Setiap ibu bapa dah ada harapan serta impian untuk anak. Seboleh-bolehnya sebelum 7 tahun nak tengok anak dah boleh mengenal bacaan dalam al-Quran. Lagi seronok jika anak kita minat dengan sendiri tanpa perlu dipaksa-paksa.

Namun bagaimana nak pupuk minat anak membaca al-Quran sejak dari kecil. Ini pendekatan dan tip yang dilakukan oleh seorang ibu, Dr Farhuda Zulaikha pada anak-anaknya. Tip ini sangat berkesan dan alhamdulillah menjadi!

TIPS ANAK-ANAK SUKA MENGAJI

Tak susah sebenarnya nak buatkan anak-anak suka mengaji. Ini antara tips mudah.

Guna Sistem ‘Reward’ Tiap Kali Anak Lancar. Ibu Ini Kongsi Tipnya Buat Anak Suka Mengaji

1. MULA PERKENALKAN ANAK KEPADA HURUF HIJA’IYAH SEAWAL USIA
Boleh jadi melalui flashcard, puzzle, lagu, video atau buku iqra’ terus. Game pun ada tau.

2. PERKENALKAN DENGAN SILIBUS MENGAJI YANG MUDAH
Ada banyak pilihan di luar dan kalian boleh survey serta buat pilihan sendiri. Ada yang diterbitkan dalam bentuk buku, flashcard, video dan macam-macam lagi. Antara silibus yang terbaik adalah Iqra’. Susunan content bagi setiap tahap Iqra’ sangat mudah untuk diikuti oleh anak kecil. Tidak terlalu complicated dan tidak juga terlalu pack bagi satu-satu muka surat.

3. BELIKAN KELENGKAPAN MENGAJI ANAK-ANAK SENDIRI.
Jika punya 3 orang anak yang masih mengaji iqra’, belikan 3 iqra’ berbeza buat mereka. Sertakan jua dengan rehal/penunjuk Al-Quran. Percayalah mereka akan lebih teruja nak mengaji menggunakan barang mereka sendiri. Tanyakan pendapat mereka, rehal warna apakah yang menjadi pilihan hati. Raikan.

Jika anak yang sudah naik al-Quran, cuba belikan mereka Al-Quran yang telah dipecahkan kepada naskhah-naskhah kecil mengikut juzuk. Selain mudah untuk dibawa ke mana-mana, ia juga menjadi motivasi buat si anak untuk menghabiskan bacaan kemudiannya boleh naik ke juz selepasnya.

Guna Sistem ‘Reward’ Tiap Kali Anak Lancar. Ibu Ini Kongsi Tipnya Buat Anak Suka Mengaji

4. REWARD SYSTEM.
Kenalkan anak kepada sistem reward. Tidak perlu yang mahal, cukup walau sekadar sticker yang ditampal di helaian yang telah lancar bacaannya. Tuliskan bersama tarikh sekali. Semua sticker ini saya dapatkan di MR. DIY sahaja dan murah. Tapi excitednya mereka tu boleh dilihat dari senyuman yang berseri-seri. Siap berebut nak pilih sticker yang mana.

IKLAN

Nanti lama-lama (bila mereka semakin besar) apabila mereka mampu naik bacaan kepada tahap yang seterusnya (eg, naik iqra’ atau naik juz), hadiahkan mereka benda yang lebih significant. Contoh hadiah yang lebih besar daripada sticker adalah buku, mainan, boleh pilih movie untuk tontonan atau sebagainya. Nampak macam mengajar anak mengaji tak ikhlas kan, tapi percayalah it works!

Guna Sistem ‘Reward’ Tiap Kali Anak Lancar. Ibu Ini Kongsi Tipnya Buat Anak Suka Mengaji

Dahulu semasa masih kecil dan ketika baru mula-mula belajar mengaji, anak-anak sangat teruja untuk dapatkan reward sticker itu, namun percayalah, semakin lama nanti mereka dah tak kisah pun dengan reward system. Yang mereka tahu, setiap hari kena mengaji dan hari ini bacaan mengaji haruslah lebih baik dari semalam.

Boleh juga selitkan mengaji dalam logbook daily activities. Hadiahkan sticker pada logbook mereka jika berjaya laksanakan task.

