Perbuatan buli boleh ‘membunuh’ jiwa anak kecil yang menjadi mangsanya. Mereka menyimpan perasaan sedih, rendah diri dan takut di dalam hati bertahun-tahun  lamanya.

Tanpa sedar rupanya ramai kanak-kanak menderita emosi akibat dibuli oleh kawan-kawan atau ahli keluarga sendiri.

Kita mungkin beranggapan ia sekadar gurauan lucu mengusik seseorang tetapi yang menjadi mangsa menganggap ejekan tersebut sebagai satu perkara yang menghiris jiwa dan emosi mereka.

Perkongsian bermakna daripada Akhi Fairuz sebagai Penceramah di sekolah yang melalui sendiri pengalaman mendengar luahan hati anak mangsa buli patut dijadikan pengajaran kepada semua ibu bapa agar dapat mendidik anak masing-masing supaya tak jadi seorang pembuli!

Pengakuan Mangsa Buli Yang Memeranjatkan

“Kawan-kawan selalu ejek saya. Dia orang panggil saya ‘keling’.” Adik perempuan yang berkulit hitam manis berkenaan menangis. Tak mampu lagi beliau menahan air mata.

Seorang demi seorang tampil ke depan untuk confess pengalaman menjadi mangsa buli kawan-kawan. Semua jenis buli, baik buli fizikal seperti tolak, tumbuk, sepak, terajang, mahupun buli berbentuk mental dan emosi.

Makin ramai yang meluahkan, hati aku makin panas. Kurang ajar budak-budak yang suka mengejek ni. Baru 10 dan 11 tahun, tapi perangai melampau sangat. Siap kau orang nanti aku kerjakan!

Kemudian, seorang pelajar perempuan yang lain pula ke depan. Belum bercakap lagi, air mata dan mengalir.

“Saya sedih sangat. Kawan-kawan selalu ejek ayah saya yang tak ada sebelah kaki.”

Aku tak tahan dah. Terus aku cakap pada semua pelajar, “kurang ajar betul! Kau yang buli dia ni rasa puas hati ke sekarang? Seronok tengok kawan menangis sebab kau?”

Tak apa. Bebel panjang last nanti. Sekarang aku bagi mangsa buli luahkan dahulu.

“Kawan-kawan ejek pekerjaan ayah saya. Ayah saya miskin, dia nelayan.” Budak lelaki yang berkongsi mengalirkan air mata juga.

Niat nak bebel di akhir confession dibatalkan.

“Maaf cakap, yang ejek bapak dia ni nelayan, kau ikut perangai iblis dan syaitan ke? Kau tak ingat ke apa yang aku cakap awal tadi? Sah-sah iblis tu kena halau dari syurga sebab sombong, rasa diri lebih mulia dari Nabi Adam! Celaka betul perangai!

Sekarang kau nak tiru perangai iblis ya?”

IKLAN

Aku hentam cukup-cukup. Aku nak budak-budak yang suka membuli ni insaf. Mereka ingat mengata kawan ni benda biasa, namun tidak bagi si mangsa. Mereka simpan benda ni bertahun-tahun.

Buli ‘Membunuh’ Jiwa Anak Kecil. Ibu Ayah Kena Didik Anak Jangan Jadi Pembuli Kawan-Kawan!

Betapa Ramainya Mangsa Buli

Cikgu yang bersama dalam program ni pun terkejut dek banyaknya pelajar datang ke depan meluahkan pernah menjadi mangsa buli kawan-kawan. Tambah-tambah, yang confess ni terlihat pendiam di dalam kelas.

Bukan sekadar pelajar Melayu, semua kaum mengadu pernah dibuli kawan. Baik cina, india, bahkan pelajar yang berasal dari Sabah dan Sarawak pun dibuli juga.

Yang paling ramai mengadu adalah, nama ayah diejek. Aku faham, hal ejek nama bapak ni dah lama. Namun, aku kira, selagi ia menyebabkan mangsa menangis dan trauma, aku perlu berbuat sesuatu.

30 minit aku peruntukkan untuk adik-adik ni datang ke depan. Hampir 20 orang yang confess. Semuanya menangis.

