Mendidik anak sulung untuk menerima kehadiran adik baru dalam hidup mereka sememangnya tidak mudah. Walaupun sudah diberitahu sejak awal lagi, namun untuk menerima kehadiran adik yang disayangi dalam keluarga sememangnya tidak mudah bagi seorang anak kecil.

Mulalah merajuk, berjauh hati kerana kurang perhatian dari mak ayah. Suami kepada pelakon, Ummi Nazeera, Dr Izzar Anwari turut berdepan hal yang sama bila mana anak kedua mereka selamat dilahirkan beberapa hari yang lalu.

Pun begitu, bagi Dr Izzar, dia dan Ummi sudah mempersiapkan lebih awal untuk menerima tempias emosi anak sulungnya, Ayra Aneesah. Namun kata Dr Izzar lagi, dia amat bersyukur kerana Ayra cukup menerima kehadiran Ayra dan dari hari pertama lagi, Ayra sudah pun membahasakan dirinya kakak. Mudah!

Ini tip yang dikongsikan oleh beliau.


ADIK BARU DALAM KELUARGA. MACAM MANA NAK BERSEDIA?

Adik baru akan memberi impak yang besar kepada keluarga. Kita kena tahu bagaimana cara untuk membuat kakak/abang bersedia dan menerima adik baru dan juga menggalakkan hubungan adik-beradik yang sihat. 👭

Untuk Ayra yang umur nak dekat 3 tahun, kami dari awal lagi ajar dia yang dia akan jadi seorang kakak. Beli mainan baby dengan stroller sekali. Lepas tu mula panggil Ayra sebagai ‘kakak’. Biar dia faham yang dia akan dipanggil kakak. Ayra akan bermain dengan baby mainan tu, beri susu, jalan-jalan dalam stroller, dan macam-macam lagi. Memang dah mula panggil Ayra ‘kakak’ masa mummy dia tengah mengandung lagi. Terangkan kat dia yang kakak kena jaga dan sayang adik.

Semasa baby makin besar dalam kandungan, tunjuklah kat Ayra dan biar dia usap-usap perut mummy. Cakap adik baby ada kat dalam tu. Hari-hari tunjuk dan cakap kat dia. Biar dia tahu dan faham.

IKLAN

Awal-awal dulu pun bawa Ayra sekali ikut ke temujanji doktor O&G. Check dan scan perut mummy tengok adik. Barulah Ayra nampak dan tahu yang adik baby dia akan datang tak lama lagi.

Masa bawa balik baby dari hospital lepas bersalin, kita bawakan hadiah untuk Ayra sekali. Cakap adik baby kasi hadiah untuk Kakak Ayra. Barulah Ayra bertambah gembira dengan kedatangan adik baby dia tu.

Alhamdulillah, Ayra dapat menerima adik baby Aysha dengan baik. Sayang betul Ayra dekat Aysha. Hari-hari dia peluk dan cium Aysha. Kali pertama jumpa adik dia pun, Ayra dah panggil diri dia ‘kakak’ sebab dah faham dan diajar.

Jadi, parents kenalah ajar dan fahamkan anak mengenai kedatangan adik baru mereka. Jangan biar mereka terkejut. Kalau tak, mereka akan merajuk dengan adik baru mereka. Mulalah buat perangai dan macam-macam lagi.

Ada juga yang ‘regress’ atau berperangai lebih kecil dari yang sepatutnya. Contoh, anak tu tiba-tiba minta minum susu botol walaupun dah lama berhenti. Atau dia tak reti dan guna toilet sendiri walaupun dah ‘toilet-trained’ dan macam-macam lagi. Ibu bapa kena peka ye. InsyaAllah #drizzarshares,”kongsi Dr Izzar panjang lebar.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar)

Dalam pada itu, menerusi Instagramnya, Ummi turut berkongsi video momen pertemuan Ayra dan adiknya yang begitu senang menerima kehadiran adiknya. Syabas Ayra!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ummi Nazeera (@umminazeera)

Ummi selamat melahirkan bayi keduanya pada 2 Jun lalu dengan berat 3.32kg di sebuah pusat perubatan di Selangor.

Menarik: Pilih Nama Sempena Nama Isteri Rasullullah, Sedapnya Nama Anak Ummi Nazeera

IKLAN

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?

Just daftar je kat SINI. FREE je tau Webinar ni!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Kredit: @izzar