Semakin anak kecil kita membesar, semakin kuat rasa ingin tahu mereka dalam segala hal. Kita hanya tahu luaran namun di dalam diri anak itu sendiri, kita tak mampu untuk mengawalnya.

Ada baiknya kita pantau anak kecil kita yang masih lagi kecil dari semua segi. Gajet paling utama. Biarlah orang kata kita mak ayah yang tak percayakan anak asalkan kita tak menyesal di kemudian hari. Ini perkongsian deep oleh Dr Ahmad Luqman Bukhari. Mak ayah jangan terlepas pandang.


Biarlah kalau orang kata kita ni mak ayah yang tak sporting pun asalkan kita tak menyesal esok esok.

Orang nak mengata kita ni mak ayah yang tak percayakan anak pun tak apa bila kita tegas terutamanya dalam bab gajet dan internet.

Kita tak berikan si kecil kita tu kebebasan penuh untuk gunakan gajet ni sebab kita tahu kat dalam sana bahaya sangat.

– Ada banyak konten lucah
– Risiko pergaulan yang tak terjaga
– Dah jadi sarang pemangsa seksual
– Ada banyak sangat konten soft porn

IKLAN

Dalam lagu Kpop dan Barat, terselindung soft porn.
Dalam iklan produk terselindung soft porn
Dalam games dan apps pun berterabur soft porn

Dah ramai sebenarnya mak ayah yang biarkan anak ralit dengan smartphone sendiri akhirnya menyesal tak sudah bila dapat tahu
– Anak terjebak dengan pornografi
– Anak terlibat dengan gejala sosial
– Anak ketagihan dengan games

Masa tu nasi mungkin dah jadi bubur. Sebab tu, walau sayang kat anak macam mana sekalipun, mak ayah kena sedar yang ‘self-control’ si kecil kita tu belum betul betul matang.

IKLAN

Dia masih belum mampu lagi nak kawal diri untuk bezakan mana baik dan mana buruk.

Jadi tolong bincang baik baik dengan pasangan kita. Set rules dalam rumah supaya anak tak dibiarkan bersendirian dengan gajet.

Kebanyakan musibah pada anak ni bukan kerana dia kurang terdedah dengan gajet namun musibah datang akibat pemberian gajet dan internet yang tidak dipantau.

IKLAN

Dr Ahmad Luqman Bukhari.

Menarik:Dua Keping Saja Tiap Bulan, Konsep Simpan Ikut Warna Macam Ni Paling Menjadi!

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

Mesti korang teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000. Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!