Amaran Untuk Si Pembuli

Habis je semua, aku terus warning budak-budak yang membuli,

“Kau dengar sini kaki-kaki buli. Selama ni ada kau peduli hati kawan yang dihina, diejek, dimaki hamun semua ni? Kau mana rasa, sebab kau tak pernah tanya.

IKLAN

Mak bapak mereka ni hantar anak-anak untuk belajar di sekolah. Tapi bila sampai di sini, kau hina anak mereka. Kau tahu ke ada pelajar yang sampai bunuh diri sebab kena kutuk dengan kawan?

Nak jadi seorang pembunuh?

Bro ucap terima kasih banyak-banyak pada adik-adik yang berkongsi hari ini. Terbukti kalian anak-anak yang hebat. Bukan senang nak luahkan sesuatu yang dah tersimpan lama dalam diri.”

Makin lama, makin aku tinggikan suara. Tak boleh biarkan budaya sebegini wujud lagi. Aku hentam sungguh-sungguh.

Akhirnya, si pembuli tewas. Terus sahaja mereka menangis. Teresak-esak.

Aku tahu sangat siapa budaknya. Maklumlah, masa budak-budak ni menangis kat depan, dia siap cakap, “dah besar-besar pun menangis.”

Grrrrrr.

“Saya nak semua yang pernah sakitkan hati kawan, hina nama bapaknya, hina namanya juga, hina pekerjaan ayah, pergi datang pada individu tersebut, minta maaf. SEKARANG!”

Mereka bangun perlahan-lahan.

Terus menghampiri pelajar yang dibulinya.

IKLAN

Aku dengar juga suara-suara mereka. Walau tak pandai menggunakan intonasi penyesalan, tapi tetap menyebut ucapan, “aku minta maaf.”

Rakan-rakan yang dibuli pantas menjawab, “ok ok. Tak apa.”

Ingatan Mesra Untuk Ibu Bapa!

Tuan puan yang saya kasihi.

Maaf, post ini agak beremosi. Dan itulah emosi saya saat mendengar pengakuan anak-anak di sekolah rendah. Mereka memendam hal ini bertahun-tahun. Yang dibuli dari tadika pun ada. Tak ada siapa yang faham dan cuba memahami mereka.

Alhamdulillah, dalam program ini mereka meluahkan segalanya. Selepas habis program, seorang pelajar mesej saya di instagram,

“Thank you. I really all ways got bullied my whole life but when you came, you helped me and many other people get courage. I even kicked by a boy give times on the leg and he called me a bad name but all my other friends who were girls helped me.”

Mashaallah, syukur kepada Allah.

Puan, Tuan tolonglah berbuat sesuatu kepada anak-anak. Tolonglah pesan pada mereka jangan hina pekerjaan bapak kawan, kutuk namanya, ejek nama bapaknya, rasis, mencarut dan buli berbentuk fizikal kepada kawan di sekolah.

Kalaulah tuan puan berada di tempat saya ketika saat anak-anak ini meluahkan, pasti kau orang akan menangis. Tak sangka, anak kecil seusia 10 dan 11 tahun dalam proses ‘membunuh’ jiwa kawan-kawan seusianya.

Lagi satu, tolong jaga tutur kata di hadapan anak-anak, jangan kau orang pun 2 kali 5. Anak tu dok tiru je apa yang kau cakap dan buat.

Jika anak-anak tuan puan bukan yang dibuli, tolong sangat-sangat bertanya khabar. Ada tak kawan-kawan ejek, ambil barang persekolahan, tarik kerusi masa nak duduk, hina fizikal dan lain-lain. Jika ada, tuan puan harus bertindak. Saya takut hal ini menjadi serius.

Buat guru-guru, jika ada anak didik kalian mengadu diejek kawan, tolonglah bantu. Janganlah cakap, alah, dia bergurau je, atau biasalah kawan-kawan atau apa sahaja jawapan yang ‘membunuh’ terus jiwa ini. Percayalah, selepas ni kalau berlaku lagi pembulian, kanak-kanak ini akan mendiamkan diri. Bayangkan, memori ini mereka simpan sampai ke besar.

Tolong sebarkan mesej ini kepada semua ibubapa di Malaysia.

Anak orang lain, anak kita juga.

Akhi Fairuz Al-Jengkawi
#TukangCeramahBudakSekolah

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI