Dalam kesibukan isteri menguruskan hal rumah tangga, sering kali mereka terlupa akan kepentingan menjaga diri sendiri. Yalah, sibuk jaga anak-anak, sediakan keperluan untuk suami pula. Sehinggakan diri sendiri terabai.

Di dalam penulisannya di laman Facebook, Akhtar Syamir, melahirkan rasa bersyukur kerana dikurniakan seorang isteri yang sangat memahami tahap kewangannya. Pun begitu, jika diletakkan isteri pada tempat paling utama pasti akan ada bahagian (rezeki) untuknya juga.

SENYUM LEBAR DAPAT KAD DEBIT SUAMI!

“Apa juga yang dibuat secara berlebihan akan jadi kurang baik. Samalah dengan kad debit I ni, jika digunakan berlebihan, pasti akan mendatangkan kemudharatan”. Kata saya sambil berseloroh. Tersengih-sengih manis isteri saya dalam kereta depan Watsons tadi.

Sambil memegang Daisy dalam kereta, saya perhatikan dia berlalu masuk ke dalam Watsons. Gembiranya saya kerana mampu menggembirakan dia. Saya tahu, tak banyak mana pun dia belanja dalam tu. Cukup pencuci muka dan bende alah lain yang saya tak faham atau tak tahu apa fungsi dia pun. Itu tak penting bagi saya asalkan ianya penting bagi dia. Biarlah dia bebas dalam tu pilih apa yang dia rasa perlu tanpa ada sebarang gangguan.

IKLAN

Artikel Menarik: [Tak Salah Suami Isteri Gaduh, Jadi Lebih HArmoni. Syaratnya, Jangan Maki!]

Saya sentiasa berterus-terang mengenai tahap kewangan saya. Jadi, dia sedia maklum kemampuan saya. Bekerja seorang dan menanggung isteri serta 3 orang anak di bandar bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi Alhamdulillah, apabila kita letak isteri kita di tempat yang paling utama, pasti ada bahagian untuk dia. Saya juga percaya, di dalam setiap inci rezeki yang saya terima, ada rezeki isteri juga.

Kerap kali para suami merasakan tidak mampu untuk buat sebegini. Ini kerana ianya tidak dianggap penting dan kedudukan kepentingan itu ditolak ke bawah. Sudah pastilah perkara lain akan diselesaikan dahulu sebelum sampai ke keperluan kegembiraan isteri ini.

Artikel Menarik: [Bila Handphone Jadi ‘Orang Ketiga’, Suami Isteri Bercakap Pun Dah Tak Pandang Muka]

Mula letakkan isteri dan keperluan kegembiraannya di tempat tertinggi. Ini kerana, isteri pasti sentiasa meletakkan kegembiraan suaminya di tempat yang teratas juga.

Hasilnya, yang suami gembirakan isteri, yang isteri pun gembirakan suami. Bukankah ini yang kita semua mahukan?

Artikel Menarik: [Perut Makin Ke ‘Depan’, Suami Senang Hati Isteri Pandai Masak. Syok Rasa!]

Sebenarnya isteri hanya perlukan suami yang memahami dan ada simpati pada isteri. Berikan masa untuknya berehat dan bantulah dia untuk melakukan kerja-kerja rumah (biarpun nampak mudah, tapi kalau setiap hari perlu dibuat, jadi berat juga ya!). Isteri yang gembira, pasti akan menjadikan sesebuah rumah itu indah bak di syurga. Aamiin…