Penjagaan kesihatan pergigian adalah sangat penting untuk mencegah kerosakan gigi dan penyakit gusi di kalangan orang dewasa mahupun kanak-kanak. Ia adalah penting untuk memastikan kita dapat mengunyah makanan dengan selesa dan bertutur dengan jelas.

Oleh yang demikian, setiap ibu bapa haruslah memandang serius perkara ini dan memastikan anak-anak melakukan rutin penjagaan gigi dengan baik sejak dari kecil lagi. 

Pemeriksaan pemeriksaan gigi setiap 6 bulan sekali haruslah menjadi amalan dalam keluarga agar rawatan dalam dijalankan dengan segera jika terdapat kerosakan pada gigi. 

Ajar Anak Jaga Gigi 

Sejak anak masih kecil, ibu ayah perlu ajarkan pada anak tentang kepentingan menjaga Kesihatan gigi. Biarpun gigi susu, Kesihatan gigi serta kebersihan mulut tetap perlu dijaga untuk keselesaan anak. 

Beberapa perkara yang boleh ibu ayah lakukan untuk ajar anak menjaga gigi adalah:

  1. Gosok gigi dengan anak

Sebenarnya sebelum anak ada gigi pun ibu ayah dah boleh bersihkan mulut mereka. Gosok perlahan dengan kain yang dibasahkan pada bahagian gusi dan lidah. Dengan cara ini, anak-anak akan terbiasa menjaga kebersihan mulut dan mudahlah untuk ajak mereka gosok gigi. 

Carilah ubat gigi berperisa dan sesuai untuk kanak-kanak serta berus gigi yang comel-comel untuk buat anak teruja. Paling penting, ketika meminta anak untuk menggosok gigi kita juga perlu buat perkara yang sama. 

  1. Jangan beri anak minum susu ketika tidur

Kadang-kadang dah menjadi tabiat anak suka minum susu sebelum tidur mahupun semasa sedang tidur. Kesan susu sepanjang malam akan menyebabkan bakteria berkumpul dalam mulut dan menyebabkan kerosakan gigi anak.

IKLAN

Jaga pemakanan anak

Tak salah kalau anak nak makan aiskrim, coklat atau gula-gula selagi tidak berlebihan. Namun perlulah di bawah pengawasan dan pastikan gigi anak digosok selepas mereka makan makanan manis sebelum masuk tidur. Makanan atau minuman yang tinggi kandungan gula akan menyebabkan kaviti dan gigi berlubang. 

Rajinkan berkumur

Jadikan tabiat seperti mana kita membasuh tangan selepas makan, amalan berkumur juga dapat membantu menjaga kebersihan gigi dan mulut. Pastikan anak berkumur sekurang-kurangnya tiga kali semasa membasuh mulut untuk ‘bilas’ segala kekotoran yang mungkin ada. 

Bawa anak ke klinik pergigian

Sangat penting untuk bawa anak-anak berjumpa doktor gigi bagi memeriksa tahap kesihatan gigi mereka. Disarankan bawa anak-anak ke klinik pergigia setiap enam bulan. Pemilihan klinik gigi yang bersesuai juga adalah penting kerana tidak semua klinik pergigian menawarkan perkhidmatan moden dan mempunyai peralatan moden dan terkini. 

IKLAN

Tahniah! Klinik Pergigian Anitawaty merupakan salah satu Jenama Pilihan Pa&Ma bagi Klinik Pergigian Keluarga Pilihan Keluarga

Kecil-Kecil Gigi Dah Rosak, Kasihan Anak! Buat Beberapa Perkara Ni Untuk Pastikan Gigi Elok Tersusun

Klinik Pergigian Pilihan Keluarga

Klinik Pergigian Anitawaty ditubuhkan pada April 2004 berpusat di Premis Perniagaan Subang Perdana. Bermula dengan kakitangan seramai dua orang sehinggalah kini mempunyai organisasi seramai 6 orang kakitangan sepenuh masa dan juga locum bertugas di dua premis.

Bagi Klinik Pergigian Anitawaty ini, mereka amat mementingkan kualiti dan bukannya kuantiti agar mereka dapat meluangkan masa yang optimum untuk mendengar kebimbangan pelanggan dan menerangkan semua pilihan dan prosedur yang tersedia.

Istimewanya Klinik Pergigian Anitawaty ini adalah kerana ia menawarkan penjagaan dan perkhidmatan pergigian yang komprehensif untuk semua peringkat umur, daripada golongan muda, dewasa dan warga emas.

IKLAN

Kecil-Kecil Gigi Dah Rosak, Kasihan Anak! Buat Beberapa Perkara Ni Untuk Pastikan Gigi Elok Tersusun 

Ubat Gigi Kasturi

Selain fokus dalam memberi perkhidmatan pergigian pada pelanggan, Klinik Pergigigan Anitawaty juga mempunyai beberapa rakan sokongan seperti pihak pembekal ubat, pembekal peralatan dan maintanance serta makmal-makmal pergigian.

Kecil-Kecil Gigi Dah Rosak, Kasihan Anak! Buat Beberapa Perkara Ni Untuk Pastikan Gigi Elok Tersusun

Mereka juga bekerjasama dengan rakan strategik perniagaan iaitu Manarah Cure Sdn Bhd dengan mengeluarkan produk kesihatan seperti ubat gigi kasturi, Kastury gel mandian organic, Kastury antiseptic, Kastury penyegar muka, Kastury penyegar mulut serta Manarah vitamin C. 

Klinik Pergigian Anitawaty turut aktif memberikan seminar dan menjadi konsultan berkenaan penjagaan kesihatan pergigian kepada mana-mana badan swasta mahupun kerajaan yang inginkan perkhidmatan mereka. 

Untuk maklumat tentang jenama ini, layari Facebook: https://www.facebook.com/KPASAUJANA  atau Instagram https://www.instagram.com/klinikgigisaujana/  atau TikTok https://www.tiktok.com/@klinikpergigiananitawaty 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI