Bila anak makan comot, rasa geram je kan? Bukan apa kadang masuk dalam mulutnya sikit, selebihnya banyak tumpah di lantai atau atas meja. Lepas tu pipi dan baju tak payah cakaplah.

Disebabkan tak mahu nampak anak comot, ramai ibu suka suapkan anak. Sebenarnya rugi juga kalau kita tak biasakan anak makan sendiri. Bukan itu saja menurut Founder Toddible, Dr Amalina Ahmad, anak makan comot pun banyak manfaatnya.

Rupa-rupanya banyak manfaat anak dapat bila kita biar anak makan comot. Masa awal-awal anak nak belajar makan, selalu orang tegur saya…eh, kenapa biarkan anak comot. Laplah mulut anak tu.

Mula-mula saya berniat takpelah biar dia comot. Nanti habis makan barulah saya basuh dia sekaligus. Takdelah buat kerja banyak kali.

Tapi akibat tak tahan social pressure especially bila di situ ramai orang lain, saya pun memang lap sahaja mulut anak yang comot.

IKLAN

Bila dah besar ni..baru saya tahu sebenarnya biar je anak makan comot-comot. Kenapa?

1) Bila kita sibuk mengelap waktu anak makan, sebenarnya kita buat anak hilang fokus pada makan. Dia makan, kita lap, dia makan, kita lap. Sebab tu lama-lama anak akan hilang minat pada makanan.

2) Perbuatan mengelap atau meraup kembali makanan anak guna sudu sangatlah tak selesa pada anak. Anak akan associate pengalaman makan sebagai sesuatu yang tidak menyelesakan dan berpotensi jadi picky eaters kemudian hari.

IKLAN

3) Makan comot merupakan salah satu messy play untuk anak yang melatih sensori dan tactile anak. Messy play yang lain tak boleh bawak masuk mulut. Tapi waktu makan lah messy play yang anak boleh belajar bawak masuk ke mulut dan suap diri sendiri.

Saya tahu ada orang cakap ibu-ibu ni nampak pengotor biarkan anak makan comot-comot. Tapi pedulilah kata orang sebab kita tahu apa kebaikan yang anak kita dapat.

Lepas makan barulah bersihkan anak. Kalau anak tak suka dibersihkan di meja makan, bawa anak ke tempat lain untuk dibersihkan supaya anak tak associate perkara yang tidak disukai dengan makanan. Kita nak keep good relationship anak dengan makanan supaya anak tak jadi picky eaters nanti!

IKLAN

#SHARE kan post ni kepada mak mak lain supaya semua anak comot time makan. Taklah kita keseorangan je.

Kredit: Dr Amalina Mohd Daud

**Teringin dapatkan keperluan anak pada harga yang sangat menarik, klik di sini

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)