Jika kita orang dewasa merasa begitu terkesan dengan situasi banjir besar yang melanda negara, kanak-kanak juga turut sama mengalami gangguan emosi akibat banjir ini. Jangan abaikan emosi mereka disaat ini.

Pakar psikologi kanak-kanak berpendapat sokongan psikologi dan emosi terhadap golongan ini amat diperlukan terutama ketika fasa pasca banjir bagi memastikan perkembangan psikologi, emosi dan mental mereka tidak terganggu dengan bencana itu.

Malah menurut Pakar Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Dr Putri Afzan Maria Zulkifli seperti yang dilaporkan di Astro Awani berkata tumbesaran dan perkembangan asas mental serta emosi kanak-kanak ada hubung kait dengan faktor tempat tinggal yang selamat.

Jangan Takutkan Anak, Bantu Anak Kuatkan Emosi Saat Berdepan Banjir!


“Keadaan seperti bencana alam mudah membuatkan mereka (kanak-kanak) risau kerana berada dalam satu keadaan tidak pasti. Sesuatu yang tidak pasti mudah menjadikan mereka bimbang dan ini melibatkan rasa tidak selamat dalam diri.

“Dalam keadaan ini, ibu bapa disarankan untuk sentiasa berbual dengan anak, maklumkan mereka dengan kata-kata peneguhan bahawa semuanya dalam kawalan ibu bapa dan anda (sebagai ibu bapa atau dewasa) akan sentiasa ada bersama untuk memastikan keselamatan mereka.

Jangan Takutkan Anak, Bantu Anak Kuatkan Emosi Saat Berdepan Banjir!

“Elakkan juga memberi pendedahan keterlaluan dengan input berita yang boleh membawa kebimbangan melampau dalam diri anak-anak,” katanya.

IKLAN

Jangan Takutkan Anak, Bantu Anak Kuatkan Emosi Saat Berdepan Banjir!

Malah menurut beliau lagi, kesan jangka pendek dan panjang pascabanjir yang bertindih dengan fasa pascapandemik COVID-19 perlu diambil kira terhadap perkembangan psikologi kanak-kanak berkenaan.

Katanya, kaedah penyampaian Social Stories (kisah sosial) dapat sedikit sebanyak membantu anak-anak yang terkesan secara terapuetik.

Jangan Takutkan Anak, Bantu Anak Kuatkan Emosi Saat Berdepan Banjir!

IKLAN

“Hakikatnya, kita masih belum lagi selesai dengan isu COVID-19, dan lockdown (PKP) berpanjangan telah pun memberi kesan regression pada anak-anak. Sama ada mereka terlibat secara langsung atau tidak, keadaan emosi dan psikologi mereka wajar dibimbangi.

“Kita yang dewasa perlu cakna tentang bagaimana penerimaan anak-anak ini tentang bencana yang berlaku. Berhati-hati dengan keperluan emosi mereka dan saya akan katakan, kaedah Social Stories akan membantu kanak-kanak yang terjejas,” katanya.

Jangan Takutkan Anak, Bantu Anak Kuatkan Emosi Saat Berdepan Banjir!

Social Stories atau kisah sosial adalah alat bantu visual yang dicipta oleh Carol Gray sekitar 1991 untuk membantu menjelaskan mengenai situasi, peristiwa atau kegiatan tertentu. Bagi individu yang mengalami spektrum autisme kisah sosial dapat membantu mereka memahami orang lain berperilaku atau merespons situasi tertentu.

IKLAN

Terdahulu, banjir besar yang melanda negara kini melibatkan lebih tujuh buah negeri dengan Pahang paling teruk terjejas selain Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Melaka, Kelantan dan Negeri Sembilan.

Menarik: Baru 1 Tahun 10 Bulan Dah Tak Pakai Pampers, Cara Ibu Ni Potty Train Anak Memang Sempoi

Jangan Takutkan Anak, Bantu Anak Kuatkan Emosi Saat Berdepan Banjir!

Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.

Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Sumber: Astro Awani & Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI