Anak perempuan sememangnya cukup manja namun amat sensitif dalam banyak perkara. Jangan endahkan emosi mereka tapi belajarlah untuk mendekati anak perempuan kita. Pesanan kepada bapa khususnya, ambil tahu emosi anak kita.

Ada waktunya dalam mendidik anak perempuan, ada perkara yang kita terlepas pandang. Menurut perkongsian Parenting Influencer, Mohd Fhais Salim, elakkanlah perkara-perkara semacam ini buat anak perempuan kita.


5 kesilapan parenting yang biasa kita buat terhadap anak perempuan.

1. Tak boleh menangis.
“Jangan menangis, jangan mengada-ngada”
Menangis bukan tanda lembik! Tapi tu tanda hati dia lembut, fitrah seorang wanita. Tak bagi dia nangis ibarat kita menafikan fitrah dia.

2. Marah dia banyak cakap.
Cakap cakap adalah satu terapi buat perempuan. Anak kita sedang luah isi hati, kita pula marah dia. Salah tu, lama-lama boleh tawar hatinya.

IKLAN

“Jangan Menangis, Jangan Mengada-Ngada” Selami Jiwa Anak Perempuan, Elakkan Buat Perkara Ni!

3. Tak boleh main, buat kerja je.
Haih. Memang betul anak perempuan kena di latih pandai buat kerja rumah tapi tak patut kita ignore fitrah seorang anak iaitu bermain. Anak lelaki pun kena latih buat kerja rumah juga tau.

4. Perempuan kena mengalah
Memang selalu anak perempuan yang banyak mengalah, baik dari buat kerja rumah sampai la pilih channel tv perempuan yang terpaksa mengalah. Semua anak ada hak yang sama. Berlaku adil & tidak bias ikut jantina.

5. Terlalu keras hati
Ramai anak perempuan yang jauh hati dengan ibu ayah sebab terlalu keras, terlalu kasar & terlalu garang dalam mendidik.

IKLAN

Anak perempuan hati dia lembut, mereka tak rasa CONNECTED jika kita berkeras, tak sync. Kontra habis. Tak pelik jika anak perempuan kuat melawan.

“Jangan Menangis, Jangan Mengada-Ngada” Selami Jiwa Anak Perempuan, Elakkan Buat Perkara Ni!

Anak perempuan di special. Jika kita betul-betul tunaikan semua hak mereka & bimbing mereka baik-baik, itu la jambatan syurga kita kelak.

IKLAN

Wallahu A’lam,

Menarik: Satu Bilik Dia Tawaf, Demam Pun Aktif, Anak Kedua Dato’ Siti Nurhaliza Dah Pandai Berjalan

“Jangan Menangis, Jangan Mengada-Ngada” Selami Jiwa Anak Perempuan, Elakkan Buat Perkara Ni!

Ketahui fungsi caresat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!