Bayi yang baru dilahirkan memang belum cukup kuat sistem imunnya, mereka lebih mudah dijangkiti virus atau penyakit yang berjangkit. Oleh kerana itu ibu dan anak yang sedang berpantang memang tak digalakkan sangat berjumpa ramai orang. Bukan apa bimbang takut anak yang masih kecil itu dijangkiti.

Dalam satu perkongsian yang dibuat menerusi laman Facebook Kelab Ibu-ibu Mengandung Malaysia (KIMM), Najwa Ariefah berkongsi mengenai anaknya yang dilahirkan pada awal tahun ini.

Bermula dengan dijangkiti cacar air ketika usia anaknya yang diberi nama Azkayra 28 hari. Selepas 6 hari ditahan dihospital Kayra dibenarkan pulang. Namun kesihatan Kayra turun naik dan ada masalah pada pernafasan anak kecil itu.

Ketika Kayra jalani pemeriksaan pendengaran yang diwajibkan untuk semua bayi pada masa sekarang, ibu dan ayahnya mengesan sesuatu. Rupanya bukan masalah kecil, Kayra mempunyai masalah jantung berlubang dan juga cyst dalam saluran pernafasan.

Kayra ketika dijangkiti cacar air

Kongsi supaya ibu bapa lain lebih alert!

“Memandangkan tahun 2019 lagi beberapa bulan dah nak sampai penghujung, saya nak kongsikan cerita anak saya supaya kita sebagai ibu bapa lebih alert dengan kesihatan anak-anak. Nama anak saya Azkayra. Kisahnya anak saya Kayra nih sepatutnya due dia 24/01/2019. Mengandungkan dia memang tak ada masalah apa-apa. Tapi mungkin Kayra dah tak sabar nak melihat dunia dan jumpa ibu dengan abah dia, Kayra lahir di usia 36 minggu (30/12/2018) betul- betul hujung tahun. Proses kelahiran Kayra pun sangat lah mudah, dan sihat cukup anggota. Kuning pun hanya 2minggu sahaja.

26/01/2019
Mungkin kecuaian ibu biarkan orang datang melawat Kayra masa dalam pantang sampai Kayra dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) dan dikuarantinkan kerana dijangkiti cacar air (chicken pox) diusia 28hari selama 6hari. Selepas discaj Kayra memang dah makin sihat, dan makin aktif. Masa usia Kayra 2bulan ibu perhatikan bila Kayra menyusu, tercunggap cunggap macam tak cukup oksigen. Dada Kayra pun makin ketara berlekuk sangat dalam. Bila tidur, penafasan Kayra berbunyi seperti orang dewasa berdengkur.

26/03/2019
Temujanji Kayra untuk buat ujian pendengaran di Hospital Yan memandangkan ibu berpantang di sana. Kayra kena buat ujian pendengaran disebabkan dia lahir usia 36minggu. Dah jadi prosedur sekarang nih setiap kelahiran perlu buat ujian pendengaran. Tapi bila nak buat ujian nih, baby perlu tidur. Disebabkan pernafasan Kayra berbunyi doktor cakap tak boleh buat ujian nih. Kami pun tak tahu apa punca nafas Kayra berbunyi. Masa doktor referkan dekat kecemasan, diorang cuma buat imbasan x-ray dan bagi neb. Doktor cakap Kayra okay takda apa, x-ray tengok paru2 pun ok.

Berat Kayra statik, bernafas juga tercungap-cungap

08/04/2019
Temujanji Kayra untuk ambil suntikan 3bulan. Nak dijadikan cerita berat Kayra masa 2bulan dan 3bulan statik ja takda perubahan, 4.3kg. Masa nih nurse pun dah hairan kenapa berat tak naik.

10/04/2019
Suhu badan Kayra dah mula panas. Dah mula batuk berkahak dan selsema sampai hilang suara. Bila badan tak sihat, Kayra cuma menangis dan merengek. Menangis yang tiada bunyi, kesian sangat tengok Kayra masa tuh. Susu Kayra taknak minum langsung. Ibu dengan abah cuma bawa ke klinik swasta saja memandangkan waktu tuh dh lewat malam. Doktor kata dengar dia pnya penafasan ok je, paru2 pun ok. Cuma demam agak panas 38.9°c. Disebabkan Kayra masih baby, doktor cuma bagi ubat demam tapi dalam kuantiti yang sedikit. Kalau esok pernafasan dia laju, cepat2 bawa ke hospital.

11/04/2019
Suhu Kayra dah makin turun, tapi penafasan dia makin laju. Ibu terus call abah untuk balik kerja separuh hari. Ibu dengan abah bawa Kayra ke Hospital Pulau Pinang. Sampai je kecemasan, ibu cuma maklumkan dekat orang bertugas di kaunter tuh anak 3bulan demam. Tak sangka pulak waktu tuh jadi saat genting. Nurse terus bawa Kayra masuk zon merah sebab dah kritikal. 8jam dalam kecemasan, doktor bagi oksigen masukkan jarum untuk drip air. Ambil sampel darah dan buat imbasan x-ray, terus tolak masuk Wad Pediatrik untuk pantau dia punya demam. Kemudian doktor nak siasat apa punca nafas Kayra berbunyi dan dada berlekuk.

