Kehidupan berumah tangga ada pasang surutnya. Namun menentukan rasa bahagia adalah diri kita sendiri. Dalam melakukan tugas-tugas di rumah bukan hanya isteri sahaja, suami juga perlu turut serta. Tak perlu tunggu pasangan mulakan dulu, kita perlu peka untuk memulakan kerja dalam segala hal, barulah makin serasi dan bahagia.

Perkongsian check list oleh suami dan bapa penyayang ini, Firdaus Syakirin ini menarik untuk kita nilai diri kita dan pasangan. Jika kita sama-sama peka dan bertolak ansur dalam melakukan kerja rumah, alangkah baik dan bahagianya rumah tangga kita.

The best thing kalau nak rumahtangga kita bahagia, aman damai dan tenang sejahtera ialah dengan adanya common sense antara kita dan pasangan.

Below are 10 common sense yang patut ada dalam rumahtangga :

1. Nampak suami balik keje, muka ketat, penat, letih, isteri terus sambut dengan gembira, tak banyak cakap, tak banyak tanya, tak bagi anak-anak serbu dan ganggu. Biar suami rehat dan bertenang dahulu.

2. Suami tengah belek-belek handphone, nampak isteri sibuk buat keje-keje rumah, sibuk jaga anak-anak, keadaan tak terkawal, isteri dah mula tinggikan suara. Suami letak hp, terus tolong isteri apa yang patut.

3. Baju di ampaian dah kering, terus kutip tanpa perlu suruh pasangan. Sampah dah penuh dalam tong sampah, terus buang tanpa perlu suruh pasangan, pakaian kotor dah penuh dalam bakul, terus masukkan dalam mesin, basuh dan jemur tanpa perlu tunggu pasangan buat.

4. Lepas makan, angkat pinggan dan basuh pinggan tanpa perlu meninggalkan pinggan di meja ataupun dalam sinki. Kemaskan dapur sebelum bergerak ke ruang tamu mahupun bilik.

5. Rasa macam dah lama tak bawak pasangan makan diluar ataupun melancong ataupun bersiar-siar, terus ajak pasangan untuk buat smua perkara tu.

6. Hari ni atau kelmarin atau minggu lepas birthday pasangan ataupun ulang tahun perkahwinan, terus wish tanpa perlu tunggu sapa yang nak wish dulu. Kalau terlupa, minta maaf dan terus terang kata lupa dan jangan jadikan si dia tak wish birthday or anniversary sebagai 1 isu besar.

7. Bawak isteri balik jumpa orang tuanya jika dah lama tak balik kampung halaman isteri.

8. Balik keje, terus balik ke rumah, jangan melencong tempat lain. Seharian dah isteri tunggu dirumah, maka jangan bagi dia tunggu lagi disebabkan kita nak melepak dengan kawan-kawan.

9. Bagi penghargaan kepada pasangan atas apa yang dia dah lakukan. Penghargaan tak semestinya berbentuk hadiah, ucapan terima kasih sudah memadai dan mencukupi.

10. Berhubungan dengan pompuan lain dibelakang isteri, tanpa pengetahuan isteri, dan ianya bukan disebabkan faktor kerje adalah sesuatu yang salah. You should know that right? Jadi jangan buat.

It’s common sense right? Ada lagi nak tambah? ?