Alahan isteri sewaktu mengandung adalah perkara biasa terutama di awal kehamilan dan mula beransur-ansur baik selepas memasuku trismeter kedua. Namun ada juga sesetengan wanita yang mempunyai alahan sehingga waktu bersalin.

Gejala muntah, pening, kembung perut, tak boleh bau apa saja bauan atau tidak berselera untuk makan dan minum antara yang paling biasa berlaku.

Bagaimanapun, dalam situasi tertentu, ada juga dalam kalangan suami yang mengalami simptom alahan yang sama atau ada ketika lebih teruk berbanding isterinya yang mengandung.

Macam pelik kan tapi hakikatnya memang ada. Suami mungkin mengalami muntah-muntah, pening dan sakit perut yang berpanjangan, tak boleh bau masakan atau pelbagai lagi. Bila keadaan ini berlaku pada suami, selalunya orang akan kata, barulah suami tahu bagaimana isteri rasa dan secara tak langsung lebih menghargai pasangannya.

@fatehahefa7392rasa bahagia bila pegnen xda alahan tpi kesian plak tgk dia yg kena alahan org pegnen…sabr wahai husbnd iya b’tahan sja ##pejuangektopik9week6day##fyp♬ Dj Beta Janji Beta Jaga Slow – DJ Mbon Mbon

Seperti perkongsian seorang isteri di akaun Tiktok @fatehahefa7392, dia berkongsi pengalaman suaminya yang alahan sehingga terpaksa memberhentikan kenderaan di tepi jalan untuk muntah.

Mengandung kali ke-3 suami yang alahan

Menurutnya, gara-gara tidak tahan hendak muntah suami terpaksa berhenti dan turun dari kereta sehingga keadaan kembali lega.

“Kesian suami, isteri yang mengandung dia pula muntah-muntah.

IKLAN

“Sabarlah wahai suami, bahagi-bahagilah rasa. Saya bawa baby, awak rasa alahan..

“Rasa bahagia bila pregnant takda alahan tapi kesian pula tengok dia yang kena alahan orang pregnant. Sabar wahai husband ya bertahan saja.. Sebelum ni dua anak memang alahannya saya yang rasa”

Pasti suami lebih hargai isteri

Perkongsian tersebut mendapat perhatian warganet apabila ramai yang meninggalkan komen dan sama-sama terhibur dengan telatah pasangan suami isteri ini. Malah ada yang menyatakan bahawa inilah tanda pasangan tersebut serasi dan sehati sejiwa.

IKLAN

 

“Itulah dinamakan sehati sejiwa sama-sama mengandung, cuma yang melahirkan isterinya je. Tahniah ya jaga baby baik-baik”

Rata-rata netizen turut terhibur melihat gelagat suami wanita itu yang terkena alahan isterinya.

Malah, ada juga yang berpendapat bahawa suami yang mengalami alahan semasa isteri sedang mengandung akan menjadi bapa yang lebih penyayang sebab dia tahu betapa sukarnya seorang isteri yang mengandung.

IKLAN

Kredit: Tiktok @fatehahefa7392

Beli Farfalla Hijab Sophea 3.0 Set

Farfalla Hijab Sophea 3.0 Set

 

 

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Mama jom rileks jap, klik link ni!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)