Sebenarnya untuk mendidik dan mentarbiyyah anak untuk solat bukan perkara yang mudah. Lebih-lebih lagi  mereka tidak dapat membayangkan siapa Allah.

Baca: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak. Ini Apa Yang Boleh Dibuat

Bagaimanapun, adalah menjadi suatu amanah buat ibu bapa untuk mendidik anak  supaya anak dapat menunaikan solat tanpa disuruh.

 1.Gunakan sumber yang sahih

Kita boleh menggunakan 99 nama Allah untuk memperkenalkan kanak-kanak kepada Pencipta mereka. Dengan adanya garis panduan ini, anak-anak akan didedahkan dengan persepsi yang betul tentang Tuhan mereka. Contohnya, “Allah itu Al-Khaliq, Dialah yang cipta tangan, mata, hidung dan mulut kita. Hebatkan Allah, ciptakan kita ni cantik-cantik?”

2.Ingatkan ganjaran Allah

Setiap kali anak-anak melakukan kebaikan, ingatkan tentang ganjaran yang bakal mereka terima di akhirat kelak. Contohnya, “MasyaAllah, hari ni Afiq solat dengan mama, lepas tu tolong mama susun pinggan. Mesti Allah suka tengok Afiq buat baik dengan mama dan sediakan Afiq pahala banyak-banyak di akhirat nanti!”

IKLAN

3.Imbangi kisah teladan

Seimbangkan kisah-kisah azab dan siksa yang menjadi pembalasan pada orang yang fasik dengan kisah-kisah ganjaran yang Allah berikan pada orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Kajian mendapati bahawa kanak-kanak mempunyai tanggapan negatif terhadap penghukum. Jadi, kita mestilah berhati-hati dalam membentuk persepsi yang betul terhadap Allah.

4.Kaitkan kejayaan mereka dengan rahmat Allah

CONTOHNYA APABILA ANAK KITA MENCAPAI SATU KEJAYAAN, KITA BOLEH KATAKAN PADA MEREKA, “ALHAMDULILLAH, AIMAN DAH USAHA SUNGGUH-SUNGGUH. MESTI ALLAH NAMPAK AIMAN USAHA DAN ALLAH BERIKAN KEPUTUSAN YANG BAIK UNTUK AIMAN.

5.Beritahu kanak-kanak yang Allah sentiasa sayangkan mereka

Sebagaimana anak-anak perlu tahu yang mereka disayangi oleh ibubapa, pasti mereka merasa lebih selamat dan terhibur apabila mereka mengetahui yang mereka turut disayangi oleh Allah, setiap masa dan ketika.

6. Hias bilik mereka terutama tempat solat

IKLAN

Kanak-kanak sangat sukakan sesuatu yang cantik dan ceria. Jadi gunakan kretiviti anda dan ajak anak bersama-sama untuk menghias bilik terutama tempat solat supaya dapat merangsang hormon gembira mereka untuk bersolat. Tempat tersebut juga boleh dijadikan mini perpustakaan dan tempat mengaji.

Pengguna facebook telah berkongsi beberapa keping gambar yang boleh dijadikan rujukan untuk ibu bapa lain yang berminat dalam dekorasi rumah.

Terjumpa gambar dekat pinterest, sungguh creative idea parents dia. Buat mini masjid dekat rumah supaya anak lebih semangat nak solat.

Selain untuk solat, boleh juga jadikan ruang ni untuk membaca atau mengaji 😍😍

IKLAN

Sumber: Aizah Zarirah

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)