Sesetengah orang, tak boleh bau pewangi kereta. Mulalah ada yang rasa pening dan tak selesa lagi-lagi bila melibatkan perjalanan jauh dan perlu membuka aircond. Namun jika tak digunakan pewangi, kereta pula berbau hapak.

Mungkin bagi anda yang ingin mencari penyelesaiannya, daun pandan adalah salah satu alternatif nak bagi kereta berbau segar dan ia juga bagus untuk mengelakkan lipas dalam kereta.

Melalui apa yang dikongsikan oleh Tyha Tyha, caranya menggunakan daun pandan sebagai pewangi semulajadi dalam kereta memang berkesan dan boleh terasa kesegarannya.

Assalammualaikum. Cara saya buat pewangi dalam kereta. Boleh juga bubuh kat tempat-tempat lain.

IKLAN

InsyaAllah selamat dan tak pening bagi yang alahan bau minyak wangi atau pewangi sintetik.

Bahan-bahan yang digunakan pun bahan-bahan semulajadi. Daun pandan dan garam bukit. Uncang kita recycle sampai lebam hehehe.

IKLAN

Bukan hanya dalam kereta sahaja, tetapi kaedah uncang daun pandan ini boleh juga diletakkan dalam almari baju, kabinet dapur atau di bawah singki. Dalam bilik air atau tandas pun sesuai juga.

IKLAN

Apa yang penting selamat dan tiada bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan ahli keluarga terutama yang ada anak kecil.

Kredit: Tyha Tyha

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)