Ada antara kita yang tinggal di rumah flat atau apartment yang mempunyai ruang agak terhad. Walaupun begitu, ia tetap boleh dihias menjadi cantik dengan ruangan tertentu mengikut fungsinya.

Bagi para ibu yang sukakan dekorasi rumah dan suka memanfaatkan sesebuah ruang,idea dari Farah Fauzana Ismail ini sangat bagus. Mewujudkan ruang belajar untuk anaknya, beliau menggunakan konsep meja lipat yang sangat menarik.

Artikel Lain: [Buat Sendiri Face Mask Extender, Tak Payah Susah-Susah Nak Selit Tali Celah Telinga]

Ikuti perkongsiannya ini:

Barang yang diperlukan (untuk menghasilkan 1 meja):
*Meja belajar kanak-kanak
*Adjustable bracket (beli di MR DIY RM13.90)
*Wallpaper

Modalnya cuma RM17.30 sahaja!

Menurut Farah lagi, jika anda tidak mempunyai meja di rumah, bolehlah beli dengan harga RM13 di MR DIY. Kalau nak guna plywood juga boleh, tetapi prosesnya lebih leceh kerana perlu dicat dan modalnya agak mahal.

IKLAN

Langkah untuk membuat meja lipat:

1. Ni rupe asal permukaan meje ni..jadi mcm xkena la plok dgn tema nk deco2 ye lgpun abg ngoh 6thun dh abg long plok drjh 1 dh,insyaallah mahir dh basic alphabet ni..

2. So first step bukak la dulu sgale jenis skru n bracket tu..kite nk ambik papan die je..

3. So kite cover la dgn wallpaper..part ni gaduh jgk la,mama nk warne putih tp papa kte cpt kotor,bdk2 kn..ok fine,papa mng part ni..

4. Nilah rupenye adjustable bracket tu..mmg die jual sepasang..so 1 set utk 1 meja la..die ade byk saiz..mcm dlm gmbr ni saiz 12 inci..ade tulis kt bhgian ats..

5. Next tnde n psg la kakinye..

6. Dh siap due2 belah..

7. So marking la ikut ketinggian n keselesaan ank2…drill lubang n psg bende alah ni…jenuh jgk la papa mu moge pulas skru manual…tq papa,jasamu dikenang..

Taraa dh siap ye tuan puan..take note skit ye,bile nk lipat meje tu kene angkat dulu skit ke atas bru bleh klik butang die tu then brulh bleh lipat..klu tkn n trus lipat ke bwh mmg keras n xbergerak..utk safety mungkin..jgn nk menggelabah sgt,mcm aku semalam la.. kekononnye 2 in 1 la ni..meja study + tempat santai2 bace buku..tp nmpk gayenye mcm jadi tmpat main lompat2…

Ginilah rupenye bile dh dilipat..so kalu ade tetamu luas la skit nk solat ke ape ke..sekian saje tutorial..smoge bermanfaat..

Artikel Lain: [Tak Mahu Anak Batuk Asyik Bergantung Pada Ubat, Ibu Ini Buat Sendiri Cough Syrup Untuknya]

Sememangnya idea ini sangat sesuai bagi anda yang menginginkan dekorasi ringkas dan moden tetapi tetap mempunyai fungsi pada ruangan yang terhad. Bolehlah cuba buat, bukan saja di ruang tamu bahkan di dalam bilik tidur terutamanya untuk anak-anak yang berkongsi bilik. Selamat mencuba!