Mood ibu happy, pasti hari tersebut anak-anak pun rasa best. Kalau dari pagi ibu dah rasa stres, aura negatif ibu pasti akan dibawa sehingga ke malam.

Sebab itu menjaga mood ibu ini bukan boleh dibuat main-main. Ia bukan isu remeh kerana impaknya besar dalam keharmonian sesebuah keluarga.

Bagi memastikan semua dalam keadaan baik-baik saja, ibu perlu dapatkan rehat dan tidur yang cukup serta sokongan suami serta orang sekeliling penting.

Untuk membantu kaum ibu mendapat mood yang baik setiap hari, Puan Noraliza Alwi yang juga ibu kepada empat cahaya mata berkongsi mengenainya.

Saya ada 4 cara nak set mood best setiap hari:

1. Pagi-pagi cari matahari.
2. Grounding maksudnya pijak tanah dan tengok benda-benda hijau
3. Makan buah awal pagi.
4. Peluk cium anak & pasangan pagi-pagi.

IKLAN

Ramai dah tahu pun matahari sumber Vitamin D. Dapat matahari masa siang bantu kita tidur lena malam hari. Tidur cukup buat kita bangun pagi rasa best. Matahari pun sebagai anti stress semulajadi.

Keduanya..Grounding daan tengok alam ni ‘natural healing’. Pijak tanah, tengok pokok-pokok hijau, bunga warna-warni yang cantik-cantik. Sangat membantu stimulate hormon best dan buat kita bertenaga dan happy.

IKLAN

Ketiga – Makan buah awal pagi boost vitamin and mikronutrient yang dah deplete masa kita tidur. So bila first thing in the morning dah makan buah, badan cepat serap dan buat kita rasa freshen up.

Paling best dan senang, buat yang no 4 tu. Instantly feel bahagia kan. More or less ni rutin saya. Ada kalanya tak dapat buat semua pagi. Ganti masa petang.

Boleh je kan😊

IKLAN

Kredit: Noraliza Alwi

Ketahui fungsi carseat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!