Isteri suri rumah atau yang bekerjaya, dua-dua berkorban untuk ahli keluarga mereka. Masing-masing memainkan peranan untuk uruskan rumah tangga dengan baik. Cuma bagaimana kita mencorakkan untuk semuanya berjalan lancar, terpulang pada budi bicara dengan pasangan.

Menerusi perkongsian saudara Firdaus Shakirin, ia seolah memberi satu penghargaan buat wanita bergelar isteri dan ibu.

Macam mana isteri boleh tahan buat kerja yang sama berulang kali…? Skrip perjalanan kehidupan harian seorang isteri ni sama ja setiap hari. Dari bangun tidur, sampai masuk tidur pula, kerja yang diselesaikan hari itu, disambung semula esok hari…Tak habis…

Sentiasa perlu buat perkara yang sama hampir setiap hari…tak jemu? tak bosan? tak meluat?

Itulah kehidupan seorang isteri. Sebab tu isteri ni makhluk yang beremosi, sebab tu isteri perlu dihargai, sebab tu isteri perlu disayangi untuk dia kekal terus mengulangi apa yang perlu dibuatnya dari hari ke hari.

IKLAN

Kalau suami tu tak mampu menghulurkan pertolongan, maka jangan membebankan atau membiarkan isteri keseorangan.

Lelaki tak boleh buat apa yang isteri buat, ulang, ulang dan ulang sepanjang perkahwinan. Selagi jadi isteri, selagi tu lah perkara tu dia kena hadapi, dia kena tempuhi.

Dia akan burn out, dia akan burst out mentally and physically. Dia akan letih dan penat perasaan serta fikiran.

IKLAN

Kalau suami memahami, kalau suami tu nampak pengorbanan seorang isteri, suami tak akan biar isteri jalani kehidupan tu seorang. Suami akan tolong isteri, suami akan ringankan beban isteri.

Suami akan bawa isteri keluar jalan-jalan, suami akan belanja isteri makan. Suami patut tahu untuk refreshkan diri isteri, resetkan diri isteri. Isteri mungkin tak cakap, mungkin tak luah, tapi isteri perlukan TERAPI. Terapi cara isteri, terapi yang boleh menguatkan hati dan emosi untuk terus kekal bergelar isteri.

Kredit: Firdaus Shakirin

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)