Keledek Putar, Makanan Tambah Susu Badan, Mama Cuba Amalkan

Ubi keledek kaya dengan karbohidrat yang penting untuk memberi tenaga kepada mama. Selain itu ubi keledek juga membantu untuk menambah susu badan. Kaya dengan Vitamin C, B-complex, dan magnesium, mama boleh memasak ubi keledek dengan pelbagai cara, sama ada rebus atau masukkan dalam hidangan.

Salah satu cara juga yang boleh dicuba ialah dengan membuat keledek putar. Jika biasanya kita menggunakan kentang putih sebagai bahan utama. Apa kata kali ini kita ubah pula penggunaan kentang putih dengan keledek manis.

Sajian ini lebih sihat dan berkhasiat. Rasa manis semula jadi datangnya daripada keledek. Bahan utamanya keledek manis dan susu kambing. Rasanya tetap sama namun lebis manis dan sedap.

Keledek termasuk dalam kategori ‘superfood’. Bagus untuk otak dan mencantikkan kulit. Keledek oren dan ungu terutamanya tinggi kandungan antioksidan. Kandungan B6 dalam keledek, baik untuk otak. memacu kelajuan otak serta melawan hormon stres – homocystein.

Keledek Putar, Makanan Tambah Susu Badan, Mama Cuba Amalkan
Kredit foto: Pexels

Di dalam keledek juga ada banyak vitamin. Ia juga turut membantu penghasilan kolagen. Kulit akan menjadi lebih anjal dan susah berkedut. Makan keledek juga dapat membantu tidur yang lebih nyenyak. Kandungan magnesium di dalam keledek adalah kuncinya.

Susu kambing juga paling tinggi protein. Ia mengandungi protein CSN1S2 dan bertindak sebagai agen anti-osteoporosis. Susu kambing juga ada linoleic acid untuk perkembangan otak selain oligosaccharide. Kandungan prebiotik dalam susu kambing juga sama dengan susu ibu.

Ads

Jika anda penggemar kentang putar, bolehlah cuba resipi kentang putar cara sihat ini. Selamat mencuba!

RESIPI KELEDEK PUTAR:

Bahan-bahan:

4 biji keledek manis
1/4 cawan campuran kekacang (supernuts) yang dicincang halus
1/2 cawan susu kambing
2 sudu makan mentega susu kambing (atau mentega tanpa garam)
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh garam

Keledek Putar, Makanan Tambah Susu Badan, Mama Cuba Amalkan

Ads

Cara-cara:

1. Kukus keledek dalam pengukus selama 10-15 minit (sehingga lembut).

2. Toskan. Masukkan keledek ke dalam mangkuk.

Ads

3. Campurkan susu kambing, mentega, serbuk kayu manis, dan garam.

4. Campurkan sekali dengan keledek. Hancurkan guna garpu. Sebatikan.

Sajian ini sesuai dihidangkan untuk dinikmati seisi keluarga. Siapa kata makanan yang sihat tidak sedap? Asalkan kita pandai mengolah bahan-bahannya, pasti enak dinikmati bersama keluarga.

Kredit: Dr Rizal Abu Bakar 

Kredit foto (top image): Pexels

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI