Kek pisang antara kek yang tak jemu di makan. Ia antara salah satu juadah yang digemari semua peringkat umur dan boleh dinikmati bila-bila masa. Jika anda teringin nak dapatkan kek pisang yang garing di luar dan ranggup bahagian dalamnya, ini resipinya.

Resipi yang dikongsikan oleh Soliha Salleh ini mesti anda cuba. Selain bahan asas yang mudah, cara membuatnya juga mudah dan pasti jadi. Tak rugi mencuba!

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Bahan bahan:

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

-300g pisang bersamaan 6 biji pisang
(Pisang apa sahaja-tapi saya lebih suka pakai pisang berangan sebab lebih sedap)
-4 biji telur
-2 biji kuning telur
-200g gula pasir
-200g tepung gandum
-1/2sudu makan baking soda
-1/2sudu makan baking powder
-100g marjerin dicairkan

Toping

-potongan pisang secukupnya

Cara-cara membuatnya:

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Lecekkan pisang berangan tadi.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah SangatMasukkan pisang dan gula 200 gram ke dalam mixer. Gulanya boleh dikurangkan jika mahu kurang manis.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

IKLAN

Masukkan dulu 4 biji telur dan dua biji kuning telur.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Kisar pisang, gula dan telur sehingga menjadi putih.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Masukkan 200gram tepung gandum (tepung di ayak dahulu) ke dalam adunan tadi.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Campurkan 1/2 sudu makan baking soda dan masukkan 1/2 sudu makan baking powder.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

IKLAN

Masukkan 100gram majerin yang telah dicairkan.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Kisar bahan-bahan tadi sehingga sebati.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Ok sahabat sahabat, adunan telah sebati, sekarang masukkan ke dalam loyang kek. Letak baking paper terlebih dahulu sebelum masukkan aduan tadi.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah SangatSebelum masukkan kek ke dalam ketuhar, panaskan selama 10 minit. Ini basic ya semua baker kena tahu. Masukkan adunan ke dalam ketuhar. Bakar selama 30 minit. Selaraskan suhu 160 darjah celcius. Menggunakan api atas dan bawah.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

IKLAN

Ini topping yang saya guna untuk bahan hiasan. Nice kan. Kalian boleh sahaja menggunakan topping lain seperti cip coklat. Ok untuk letak topping ni, kena keluarkan kek dahulu dari ketuhar setelah 15 minit dibakar. Susun topping seperti di atas.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Bakar semula kek setelah siap dihias.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Tadaa..kek dah masak..tak sabar pula nak makan.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Kalian boleh potong mengikut topping seperti gambar di atas.

Kek Pisang Gebu. Ranggup Di Luar, Lembut Bahagian Dalamnya. Step Mudah Sangat

Nampak sedap sangat. Moist di dalam, ranggup di luar.

Selamat mencuba

Kredit: Soliha Salleh

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI