Pengacara, Fiza saad atau mesra dipanggil Fiza Frizzy baru berusia 33 tahun saat menjadi ibu kepada 2 orang cahaya mata.

Bagi Fiza Frizzy anak memang anugerah terindah buat dirinya namun bukan mudah untuk menjadi ibu di masa kini dan perkongsian tentang perjalanan menjadi seorang ibu dikongsikan dalam siaran langsung Anugerah Pa&Ma Gala Moms yang diinspirasikan bersama Cetaphil.

Bila dah ada 2 cahaya mata memang sedikit agak sukar kerana saya perlu bergelut masa dengan anak pertama dan anak kedua.

Anak-anak zaman sekarang tak sama dengan anak zaman dahulu. Bila saya marah, ayah dia akan jadi penyejuk keadaan. Tapi kalau sesuatu kesalahan berulang banyak kali, kita tak layan dia selama 15-30saat..bila dia panggil mama banyak kali baru kita akan layan dia masa tu dan cerita apa kesalahan yang dia lakukan.

IKLAN

Perkongsian Fiza tentang cara layanan anak turut mendapat reaksi daripada Hos Pa&Ma Gala Moms iaitu Fizi Ali yang mana dia ada masanya akan melayanan anak sama seperti orang dewasa bukanya anak kecil.

Tambah Fiza lagi dia tidak mempunyai pembantu rumah jadi semua perkara perlu dilakukan sendiri.

Komunikasi antara suami isteri sangat penting. Saya selalu berbincang tentang kerja rumah bersama suami sebagai contoh jika saya menjaga anak, suami perlu uruskan urusan rumah yang mana patut.

IKLAN

Tak salah kita sebagai mama-mama kalau nampak baju bertimbun, sinki penuh tak apa biarkan bertangguh sebentar. Sebab bila awak nak terlalu perfect, awak nak semua benda kemas tapi awak ada anak kecil akhirnya awak akan stress. Last-last kita lepaskan pada suami atau anak-anak.

Kita tak akan biarkan baju tak berlipat sampai 3 4 bulan. Bila kita dah ada masa ‘me time’ anak pun dah tidur masa tu kita boleh buat apa yang tertangguh. Tak sempat tak apa, jangan sampai kita rasa kita bukan ibu yang terbaik. Kita tak ada pembantu rumah, jadi kita relaks je okay!

IKLAN

Di akhir live Fiza sempat menitipkan kata-kata ucapan buat anak-anaknya yang mampu mengalirkan air mata ramai.

Mama minta maaf kalau lepas ada adik, Faiq rasa mama dah tak banyak beri perhatian pada Faiq, tapi setiap kali Faiq tidur mama nak sangat kenal Faiq sebagai cinta pertama mama.

Bagi follower yang tak sempat tonton sesi temu bual bersama Fiza Frizzy boleh saksikan di atas.

_

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)