5. TETAPKAN WAKTU YANG KONSISTEN UNTUK SESI MENGAJI
Orang selalu kata 3 aktiviti keluarga ini kalau boleh cuba kita laksanakan setiap hari untuk tautkan kasih sayang sesama ahli keluarga.
i. Makan bersama
ii. Solat bersama
iii. Menonton bersama

Kali ini kita tambah pula lagi satu iaitu mengaji. Cuba kalian wajibkan waktu mengaji setiap hari. Tidak dapat tidak kena pastikan seisi rumah mengaji setiap hari. Waktu yang terbaik adalah selepas Maghrib kerana pada waktu ini ibu ayah yang bekerja pun biasanya sudah sampai di rumah.

Guna Sistem ‘Reward’ Tiap Kali Anak Lancar. Ibu Ini Kongsi Tipnya Buat Anak Suka Mengaji
Daily activities log book

Awal-awal nanti memang terasa berat tapi lama-lama nanti alah bisa tegal biasa. Apabila ia dijadikan rutin, anak-anak pun automatik akan terus ambil Iqra’ atau Al-Quran sebaik sahaja habis solat tanpa perlu disuruh pun.

IKLAN

6. CERITAKAN GANJARAN PAHALA MENGAJI
Ajarkan pada anak-kenapa perlu mengaji. Apa ganjaran yang akan diperoleh sekiranya kita selalu mengaji. Apakah kelebihan membaca surah tertentu dan ceritakan juga bacaan doa yang dipetik daripada ayat al-Quran bersama maksudnya sekali.

7. CERITAKAN IBRAH DAN PENGAJARAN DARI SETIAP SURAH.
Anak-anak lebih suka teknik penceritaan secara santai atau storytelling. Banyak kisah menarik yang boleh diceritakan kepada anak-anak. Mulakan sahaja dengan surah-surah lazim. Tidak perlu setiap hari pun, boleh jadi seminggu sekali atau sebulan sekali. Jika kita mampu hidupkan kisah semasa kita kecil, boleh sahaja kita hidupkan macam-macam cerita yang terkandung dalam Al-Quran itu juga sebenarnya.

8. PERDENGARKAN BACAAN AYAT QURAN SEJAK DALAM KANDUNGAN.

Ibu yang mengandung digalakkan mengaji setiap hari. Antara surah-surah yang digalakkan untuk dibaca ketika hamil ialah surah Luqman, Surah Yusuf dan Surah Maryam.
Boleh juga menggunakan adjustable headphone yang boleh dipasang pada perut ketika hamil.

Ketika anak sudah besar sedikit, kalian bukalah video mengaji kanak-kanak di YouTube. Macam-macam pilihan ada termasuklah cerita kartun namun backgroundnya adalah bacaan ayat Al-Quran. Percaya atau tidak, anak-anak pun mudah menghafal surah yang kerap mereka tonton dan dengar.

Guna Sistem ‘Reward’ Tiap Kali Anak Lancar. Ibu Ini Kongsi Tipnya Buat Anak Suka Mengaji
Bila dah rajin mengaji, boleh fokus pada hafazan pula.

9. DOA IBU DAN AYAH
Rugi sekiranya kita tidak manfaatkan kelebihan doa oleh ibu ayah. Berdoalah apa sahaja untuk anak kalian setiap hari, jangan lupa untuk doakan mereka agar menjadi golongan yang cintakan Al-Quran.

IKLAN

10. CONTOH TERDEKAT
Akhir sekali, ibu ayahlah yang harus memainkan peranan penting untuk menjadi contoh yang baik. Amatlah tidak patut kita menyuruh anak kita mengaji setiap hari namun kita sendiri yang culas. Sebolehnya mengajilah kalian pada waktu yang sama mereka mengaji. ‘Riak’ dan mengajilah di hadapan mereka.

P/s: Secara jujurnya kami pun bukanlah mengaji setiap hari dulu. Entah apalah yang kami sibukkan dengan dunia masa tu sampai tak sempat langsung nak mengaji kan. Namun demi mengajar anak-anak mengaji, kami paksa juga diri mengaji setiap hari. Alhamdulillah asbab anak-anak jugalah kami mampu istiqamah mengaji setiap hari. Dan percayalah apabila kalian dah dapat rentak mengaji setiap hari, akan rasa tak lengkap kalau tak mengaji walau satu hari.

Ingat, anak-anak kecil won’t follow your orders. They imitate you. Semoga bermanfaat

Kredit: Dr. Farhuda Zulaikha

Mama jom rileks jap, klik link ni!

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.

Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.

Guna Sistem ‘Reward’ Tiap Kali Anak Lancar. Ibu Ini Kongsi Tipnya Buat Anak Suka Mengaji

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI