Ibu bapa mana yang tidak mahu memberikan yang terbaik buat anak-anaknya? Kita pasti akan lebih cerewet ketika memilih produk dan kelengkapan anak. Bukan hanya memikirkan soal bajet, namun perkara paling utama yang perlu difikirkan adalah pastinya menyediakan kelengkapan dan produk terbaik, berkualiti serta serasi untuk si manja.

Dalam menentukan produk anak, misalnya lampin pakai buang yang dipakai anak setiap hari, sememangnya ibu bapa wajar meneliti beberapa perkara agar tidak tersalah memilih.

 

Jangan Salah Pilih Lampin Pakai Buang

Masalah ruam, alahan pada lampin pakai buang, melecet dan sebagainya merupakan masalah kulit biasa yang dihidapi anak-anak kecil kita. Biarpun biasa, masalah remeh ini tidak boleh dipandang ringan kerana ia akan mengakibatkan kulit bayi menjadi tidak selesa malah mendorong masalah kulit lain berpanjangan.

Masalah ruam misalnya akan segera timbul sebaik bayi memakai lampin tidak serasi dengan kulit. Inilah yang ibu bapa patut elakkan dan pastikan pemilihan lampin buat anak benar-benar sesuai malah serasi dengan kulit bayi. Paling penting tidak langsung meninggalkan kesan pada kulit bayi.

Ada beberapa perkara dan tip yang patut ibu bapa awasi. Jadikan panduan ini dalam memilih lampin agar anak lebih selesa.

Pilih Lampin Serasi Kulit

Paling penting pilih lampin yang serasi dengan kulit anak anda. Bagi menguji keserasian kulit anak, walau hanya sekali anak membuang air kecil, ibu sudah boleh melihat samada ia kulit anak kemerahan atau melecet. Nilaikan sendiri. Jika tiada sebarang alahan, ia paling serasi untuk si kecil anda.

Daya Serapan Tinggi

Lampin yang mempunyai daya serapan yang tinggi hingga enam lapisan daya serapan misalnya dapat membuatkan bayi sentiasa kering. Ini pastinya buat bayi kurang risiko terkena alahan dan ruam pada bahagian ini. Bagi kulit anak yang sensitif sebaiknya pilihlah lampin jenis ini.

Elak Terlalu Ketat

Lampin yang terlalu ketat atau tidak sesuai dengan saiz anak akan menyebabkan kemerahan pada keliling pinggang serta bahagian celah kelangkang bayi. Keadaan ini seterusnya akan mengakibatkan alahan yang lebih serius kepada kulit bayi. Bayi mula rasa tidak selesa serta berkemungkinan terjadi keradangan yang serius.

IKLAN

Risiko Lampin Longgar

Namun sebaiknya elakkan juga lampin yang terlalu longgar kerana akan mengakibatkan kebocoran berlaku. Apabila kebocoran berlaku ketika bayi sedang nyenyak tidur pastinya buat bayi rasa tidak selesa malah bayi berdepan dengan kekotoran pada tempoh yang lama dan mengakibatkan masalah jangkitan kuman dan bakteria dari sisa air kencing.

Saiz Tepat

Saiz lampin anak juga perlulah tepat bagi mengelakkan sebarang kesan pada kulit anak. Pilih saiz lampin yang sesuai dengan anak mengikut berat dan umur mereka. Jika celah kelangkang anak mula menampakkan bekas kemerah-merahan, ia petanda lampin yang anda kenakan terlalu ketat dan perlu ditukar dengan saiz baru. Begitu juga pada bahagian pinggang.

Bukan hanya lampin pakai buang, dua produk lain iaitu tisu pelembap dan spray juga merupakan dua produk yang amat penting untuk memastikan kulit bayi bukan hanya bersih malah bebas daripada bakteria dan kekotoran yang berpotensi membuatkan bayi mudah mengalami keradangan pada kulit.

 

Jadikan Offspring Pilihan Anda!

Jenama Offspring antara salah satu jenama yang cukup diyakini di pasaran. Paling menarik bukan hanya menyediakan produk berkualiti tinggi malah diiktiraf beberapa badan antarabangsa termasuk Australian Allergy Certified, FSC Certified Sustainable Forest, Certified Allergy-Safe yang diuji dan diluluskan oleh German Dermatologists serta banyak lagi sebagai produk yang diyakini baik bagi kulit anak-anak kecil kita.

Chlorine Free Fashion Diapers

Chlorine Free Fashion Diapers, lampai pakai buang dari jenama Offspring ini bukan hanya cukup selesa malah paling utama ia direka dengan Duo-Layer Core yang menyerap lembapan dengan lebih cepat. Dengan daya serapan dua kali ganda ini membolehkan permukaannya kering dan bayi semakin bertambah selesa.

Bukan itu sahaja malah ia bebas klorin malah diperakui oleh Certified Sustainable Forest (FSC) serta sebagai produk yang selamat, bebas pengudaraan untuk kulit bayi disamping mengelakkan ruam dan kerengsaan pada kulit.

Bukan itu saja, paling menarik, lampin pakai buang Offspring ini direka dengan pelbagai corak comel dan cute termasuklah corak buah-buahan, daun-daunan serta beberapa corak yang pastinya meninggalkan kenangan paling manis ketika anak-anak masih kecil.

Berbanding lampin pakai buang lain, lampin pakai buang dari Offspring ini cukup unik. Tarikan untuk ibu bapa yang inginkan kelainan. Cantik!

 

Offspring Plant Based Wipes

Selain lampin pakai buang, tisu pelembap juga antara keperluan wajib untuk bayi. Offspring Plant Based Wipes antara produk yang cukup diyakini. Ia diformulasi daripada lebih 99 peratus air yang ditapis malah diperbuat daripada bahan-bahan organik yang terdiri daripada  minyak zaitun organik, minyak bunga calendula, aloe vera dan juga chamomile. Bukan itu sahaja malah formulasi hebat ini juga turut diakui oleh EWG sebagai produk bebas toksid.

Pek dengan saiz 17x 20cm ini bukan hanya lembut bahkan ia tidak mudah koyak dan tahan lama kelembapannya. Dengan saiznya yang besar membuatkan penggunaannya lebih mudah untuk kegunaan pelbagai.

Bukan itu sahaja malah tisu pelembap ini juga diperbuat dengan 100 peratus Biodegradasi malah bebas klorin (tiada pemprosesan klorin selama penghasilan bahannya berbanding dengan polyster tisu (berasaskan plastik). Ia juga selamat pada mulut dan kulit bayi serta dibuat tanpa alkohol yang mengeringkan kulit bayi.

 

Rinse Free Bum Cleansing Spray

Ketika mempersiapkan bayi, pastinya tangan ibu tidak terlepas daripada terkena pelbagai kotoran seperti kesan air kencing dan sebagainya yang terlekat pada tangan ibu. Begitu juga dengan kulit bayi. Rinse Free Bum Cleansing Spray dari Offspring ini patut anda bekalkan di dalam beg bayi anda.

Spray kan sahaja dan pastinya ia lebih bersih. Paling menarik ia diperbuat tanpa alkohol, tanpa pewangi serta tanpa SLS dan paraben malah paling utama ia bersifat membersih dan melindungi kulit.

Dengan gabungan calendula organik, jus chamomile dan serta aloe vera pastinya membuatkan kulit terus selesa dan selamat.

Jadikan tiga produk ini antara produk terbaik wajib ada dalam kelengkapan bayi anda. Pastikan hanya yang terbaik, selamat dan diyakini untuk kulit si manja!