Bermula 22 Julai ni semua anak-anak dah mula sekolah. Anak-anak memang digalakkan untuk membawa bekal dari rumah. Tapi Ada kalanya mama pun buntu nak buat bekal apa untuk anak-anak.
Selalu bekal yang dibawa tak habis dimakan. Jadi untuk pastikan si kecil teruja nak bawa bekal dan apa yang dibawa habis dimakan. Ini idea bekal bento untuk mama sediakan.
Ada variasi makanan dengan bentuk yang berbeza-beza. Mesti seronok anak-anak tunggu bekal dari mama setiap hari.
kalau tak dapat buat tiap hari, 2-3 kali seminggu pun sudah memadai. Secara tak langsung boleh galakkan anak-anak makan Makanan dari rumah.
Ads
Ads
Ads
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Buah naga biasanya kita makan begitu sahaja. Jika anda suka makan puding, bolehlah cuba buat puding buah naga. Kita cipta kelainan sedikit. Warna semula jadi daripada buah naga itu sendiri membuatkan puding nampak cantik dan menyelerakan.
Banyak khasiat buah naga terutama kepada ibu hamil. Berikut dikongsikan khasiat buah naga untuk ibu hamil:
*Membantu pertumbuhan tulang.
*Meningkatkan hemoglobin (Hb)
*Elak sembelit.
*Elok untuk kulit.
*Sumber karbohidrat yang baik.
*Mengawal gula dalam darah.
Jom kita cuba buat puding buah naga mengikut resipi seperti yang dikongsikan.
RESIPI PUDING BUAH NAGA
Bahan-bahan:
LAPISAN PUDING:
2 setengah cawan air
7g serbuk agar agar ( guna yg 1 paket 10g tu sahaja)
1 tin susu cair
1/2 cawan gula (100g)
1/2 cawan dairy whipping cream (optional)
1/2 cawan buah naga yg dikisar halus
Sedikit garam
LAPISAN JELI:
3 gm serbuk agar agar
2 setengah cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan buah naga yang dikisar
Cara membuat:
LAPISAN PUDING:
1. Masukkan ke semua bahan lapisan ini, kacau sampai mendidih. Apabila sudah mendidih matikan api dan masukkan buah naga yang dipotong dadu. Sebatikan.
2. Tuang separuh sahaja dari adunan ke dalam loyang 8 inci. Bagi suam dulu baru masuk dalam peti sejuk sekejap sementara buat lapisan jeli.
LAPISAN JELI:
1. Masukkan semua bahan dan kacau hingga mendidih. Matikan api dan tuang perlahan- lahan ke atas puding tadi. Jika puding sudah mengeras sepenuhnya wajib cucuk-cucuk dengan garpu.
2. Jika puding anda masih separuh set (boleh nampak tekstur puding berkedut-kedut sikit jika digoyangkan, itu bermakna separuh sejuk jadi tidak perlu cucuk.
3. Tuang perlahan-lahan dan sejukkan dalam peti sejuk selama lima minit.
4. Adunan puding pastinya akan mengeras semula. Lebihan untuk lapisan puding tadi panaskan semula di atas dapur dan tambah air suam sedikit. Kacau hingga mendidih. Matikan api dan tuang perlahan-lahan ke atas jeli tadi.
5. Sejukkan selama empat jam dalam peti sejuk. Sedia untuk dimakan.
Kudapan rangup memang buat anak terujanya lain macam untuk makan. Apa kata mama selitkan sedikit kudapan sihat ini, Popia Enoki rangup untuk bekal anak.
Macam mana nak buat? Paling mudah, hanya balut sahaja dengan kulit popia dan goreng. Mudah kan? Jom cuba perkongsian resipi Zatul Akmal.
Hari ni buat popia enoki goreng crispy sambil siapkan bekal anak sekolah agama.
Bahan-bahan:
Kulit popia
Cendawan enoki
Tepung bestari dan tepung gandum -jadi gam
Basuh bersih cendawan enoki dan toskan airnya.
Kulit popia pula di potong kepada empat bahagian.
Ambil satu bahagian, balutkan cendawan enoki dengan kulit popia dan gamkan di hujungnya menggunakan campuran tepung tadi.
Celup dalam bancuhan tepung bestari, angkat dan celup pula dalam tepung bestari.
Jom, meriahkan Pa&Ma Gala 2022 Reunion X TYT dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Sharing istimewa dari Dayah Bakar & Tasha Manshahar tentang cara penjagaan anak serta demo urutan istimewa dari Aunty June (TYT).
Tinggal lima hari berbaki lagi sebelum kita menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Pastinya ibu sudahpun menyediakan juadah untuk dipersiapkan pada hari raya nanti. Apa menu anda? Jika memilih untuk menu berkuah, jangan lupakan soto yang sudah semestinya menjadi santapan istimewa ketika raya kedua atau ketiga.
Resipi kuah soto yang dikongsikan oleh Fara Lome ini memang power. Kuahnya pekat dan likat malah tersangatlah enak. Jom cuba untuk raya nanti.
Resipi Kuah Soto (resipi ni untuk 2 liter air/ 6 orang makan)
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
Bawang merah besar 4 biji (mmg Klau byk lg sdp)
Bawang putih 1 ulas
Buah keras 1 biji
Blend semua bahan di atas
Ayam potong besar sebab nak carik kan nnti
Serai 2 batang (ketuk)
Minyak untuk menumis
Serbuk sup adabi (kalau sepeket kecik tu guna separuh)
Serbuk kurma adabi (guna separuh juga)
Kiub ayam 1
Akar daun sup (potong dan cuci bersih)
Air 2 liter/ sejug *Atau kalau tak nak guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto. Saya kadang guna rempah soto je boleh dapatkan jenama apa saja. Bahan lain jangan ubah ya. Tetap sama. Tu kuah boleh jadi pekat. Jangan bergantung dengan rempah semata-mata.
Tumis bahan blend, serai dan akar daun sup sehingga naik bau, betul-betul masak/sedikit garing. Supaya bawang semua tu tak rasa mentah di kuah nnti. Bila masak elok kuah akan jadi wangi.
Masukkan serbuk sup dan kurma / rempah soto.
Masukkan ayam. Agak-agak air ayam dah hampir kering baru masukkan air.
Masukkan kiub ayam, perasakan gula garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk dicarik nnti)
Siap!
Resipi Begedil Kentang
5/6 ubi kentang –buang kulit then potong kecil, rebus dan lenyekkan. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.
Telur 1 biji
Lada sulah
Garam secukup rasa
*Pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. godek laju supaya bila goreng nanti jadi macam bersarang.
Cara goreng begedil supaya tak hancur Panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh bergedil je. Jangan penuh. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas.
Celup begedil dalam bancuhan telur then goreng. Jangan rajin nak balik-balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tak garing/kekuningan.
Dah garing baru balikkan ye. Kalau balikkan awal-awal memang pecah ler.
Kenali Dr Mohammed Taufiq Johari, Menteri Belia dan Sukan termuda Malaysia yang baru bergelar ayah. Usia muda, latar belakang perubatan dan nilai kekeluargaan menjadikan beliau simbol kepimpinan generasi baharu.