Apabila kanak-kanak mengalami masalah cirit birit, kembung perut pasti ibu bapa menyangka anak mereka mempunyai alahan terhadap susu.

Mungkin ada ibu bapa yang terkeliru antara intoleransi laktosa dengan alahan kepada susu lembu.

Sebenarnya kedua-duanya adalah perkara yang sangat berbeza. Sebagai ibu bapa, anda perlu mengenalpasti keadaan anak anda sama ada mereka alah terhadap susu lembu atau mereka sebenarnya mempunyai intoleransi laktosa.

Intoleransi laktosa adalah simptom yang disebabkan oleh penghadaman laktosa dalam usus manakala alahan susu lembu disebabkan tindak balas imun tubuh terhadap protein susu.

Intoleransi laktosa terjadi apabila tubuh tidak dapat menyerap laktosa. Laktosa ialah sejenis gula yang terdapat secara ekslusif di dalam susu dan produk tenusu.

IKLAN

Sesetengah tubuh kanak-kanak hanya dapat menyerap laktosa yang telah dicernakan dalam bentuk yang lebih ringkas iaitu glukosa dan galaktosa.

Proses pencernaan ini memerlukan tindakan enzim laktase. Enzim laktase terdapat pada sel-sel di usus kecil kanak-kanak. Kerosakan atau kecacatan pada dinding sel-sel usus kecil mereka boleh menjejaskan jumlah enzim laktase.

Biasanya kanak-kanak akan berasa tidak selesa selepas mengambil susu dan produk tenusu. Simptom akan kelihatan seawal 30 minit hingga 2 jam selepas pengambilan.

Sesetengah individu mungkin dapat bertoleransi terhadap laktosa lebih baik daripada individu lain.

Kebanyakan reaksi intoleransi laktosa berlaku serta-merta, tetapi reaksi alahan tertangguh juga biasa berlaku. Anak anda mungkin akan mengalami dua keadaan iaitu:

 1. Intoleransi usus
 • Sakit perut
 • Kembung
 • Cirit-birit berair
 • Sendawa berlebihan
 • Perut berangin
 • loya
 1. Alahan
 • Pertambahan masalah melibatkan ekzema dan dermatitis atopik di seluruh dunia meningkat kepada dua kali ganda dalam dekad yang lalu.

Namun dengan pengambilan Similac Total Comfort, ia dapat membantu mengatasi masalah yang dialami oleh kanak-kanak yang mempunyai masalah penghadaman atau intoleransi laktosa. Ia dilengkapi dengan formula Dual Immune Blend Plus dan mudah dicerna oleh sistem penghadaman serta mengandungi protein hidrolisis separa untuk pencernaan yang lebih baik ditambah dengan 2′-FL untuk mengurangkan risiko alergi pada kanak-kanak.

Similac Total Comfort juga diperbuat daripada 5 campuran untuk penjagaan usus yang baik.

Pelepasan Simptom GI yang pantas & berterusan

 • Prebiotik untuk menyokong kesihatan usus dan Sebilangan Hidrolisis 100% Whey Protein pra-dicerna untuk penyerapan yang lebih mudah.
 • 98% formula bebas laktosa mengurangkan kepekaan laktosa.
 • Bebas Palm Olien mencegah sembelit dan Nukleotida pada tahap TPAN dan mengurangkan 63%.

Pencegahan Alergi

 • 2′-FL menyokong sistem imuniti dan menurunkan risiko allergi.
 • Nukleotida pada tahap TPAN menyokong pematangan sistem imun.
 • Protein Whey 100% yang dihidrolisis sebahagiannya juga mengurangkan risiko atopik dermatitis.

Sebagai ibu bapa, elakkan amal sikap tunggu dan lihat sekiranya kanak-kanak kelihatan semakin lemah, cirit-birit terlalu kerap, pucat, bibir kering kerana ia mungkin petanda kanak-kanak sudah mengalami dehidrasi dan dapatkanlah rawatan pakar. Jika anak anda mempunyai masalah intoleransi laktosa, segera bertukar kepada Similac Total Comfort kerana ia dapat membantu mengatasi ini.

Untuk maklumat lebih lanjut layari ke laman web Similac Total Comfort di sini.