Home Kehamilan “Ikat Salur Peranakan Haram Kalau Tak Mudaratkan Nyawa Isteri”-Ustaz Azhar Idrus

“Ikat Salur Peranakan Haram Kalau Tak Mudaratkan Nyawa Isteri”-Ustaz Azhar Idrus

Kehamilan dan kelahiran adakalanya mengundang kesan buruk kepada wanita, apatah lagi yang boleh mengancam nyawa.

Mengikat salur peranakan atau Bilateral Tubal Ligation salah satu cara untuk mengelakkan terjadinya kehamilan. Atas alasan sudah mempunyai anak yang ramai dan kesihatan isteri yang terganggu

“Ikat Salur Peranakan Haram Kalau Tak Mudaratkan Nyawa Isteri”-Ustaz Azhar Idrus
Foto: www.verywellhealth.com

Perkongsian daripada pendakwah, Ustaz Azhar Idrus ini boleh dijadikan panduan buat ibu bapa dalam perkara berkaitan perancangan keluarga. Meneruskan kehamilan walau pun ia jelas mengancam nyawa ibu membahayakan.

IKAT SALURAN BERANAK

SOALAN :

Apakah harus disisi syarak isteri saya mengikat saluran peranakan dengan nasihat doktor bertujuan tidak lagi melahirkan anak di masa hadapan memandangkan saya telah mempunyai anak yang ramai dan jika isteri saya hamil lagi maka akan memberi mudharat kepada nyawa isteri saya?

IKLAN

JAWAPAN :

Perbuatan mengikat saluran peranakan yang mengakibatkan tidak dapat beranak lagi di masa hadapan adalah haram disisi syarak apabila bukan kerana darurah kepada yang demikian itu.

Ini adalah kerana akan mengurangkan manusia yang membawa kepada tidak mempunyai keturunan. Sedangkan berketurunan itu itu adalah salah satu dari lima perkara yang mesti dipelihara yang menjadikannya oleh Islam sebagai tujuan-tujuan yang utama.

Ada pun jika darurah kepada yang demikian itu seperti bahawa dibimbangi kemusnahan atas nyawa isteri apabila ia hamil pada masa hadapan dan menasihatinya oleh doktor yang dipercayai maka mengikat saluran peranakan atas jalan berkekalan seperti ini adalah diharuskan dan tidak berdosa atas yang bertanya.

IKLAN

“Ikat Salur Peranakan Haram Kalau Tak Mudaratkan Nyawa Isteri”-Ustaz Azhar Idrus

Wallahua’lam ….………………………………………………………. Teks asal :

IKLAN

عملية الربط النهائي للرحم

الرقم المسلسل : 445

أحيط سيادتكم علمًا بأنني في حالة صحية متعبة لا أستطيع معها الإنجاب مرة أخرى، حيث إن لدي خمسة أطفال ونصحني الأطباء بأن أكتفي بهذا؛ لأن ظروفي الصحية تمنعني من الإنجاب مرة أخرى، بحيث إن الحمل مجدَّدًا فيه خطرٌ على حياتي، وبأن أعمل عملية ربط نهائي للرحم. فهل هي جائزة؟

الجواب : فضيلة الأستاذ الدكتور علي جمعة محمد

عملية الربط النهائي للرحم إذا كان يترتب عليها عدم الصلاحية للإنجاب مرة أخرى حرام شرعًا إذا لم تَدْعُ الضرورة إلى ذلك؛ وذلك لما فيه من تعطيل الإنسال المُؤدي إلى إهدار ضرورة المحافظة على النسل، وهي إحدى الضرورات الخمس التي جعلها الإسلام من مقاصده الأساسية، أما إذا وُجدت ضرورة لذلك؛ كأن يُخشى على حياة الزوجة من الهلاك إذا ما تم الحمل مستقبلًا، فالذي يحكم بذلك هو الطبيب الثقة، فإذا قرر أن الحل الوحيد لهذه المرأة هو عملية الربط الدائم فهو جائزٌ، ولا إثم على السائلة.

والله سبحانه وتعالى أعلم. دار الإفتاء

View this post on Instagram

IKAT SALURAN BERANAK SOALAN : Apakah harus disisi syarak isteri saya mengikat saluran peranakan dengan nasihat doktor bertujuan tidak lagi melahirkan anak di masa hadapan memandangkan saya telah mempunyai anak yang ramai dan jika isteri saya hamil lagi maka akan memberi mudharat kepada nyawa isteri saya? JAWAB : Perbuatan mengikat saluran peranakan yang mengakibatkan tidak dapat beranak lagi di masa hadapan adalah haram disisi syarak apabila bukan kerana darurah kepada yang demikian itu. Ini adalah kerana akan mengurangkan manusia yang membawa kepada tidak mempunyai keturunan. Sedangkan berketurunan itu itu adalah salah satu dari lima perkara yang mesti dipelihara yang menjadikannya olih Islam sebagai tujuan-tujuan yang utama. Ada pun jika darurah kepada yang demikian itu seperti bahawa dibimbangi kemusnahan atas nyawa isteri apabila ia hamil pada masa hadapan dan menasihatinya oleh doktor yang dipercayai maka mengikat saluran peranakan atas jalan berkekakalan seperti ini adalah diharuskan dan tidak berdosa atas yang bertanya. Wallahua’lam ….………………………………………………………. Teks asal : عملية الربط النهائي للرحم الرقم المسلسل : 445 أحيط سيادتكم علمًا بأنني في حالة صحية متعبة لا أستطيع معها الإنجاب مرة أخرى، حيث إن لدي خمسة أطفال ونصحني الأطباء بأن أكتفي بهذا؛ لأن ظروفي الصحية تمنعني من الإنجاب مرة أخرى، بحيث إن الحمل مجدَّدًا فيه خطرٌ على حياتي، وبأن أعمل عملية ربط نهائي للرحم. فهل هي جائزة؟ الجواب : فضيلة الأستاذ الدكتور علي جمعة محمد عملية الربط النهائي للرحم إذا كان يترتب عليها عدم الصلاحية للإنجاب مرة أخرى حرام شرعًا إذا لم تَدْعُ الضرورة إلى ذلك؛ وذلك لما فيه من تعطيل الإنسال المُؤدي إلى إهدار ضرورة المحافظة على النسل، وهي إحدى الضرورات الخمس التي جعلها الإسلام من مقاصده الأساسية، أما إذا وُجدت ضرورة لذلك؛ كأن يُخشى على حياة الزوجة من الهلاك إذا ما تم الحمل مستقبلًا، فالذي يحكم بذلك هو الطبيب الثقة، فإذا قرر أن الحل الوحيد لهذه المرأة هو عملية الربط الدائم فهو جائزٌ، ولا إثم على السائلة. والله سبحانه وتعالى أعلم. دار الإفتاء المصرية

A post shared by Ustaz Azhar Idrus (@uaioriginal) on

Sumber: uaioriginal


“Ikat Salur Peranakan Haram Kalau Tak Mudaratkan Nyawa Isteri”-Ustaz Azhar Idrus

Pa&Ma kini kembali untuk musim kelima, dengan topik ‘Beri Masa Kepada Perkembangan Anak” bersama pengacara anda Scha & Awal, Setiap Rabu jam 9 malam hanya disaluran Astro Prima (ch 105) , Prima HD (ch 121) dan Astro Go (apps).