Nak anak bijak pandai? Jangan lupa untuk rangsang 7 deria anak seawal mungkin. Bagaimanapun ini yang selalu mak ayah terlepas pandang.

Kadang-kadang keadaan ini juga boleh memeningkan kepala mak ayah. Ramai yang keliru adakah kena ajar baca buku seawal mungkin atau beli mainan yang boleh rangsang minda anak.

Paling biasa jika mak ayah ada anak lelaki ni, boleh dikatakan semua mainan kereta. Manakala anak perempuan semua mainan anak patung.

Dalam merangsang perkembangan anak, pemilihan mainan sangat penting terutamanya anak bawah 2 tahun yang permainannya terhad dengan apa yang diberi dan apa yang ada.

Sebenarnya tidak perlu satu rak mainan kereta untuk anak lelaki tetapi tidak ada satu pun mainan masak-masak.

IKLAN

Yang ada anak perempuan, tidak perlu pun penuh katil dengan teddy bear tetapi tiada mainan kereta. Semua mainan penting.

Menurut Terapis Cara Kerja, Maryam Jamadi, ramai ibu bapa yang bertanyakan mainan apa yang paling bagus untuk anak umur bawah 2 tahun. Jawapan saya, apa-apa mainan pun bagus asalkan tak bahaya.

Asalkan dapat merangsang perkembangan anak, macam mana nak merangsang perkembangan? Dengan merangsang semua deria. Ada 7 jenis deria yang perlu dirangsang sejak lahir kalau nak anak pandai dan bijak

IKLAN

1. Sentuhan
2. Keseimbangan dan pergerakan
3. Sendi
4. Visual
5. Auditori
6. Rasa
7. Bau

Maka, pemilihan mainan yang pelbagai sangat penting untuk merangsang semua deria. Otak anak bawah 2 tahun macam span, menyerap segala benda dan jangan terkejut jika kita merangsang semua deria dengan optimum dan cukup. Kesannya sangat memberangsangkan, malah anak cepat “tangkap” apa-apa input yang diberi kepadanya.

Kalau nak anak bijak, bukan dengan mengajar membaca seawal lepas lahir ya. Tetapi dengan merangsang deria-deria, dan cara yang paling bagus untuk mengajar anak benda baru adalah dengan menggabungkan semua deria yang ada.

Contohnya nak ajar buah epal, daripada guna flashcard epal lebih baik guna epal yang betul kerana jika flashcard ia hanya menggunakan 2 deria sahaja iaitu pendengaran dan penglihatan. Jika kita beri buah betul, ia secara tak langsung menggunakan semua deria.

IKLAN

1. Sentuhan, anak pegang tekstur dan bentuk epal
2. Auditori, anak dengar perkataan epal
3. Visual, anak lihat buat epal
4. Bau, anak bau epal
5. Rasa, anak rasa epal
6. Sendi, anak pegang epal dan agak berat epal
7. Keseimbangan, anak cuba seimbangkan badan dan tangan semasa memegang epal

Teknik ini juga sangat berkesan untuk anak yang lewat bercakap (speech delay). Tetapi, berapa banyak mainan yang ada pun tak boleh tandingi “mainan” mak ayah yang meluangkan masa bermain dengan anak.

Kepada mak ayah yang ada anak bawah 2 tahun, mohon sangat-sangat untuk luangkan masa bermain untuk anak. Tiada guna beli mainan berbakul-bakul tetapi “tiada” mak ayah yang bermain bersama.