Orang kata melentur buluh biarlah dari rebungnya, jadi nak didik anak-anak memang perlu dari kecil lagi. Kalau ibu ayah nak anak-anak membesar menjadi anak yang bijak dan hebat, jadi dari kecil kena terapkan amalan atau rutin yang boleh membuatkan mereka menjadi bijak contohnya seperti membaca.

seperti yang dikongsikan oleh Dr Ahmad Luqman Bukhari. menurutnya untuk menanam minat anak sukakan buku perlu bermula sejak dari awal usia. Doktor ini juga turut berkongsi 5 tip untuk ibu ayah amalkan supaya anak-anak dapat tanam minat membaca sejak dari kecil

Kena mula dari awal

Sekarang ni tiap kali suruh masuk tidur, mesti si Maimunah Solehah beria tarik tangan saya sekali.

“Daddy, bacakanlah buku dulu.”

Kalau saya tak ada, mesti umminya yang jadi sasaran.

Suka benar budak berdua tu kalau dapat dengar cerita sebelum lelapkan mata.

Tak apalah. Memang masa kecil ni lah sebenarnya waktu paling bagus nak ‘seeding’ dan tanam minat anak pada buku.

Kalau dah besar nanti susah sikit sebab masa tu dia orang ni mungkin lebih minat kat benda lain.

IKLAN

Sebenarnya ada je cara kita boleh amalkan kat rumah supaya anak kita terbiasa dengan buku tanpa perlu dipaksa:

#1. Jadikan tabiat membaca ni rutin kat rumah kita seawal mungkin.

Actually masa baby kat dalam kandungan lagi, kita semua patutnya dah selalu mengaji, bacakan buku dan berbual-bual dengan si kecik tu.

Sense of hearing ni antara yang paling awal terbentuk pada bayi tau. Dia dah boleh dengar apa je yang kita sebutkan kat dia.

#2. Kita sendiri kena jadi model kat rumah.

Children see, children do. Tunjukkan kat budak-budak tu yang membaca ni aktiviti yang sangat seronok. Nanti perlahan-lahan dia orang akan follow tabiat tu.

#3. Make sure guna buku yang sesuai.

Sediakan buku yang seiring dengan umur si kecil tu.

Kalau baby atau anak kecil yang bawah umur 2 tahun, paling bagus kita gunakan buku yang ada banyak gambar menarik, berwarna warni dan ayatnya ringkas-ringkas saja.

#4. Sibuk macam mana pun hari kita, luangkan masa untuk baca buku bersama.

Kalau dapat 10 minit sehari pun, okaylah berbanding tak ada langsung. Lagi bagus kalau ada waktu yang dijadikan sesi rutin sekeluarga.

Kami sendiri selalunya pilih waktu sebelum tidur sebab waktu tu si kecil berdua tu dah berada dalam mood tenang.

#5. Bunyikanlah nada suara yang kreatif sikit.

Masa bacakan buku, cubalah pelbagaikan nada suara kita. Kalau mendatar je, kesian kat budak tu. Nanti tak pasal-pasal cepat bosan.

Bila ada bunyi yang berbeza-beza, barulah semangat dia orang nak dengar cerita sampai habis.

Bab minat membaca ni memang kena pupuk betul-betul sebab kita nak brain power dan memory anak kita tu makin meningkat.

Otak anak kita sebenarnya sama je macam otot kat lengan ni.

Kalau nak sado dan padu, of course lah kena latih dengan konsisten.

Sebab tu bila anak saya minat nak membaca, saya pun jadi senang hati sebab saya yakin yang keupayaan otak dan minda dia untuk berfikir pun nanti akan jadi makin hebat dan tajam.

sumber: Ahmad Luqman Bukhari.