Usaha tanpa henti untuk mengeluarkan seorang kanak-kanak lelaki berusia 9 tahun yang terjatuh ke dalam lubang perigi sedalam 10 meter (33 kaki) di wilayah Zabul, selatan Afghanistan kini dah masuk fasa akhir.

Terkini, kanak-kanak tersebut dilaporkan tidak berkomunikasi sejak semalam dipercayai keletihan dan tertidur.

Dalam laporan tersebut mengatakan bahawa sepasukan doktor berada di situ untuk memberikan bantuan oksigen dan perubatan kepada mangsa dengan kadar segera apabila berjaya dikeluarkan kelak.

Haidar Berhenti Berkomunikasi, Mungkin Letih Terperangkap Dalam Lubang 10 Meter

Pada masa ini, pasukan penyelamat juga sudah tidak menggunakan mesin jentolak, mereka menggunakan peralatan tangan untuk menggali kerana ia akan mendatangkan bahaya jika menggunakan mesin yang besar untuk menyelamatkan anak tersebut.

Laporan daripada wartawan tempatan, Payhkar berkata operasi menyelamat terhenti seketika kerana terdapat batu yang menghalang antara kanak-kanak tersebut.

Menurut maklumat terkini yang dikongsikan oleh Setiausaha Timbalan Perdana Menteri Afghanistan, Abdullah Azzam, Haidar kini semakin kelihatan dan hanya tinggal setengah meter sahaja lagi untuk mencapai kanak-kanak tersebut.

Haidar Berhenti Berkomunikasi, Mungkin Letih Terperangkap Dalam Lubang 10 Meter

IKLAN

“Haidar sudah kelihatan dan hanya tinggal setengah meter sahaja lagi untuk di dikeluarkan.

“Dia boleh saja ditarik namun keadaan sekeliling yang berbatu mungkin mencederakannya,” kata beliau.

Haidar Berhenti Berkomunikasi, Mungkin Letih Terperangkap Dalam Lubang 10 Meter

Oleh itu, Abdullah berkata, pihak gabenor tidak membenarkan Haidar ditarik keluar dan menyarankan supaya batu dipecahkan terlebih dahulu bagi mengeluarkan kanak-kanak itu dengan selamat.

IKLAN

Haidar Berhenti Berkomunikasi, Mungkin Letih Terperangkap Dalam Lubang 10 Meter

Sementara itu, Menteri Pertahanan Afghanistan, Mawlavi Mohammad Yaqoub dan bekas Timbalan Menteri Kesihatan, Abdul Bari Omar turut dilaporkan tiba di lokasi kejadian untuk memantau secara lebih dekat operasi menyelamatkan Haidar.

Haidar dilaporkan terperangkap pada kedalaman 10 meter di dalam sebuah perigi buta setinggi 25 meter yang terletak di wilayah Zabul, sejak Selasa lalu.

Haidar Berhenti Berkomunikasi, Mungkin Letih Terperangkap Dalam Lubang 10 Meter

IKLAN

Pasukan penyelamat yang dibantu dengan mesin jentolak beserta orang awam berkumpul di kawasan tersebut, selepas kanak-kanak yang dikenali sebagai Haidar itu dilaporkan terjatuh.

Bantuan oksigen, ambulans serta beberapa keperluan lain telah berada di tempat kejadian.

Kredit: Siakap Keli, Twitter Abdullah Azzam, Pyhkar, Sharafatweyar

Haidar Berhenti Berkomunikasi, Mungkin Letih Terperangkap Dalam Lubang 10 MeterBuat mama papa yang mahu anak lancar bahasa Inggeris, jom sertai e-workshop Panduan Ajar Anak Pandai English, Mudah Sangat! Bersama barisan panel berkredibiliti seperti Dr Azu, Dr Fie serta penampilan istimewa Dato Dr Sheikh Muzaphar. E-workshop ini PERCUMA dan anda berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah berupa baucer barangan bernilai hampir RM1000! Jom, daftar  sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/panduan-ajar-anak-pandai-english/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI