“Dah tegur, puas dah ajar lepas tu tulis terbalik lagi. Geram je! Dah kenapa ni?” Mulalah ibu-ibu risau dan bila google keluar macam-macam jawapan. Pernah tak ibu yang ada anak di usia 5 hingga 6 tahun dalam proses belajar menulis alami situasi ini?

Jika anda sebagai ibu, ada anak yang masih keliru menulis huruf dan nombor secara terbalik, patut ambil tahu mengenai hal ini.

Menurut Terapis Cara Kerja, Puan Liyana Raya, jika anak masih belum berusia 6 tahun lagi, tulis nombor atau huruf terbalik mungkin tiada masalah. Cuma kena selalu ajar dan biasakan untuk menulis dengan betul.

Namun, bagi anak yang dah berusia 6 tahun tapi masih lagi ada masalah menulis terbalik, pakai baju, seluar atau selipar terbalik, kena buat sesuatu atau rujuk pakar. Berikut adalah perkongsian terperinci Puan Liyana.

Ini adalah antara huruf dan nombor yang kanak-kanak akan selalu tulis secara terbalik.

Nak pesan ni:

Kalau kanak-kanak bawah usia 6 tahun dari hari jadinya, setakat terbalik huruf dan nombor begini tak ada masalah apa pun.

IKLAN

Tapi kalau di usia ini, masih terbalik pakai kasut, pakai baju, pakai seluar..then kena berjaga-jagalah tengok keupayaan kiri dan kanan badannya.

Manakala…Kalau kanak-kanak di usia 6 tahun selepas hari jadinya dan ke atas…jika masih berlanjutan terbalik terbalik ni semua…diikuti dengan masih pakai kasut, baju, seluar semua terbalik…kiri dan kanan badan masih confuse lagi…huruf dan nombor pun asyik lupaaaaa sajaaa.. Boleh la bawa check untuk tengok ada isu pembelajaran tertentu atau tidak.

Kalau tak ada yang berkaitan sangat dengan arah kiri kanan depan belakang maka, banyakkanlah buat exercise.

Exercise paling afdhal untuk buat dengan anak-anak bagi mengatasi isu terbalik kiri dan kanan serta atas dan bawah ni adalah:

IKLAN

👍Merangkak
👍Ketuk ketampi (buat sebagai exercise,bukan denda!)
👍Brain gym (boleh tengok kat youtube aje)
👍Zumba
👍Dah alang-alang anak tengok lagu-lagu yang ada pergerakan, suruh la ikut buat sama. Pendek kata..exercise lah yang sesuai!

Dan selalulah kena bergerak banyak badan tu. Kalau rasa takut nak bawa anak keluar, rajin-rajinkanlah berzumba di rumah ye. Exercise dan bergerak ni tak banyak pakai modal pun. Duduk rumah aje pun boleh buat.

Kredit: Terapis Cara Kerja, Liyana Raya

IKLAN

Mama jom rileks jap, klik link ni!

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)