Bagi ibu bapa yang memiliki anak berusia bawah 18 tahun, risau lihat ketinggian anak agak rendah berbanding rakan sebaya, jangan cepat risau. Ada beberapa tip boleh dicuba dalam tempoh ini.

Biasanya perkembangan anak lebih cepat apabila dah mula menginjak usia remaja. Bagi mengetahui tip ini, Public Health Malaysia (PHM) ada panduannya. Di samping mengamalkan tip ini, amalan gaya hidup sihat juga penting untuk tumbesaran yang lebih optimum.

3 tip tambah ketinggian anak bawah 18 tahun

Jika anda perasan;

Anak anda jauh lebih kecil dan rendah dari rakan sebaya. Sering sakit, lemah dan tidak aktif. Masih muat pakaian yang dipakai beberapa tahun lalu. Jangan ambil mudah, MUNGKIN anak anda mengalami masalah bantut.

Apa tips untuk menambah ketinggian mereka?

1. AKTIVITI FIZIKAL
Bergayut dapat meningkatkan kekuatan otot upper body dan tangan. Ini membantu untuk membaiki posture berjalan atau duduk. Sebarang aktiviti fizikal juga merangsang hormon pertumbuhan (growth hormon).

IKLAN

2. PEMAKANAN
Untuk hasilkan pertumbuhan tulang yang sihat dan otot, kanak kanak perlukan pemakanan yang sihat yang mengandungi vitamin, mineral & protein yang tinggi.

Jika anak jenis picky eater dan tidak makan sayur, buah dan produk tenusu anda perlu membuat strategi dengan pelbagaikan menu.

3. TIDUR
Pastikan mereka cukup tidur. Tidur awal dan tidur pada waktu yang tetap. Hormon pertumbuhan dirembeskan semasa sedang tidur. Kurangkan penggunaan gajet.

Ini culprit yang paling sukar untuk ibu bapa. Anak sudah ketagih gadget, nak buat aktiviti fizikal memang tidak berminat. Waktu tidur pun mungkin terganggu.

IKLAN

Tip Tinggi Untuk Anak Bawah 18 Tahun

Khusus untuk anak-anak bawah 18 tahun

Menurut PHM, tip ini untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun sahaja. Bagi golongan dewasa,  ketinggian tidak boleh ditambah lagi namun aktiviti fizikal mampu membaiki postur badan anda untuk nampak ‘terletak’.

IKLAN

Kredit: Facebook Public Health Malaysia

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat! Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!