Sukar bernafas, Kayra perlu pakai mesin bantuan, ada lubang kecil pada jantung

12/04/2019
Pakar paru-paru (respiration system) datang bagi penerangan mengenai pernafasan Kayra agak sempit, menganggu kaedah penyusuan Kayra sama ada bf ataupun menggunakan botol. Bila penyusuan terganggu, berat badan akan statik dan sangat susah untuk naik. Pakar paru2 sarankan Kayra guna kaedah penyusuan menggunakan tiub melalui hidung. Dalam masa yang sama Kayra perlu pakai bantuan mesin CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) untuk bantu laluan saluran pernafasan Kayra.

15/04/2019
Kayra dibawa ke Jabatan Kardiologi untuk scan jantung. Selepas scan, doktor tunjukkan keputusan dekat jantung Kayra ada sedikit lubang tetapi agak kecil. Kayra perlu follow up dengan kardiologi sama ada jantung yang berlubang tuh akan makin besar atau tertutup.

Ada Cyst dalam saluran pernafasan

22/04/2019
Pakar ENT (ear, nose and throat) ambil keputusan untuk masukkan Endoscope (kamera jenis tiub) yang dimasukkan melalui hidung untuk lihat apa punca masalah pernafasan Kayra. Pakar ENT menunjukkan gambar pada monitor endoscope terdapat Cyst pada saluran pernafasan Kayra, Vallercular Cyst. Doktor sarankan Kayra perlu membuat pembedahan untuk membuang Cyst tersebut secepat mungkin untuk elakkan ia pecah dan mengganggu paru2. Dari penjelasan doktor, memang mereka dah terangkan pembedahan dibuat bagaimana, risiko jika tak lakukan pembedahan, risiko jika lakukan pembedahan, risiko jika terdapat komplikasi pernafasan ketika pembedahan dijalan, dan banyak lagi detail untuk bagi ibu dan abah faham mengenai masalah nih. Dan jika pembedahan ini dilakukan, memang akan terus dimasukkan ke PICU sehingga stabil. Selepas berbincang antara suami isteri dan ahli keluarga, kami ambil keputusan bersetuju dan sign surat kebenaran untuk lakukan pembedahan ni demi kesihatan Kayra. Dalam masa yang sama, apa pun berlaku kami hanya mampu berdoa dan berserah kepada Allah.

25/04/2019
Doktor maklumkan ada katil kosong di PICU dan Kayra akan menjalani pembedahan pada hari ini. Jam 9pagi, Kayra dah mula berpuasa dan drip masukkan air supaya badan Kayra tak dehidrasi. Sample darah ibu juga diambil sekiranya Kayra mengalami komplikasi kekurangan darah ketika pembedahan dijalankan. Jam 3.30petang, Kayra dibawa ke dewan bedah. Jam 5.50petang pembedahan Kayra dah selesai dan ditolak masuk ke PICU. Kayra masih belum sedar. Ibu dan abah cuma boleh tunggu diruangan menunggu ketika nurse uruskan Kayra supaya dalam keadaan stabil dan Kayra masih dalam keadaan bius penuh. Jam 7petang, ibu dan abah dibenarkan masuk untuk mendengar penerangan semasa Kayra berada dalam PICU. Segala urusan Kayra, diuruskan oleh nurse. Ibu dan abah tak boleh tunggu. Ibu dan abah kena balik.

26/04/2019
Nurse call suruh ibu dan abah datang ke hospital, Kayra dah mula sedar dan stabil. Kayra akan ditolak masuk ke wad biasa. Penyusuan melalui tiub dan CPAP masih diteruskan supaya doktor boleh pantau keadaan Kayra.

Kesihatan Kayra semakin baik, ibu mohon terus doakan 

29/04/2019
Keadaan Kayra semakin baik. Pakar paru2 galakkan Kayra dah boleh buka CPAP. Penyusuan Kayra sedikit masih perlu menggunakan tiub, dan perlu diajar menggunakan botol secara perlahan-lahan supaya tidak mengganggu penafasan Kayra ataupun boleh dikatakan untuk elakkan daripada tersedak susu.

02/05/2019
Kayra dah boleh cabut tiub penyusuan dan menyusu seperti biasa. Paru-paru dah cantik, pernafasan dan penyusuan dah okay, peratus SPO2 99/100, makin aktif dan berat badan Kayra pun makin naik. Mengikut rekod yang semakin baik, Kayra dibenarkan discaj.

Alhamdulillah, sekarang Kayra dah 9bulan lebih. Dah makin sihat dan aktif, berat sekarang dah 8kg. Setiap temujanji dan follow up Kayra menunjukkan keputusan yang positif dan makin sihat. Doakan Kayra semakin sihat dan membesar macam kanak-kanak yang lain ya.”

#NurZyaAzkayra
#30disember2018
#9bulan12hari
#VallercularCyst

Sumber: KKIM

Jom menyertai komuniti ibu Pa&Ma Moms To Be. Anda boleh ikuti forum, ajukan soalan-soalan kepada doktor dan menggunakan pelbagai tools di sini. Sign up di https://momstobe.majalahpama.my