Bermain adalah aktiviti penting untuk kanak-kanak. Bermain bukan sahaja untuk mengisi waktu si kecil anda, ia juga turut membantu perkembangan fizikal dan mental anak.

Jangan Membazir Beli Yang Salah. Pilih Mainan Biar Tepat Barulah Membantu Perkembangan Bayi

Sebagai ibu bapa anda pasti dapat memilih permainan yang sesuai dengan umur anak kerana pada setiap tahap umur, si kecil biasanya mempelajari sesuatu yang baru. Berikut adalah panduan usia bijak bagaimana anak-anak bermain, dan permainan yang bukan sahaja untuk keseronokan tetapi juga membantu kanak-kanak memahami dunia, belajar kemahiran sosial dan emosi serta merangsang otak mereka.

PERMAINAN DARI KACA MATA BAYI

Tahun pertama dalam kehidupan seorang bayi adalah tentang penerokaan. Bayi menggunakan lima deria mereka untuk belajar tentang dunia baru yang menarik di sekeliling mereka: Adakah objek rasa keras atau lembut? Melekit atau kasar? Apa yang berlaku jika saya jatuhkan ia? Atau memasukkannya ke dalam mulut saya? Kebanyakan permainan akan dimasukkan ke dalam mulut mereka untuk dirasa atau objek dibaling, digoncang dan menjatuhkan.

Jangan Membazir Beli Yang Salah. Pilih Mainan Biar Tepat Barulah Membantu Perkembangan Bayi

Apabila kemahiran motor baru bayi anda telah berkembang, permainan menjadi lebih tersusun dan kompleks. Sebagai contoh, pada kira-kira 4 bulan, bayi mula mencapai dan memahami objek, seperti permainan kerincing. Pada usia enam atau tujuh bulan, permainan itu boleh dipindahkan antara tangan. Dan sekitar sembilan bulan, kekuatan genggaman bayi baru berkembang dan memudahkan bayi untuk mengambil objek yang lebih kecil, seperti blok dan lain-lain permainan yang sesuai dengan umur mereka. Pada usia ini, aktiviti bermaian biasanya secara bersendirian, tetapi bermain sebelah-menyebelah dengan bayi yang lain dan aktiviti meniru adalah perkara biasa menjelang akhir usia ini.

Jangan Membazir Beli Yang Salah. Pilih Mainan Biar Tepat Barulah Membantu Perkembangan Bayi

Semasa bayi anda membesar, interaksi bersama bayi seusia mereka akan menjadi lebih penting. Tetapi sebenarnya anda adalah rakan sepermainan kegemaran bayi anda. Adakah anda pernah menari di hadapan bayi anda, hanya untuk si kecil anda menarik muka ke arah mereka? Atau adakah bayi menunjukkan respon kegembiraan apabila anda membuat mimik muka dan merapatkan muka anda sambil berkata “ geletek dia”?  Interaksi sebegini membantu bayi anda belajar tentang bahasa, hubungan sosial, dan sebab-dan-akibat. Apabila bayi mula memahami bagaimana perkara-perkara dalam persekitaran yang berkaitan dengan satu sama lain dan bagaimana mereka rasa, bau, dan dengar, bayi bersedia untuk peringkat perkembangan seterusnya.

IKLAN

PERMAINAN UNTUK BAYI

Jangan Membazir Beli Yang Salah. Pilih Mainan Biar Tepat Barulah Membantu Perkembangan Bayi

Objek yang mengeluarkan bunyi dan tergantung

Objek menari di atas kepala bayi sambil berbaring di katil-katil bayi merangsang penglihatan dan membangunkan tahap tumpuan. Ditemani pula dengan alunan muzik yang lembut untuk tingkatkan perhatian mereka.

Cermin

Pada mulanya, bayi anda akan terpesona dengan muka yang berubah-ubah dengan melihat ke dalam cermin. Dari masa ke masa, bayi anda akan menyedari bahawa itu semua adalah pantulan imej mereka sendiri. Apabila ini berlaku, bayi mula belajar tentang penemuan baru seperti belajar tentang bahagian-bahagian badan mereka.

IKLAN

Gelung dan kon

Satu permainan klasik dengan kon dan gelung besar berwarna-warni dengan saiz berbeza.  Permulaannya bayi anda pasti memasukkan gelung ke dalam mulut mereka untuk merasa yang kemudian mereka membangunkan kemahiran motor halus dengan meletakkan gelung ke dalam kon. Dengan permainan ini juga bayi anda boleh belajar tentang warna dan nombor sambil bermain.

Permainan tolak tarik

Permainan ini dapat membantu anak anda dengan keseimbangan dan perkembangan otot si kecil. Semakin bayi menolak dan menarik, semakin baik untuk membina otot untuk berjalan dan berlari.

Buku bacaan

Anda dapat memperkenalkan beberapa buku bacaan dengan gambar yang berwarna warni. Meskipun anak tidak begitu memahaminya tapi dapat melihat dan mendengar apa yang sedang anda buat. Ini juga memberikan pendedahan tentang warna yang menarik pada anak anda. Memahami bentuk yang berbeza selain memupuk sikap suka membaca sejak dari kecil.

IKLAN

Jangan Membazir Beli Yang Salah. Pilih Mainan Biar Tepat Barulah Membantu Perkembangan Bayi

BAGAIMANA PERMAINAN MEMBERIKAN IMPAK POSITIF KEPADA SI MANJA

Kanak-kanak belajar dengan lebih baik melalui bermain dan kajian menunjukan bahawa bermain juga dapat membantu perkembangan otak kanak-kanak .

Tetapi secara umum, permainan yang membantu membangunkan otot teras kanak-kanak pada perut mereka, duduk atau berdiri. permainan yang bekerja bagi menguatkan badan atas dan bawah supaya kanak-kanak boleh mula merangkak, menarik untuk berdiri dan berjalan. Selagi permainan itu menyeronokkan dan membuatkan kanak-kanak bermain untuk satu tempoh masa, kanak-kanak akan mendapat manfaat daripada permainan tersebut dalam perkembangan mereka.

Jangan Membazir Beli Yang Salah. Pilih Mainan Biar Tepat Barulah Membantu Perkembangan Bayi

Semua permainan mempunyai kebaikan dalam mendidik kanak-kanak, daripada bola, belon atau pop gelembung untuk permainan yang lebih kompleks. Dari warna kepada bentuk, untuk keseimbangan dan juga koordinasi mata dan tangan. Semua itu dapat digunakan untuk pembangunan pendidikan kanak-kanak. Sudu kayu dari dapur anda boleh digunakan untuk kekuatan cengkaman dan kreativiti, berbaring di atas perut bermain dengan kereta atau anak patung baik untuk otot teras dan leher. Setiap permainan, mempunyai ciri-ciri pendidikan. Ibu bapa, guru atau kanak-kanak hanya terikat dengan batasan mereka sendiri dalam kreativiti dan imaginasi.

Aktiviti terbaik untuk perkembangan kanak-kanak adalah mereka yang menyediakan pergerakan yang berterusan dan pelbagai kemahiran yang penting untuk koordinasi, keseimbangan, kekuatan, ketangkasan dan fleksibiliti. bersukan meliputi semua unsur-unsur yang diperlukan untuk pembangunan tumbesaran kanak-kanak dan program yang betul serta tenaga pengajar yang terlatih, akan menyediakan semua unsur-unsur yang diperlukan untuk perkembangan kanak-kanak.

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI