Dua hari lalu, kita dikejutkan dengan berita sebuah kemalangan yang melibatkan pasangan suami isteri ketika dalam perjalanan ke tempat kerja. Bertambah sedih apabila pasangan ini turut meninggalkan dua anak perempuan mereka yang masih kecil iaitu Hana Safiyyah, 6, dan Hani Safina, 2.

“Mama sejuklah Ayah Chik tapi dah ada selimutkan, lagipun mama dengan baba nak pergi jumpa ‘grandpa’ dekat syurga kan.”

Itu kata-kata daripada Hana Safiyyah Muhammad Hamadi, 6, sebaik mengucup pipi ibunya, Allahyarham Nur Syuhadah Zaini, 31, yang maut dalam kemalangan bersama Muhammad Hamadi Zakaria, 31, di lorong motosikal Lebuhraya Persekutuan dekat sini semalam.

“Hana Rindu Breakfast Mama Buat.” Tiada Lagi Sarapan Air Tangan Syuhadah Untuk Anaknya

Adik Allahyarham Nur Syuhadah, Aizat Ahmad Zaini, 29, berkata, dia tersentuh mendengar kata-kata anak saudaranya itu yang disifatkan sebagai sangat kuat dalam berdepan situasi tidak diduga itu. Menurutnya, ketika tiba di hospital kelmarin untuk proses pengecaman, Hana Safiyyah dan adiknya, Hani Safina, 2, turut serta bersama mereka.

“Hana menangis sebaik sahaja menatap muka arwah mama dan babanya tetapi adiknya masih terlalu kecil untuk memahami apa yang sedang berlaku.

“Selepas selesai mandikan jenazah, Hana cium pipi mamanya dan kata mama dia sejuk. Saya beritahu dia, tak apa kita selimutkan (kafankan) mama, nanti mama tak sejuk dah,” katanya kepada Sinar Harian.

Aizat Ahmad berkata, ketika itu Hana Safiyyah tidak menangis lagi dan seolah-olah memahami ibu bapanya telah tiada.

IKLAN

“Hana Rindu Breakfast Mama Buat.” Tiada Lagi Sarapan Air Tangan Syuhadah Untuk Anaknya

“Tahun lalu Hana pernah kehilangan seorang datuk saudara yang dipanggil ‘grandpa’ dan ketika itu arwah kakak katakan kepadanya bahawa ‘grandpa’ telah meninggal dunia dan akan ke syurga.

“Jadi, saya percaya apabila keadaan sama menimpa mama dan babanya, Hana seperti sudah faham kerana dia sendiri cakap mama dan baba nak pergi syurga jumpa ‘grandpa’.

IKLAN

Artikel Berkaitan: [Tiada Lagi Pelukan Manja Setiap Hari. Dua Beradik Yatim Piatu Sekelip Mata]

“Saya dan keluarga juga berkali-kali katakan kepada Hana supaya tidak risau kerana ‘mama pergi, baba teman dan baba pergi, mama pun ada’. Kami bersyukur kerana dalam usia terlalu muda, Hana dapat menghadapi situasi ini dengan berani,” katanya.

“Hana Rindu Breakfast Mama Buat.” Tiada Lagi Sarapan Air Tangan Syuhadah Untuk Anaknya

IKLAN

Ketika ditanya mengenai hak penjagaan dua beradik itu, Aizat Ahmad berkata, buat masa ini Hana Safiyyah dan adiknya akan dijaga oleh keluarga mereka.

Lebih menyedihkan Aizad kerana anak saudaranya itu ada bertanya di mana mama kerana sudah menjadi kemestian arwah kakaknya menyediakan sarapan untuk anak-anaknya sebelum ke tempat kerja.

Sebelum terjadinya kemalangan yang menyayat hati ini, arwah Muhamammad Hamadi juga sudah membayar yuran tadika anaknya selama setahun.

Pa&Ma doakan agar dua anak kecil ini terus kuat untuk melalui ujian ini. Semoga kehidupan dua beradik ini akan terus dilimpahi dengan kasih sayang orang-orang yang ada di sekeliling mereka. Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada Muhammad Hamadi dan Nur Syuhadah.

Sumber: Sinar Harian & Harian Metro

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI