trauma guna

Sokongan serta keprihatinan ibu ayah sangat penting ketika tempoh tumbesaran si anak. Anak yang mendapat perhatian secukupnya dari ibu ayah akan membesar menjadi individu yang cemerlang dan positif. Oleh itu, perhatikan anak-anak ketika mereka membesar. Tunjukkan contoh yang baik supaya anak-anak tidak keliru dengan didikan yang diberikan.

Sesetengah kanak-kanak mungkin membesar sedikit lambat atau tidak seperti yang diharapkan orang tuanya. Sebenarnya, apa yang dilalui anak-anak akan memberi kesan kepada mereka. Pengalaman akan membentuk perwatakan mereka, jika ibu ayah tidak memahami akan mengeruhkan lagi keadaan. Penulis Ilmu Keibubapaan & Psikologi Kanak-Kanak, Ummu Aminah ada berkongsi tentang hal ini.

Kena Pukul & Tengok Benda Ganas Anak Trauma. Besar Nanti, Mereka Pula Macam Tu!

TRAUMA BERLAKU PADA KANAK-KANAK?

Antara salah satu teknik untuk mengetahui bahawa kanak-kanak telah mencapai tahap mind complex apabila mereka sudah boleh menghasilkan garisan bersambung. Line connect to each other. Seperti; bulatan. Perkara ini boleh dilihat apabila kanak-kanak melakukan scribbles.

Mind complex – minda kompleks terjadi pada kanak-kanak yang mencecah usia 2 tahun. Mengapa 2 tahun? Menurut kajian pendidikan awal kanak-kanak, secara menyeluruh minda mereka telah melalui satu proses unverbal observation. kanak-kanak pada peringkat awal usia memahami sesuatu peristiwa dan tindak balas sekeliling melalui pemerhatian yang tidak bersuara. Mereka hanya melihat dan record. Saved!

IKLAN

Artikel Lain: [Normalkah Jika Anak Berimaginasi Ada Teman Bermain? Ini Pandangan Pakar!]

Sewaktu bayi juga perkara ini berlaku dalam simpanan memori mereka. Simpanan memori kanak-kanak bukan sahaja melalui verbal atau observation yang mereka lalui semata-mata malah sentuhan juga tergolong dalam kompleks ini. Bayi yang dicabul atau kanak- kanak yang dirogol, didera mental dan emosi, dipukul dengan aggresive mempunyai kesan sentuhan keganasan.

Kena Pukul & Tengok Benda Ganas Anak Trauma. Besar Nanti, Mereka Pula Macam Tu!

Walaupun peristiwa itu seawal usia mereka tetap akan mengalami traumatize dan tidak akan lupa. Pada kelembutan memori kanak-kanak akan terkesan satu goresan calar keganasan. Maka itu akan menjadi bayang atau skrin layar pada minda psiko mereka.

IKLAN

Mind complex adalah tahap kanak-kanak sedang mengalami fasa rumit. Rumit dari sudut emosi, behaviour, cognitive, believe dan etc. Setiap kanak-kanak akan mengalami fasa ini dan ianya merupakan satu kebiasaan. Perbezaannya ialah bagaimana kanak-kanak itu melepasinya secara natural atau tidak. Kanak-kanak yang boleh melepasi fasa ini dikategorikan sebagai natural dan normal. malah kanak-kanak yang tidak mampu melepasi fasa ini memerlukan support dan bantuan luar spt treatment atau assessment child psychology.

Antara kesan kanak-kanak yang tidak dapat melepasi fasa ini mereka akan mengalami gangguan disorders seperti; autism, slow-learner, adhd,hyperactive, ptsd, identity crisis/confusion, dsyphoria/ gender dsyphoria (kanak-kanak mengalami kecelaruan jantina)-kritikal dan berbagai lagi.

Ibu bapa tidak mengetahui punca mengapa perubahan karakter dan tingkah laku anak berlaku. Mungkin seawal umur 1 tahun 7 bulan anak merupakan seorang yang aktif, ceria, boleh mengeluarkan suara, bermain dll. Namun apabila mencecah usia 2 tahun ke atas anak tiba-tiba menjadi tidak mahu @ tidak boleh bercakap, menyendiri, tidak mahu berkawan, tidak aktif, kurang ceria. Sifat yang dihasilkan kanak-kanak pastinya merujuk sejarah lampau yang mereka lalui tanpa pengetahuan ibu bapa. Mungkin juga ibu bapa terlepas pandang. Hal ini yang menjadi sebab utama trauma berlaku kepada kanak-kanak.

Artikel Lain: [Anak Korek Hidung, Keluar Cecair Hitam. Rupanya Ada Bateri Jam Dalam Tu!]

IKLAN

Keadaan bertambah rumit apabila ibu bapa yang kurang arif hal ini akan memarahi, menjerit, menengking dan memukul anak itu kerana anak tidak memberansangkan seperti kanak-kanak normal lain atau kerana faktor emosi yang tertekan melihat perkembangan anak terbantut.

Apabila crisis ini berlaku,ianya akan meninggalkan kesan tembok hitam pada jiwa kanak-kanak itu sehingga mereka mencapai umur adolesents (10-24 tahun). Ibarat seorang kanak-kanak terkurung didalam sangkar yang dikunci oleh ibu bapa mereka sendiri, namun diherdik untuk keluar dari sangkar itu tanpa dibukakan kunci sangkar. Begitulah gambaran jiwa kanak-kanak yang mereka rasai.

Rentetan dari hal ini ianya akan menyumbang trauma yang lebih dahsyat lagi. Apabila trauma kanak-kanak tidak dapat diubati dan dibendung mereka akan mengalami fasa adolescents yang buruk. Seperti; melakukan keganasan, kerosakan, mencuri, merompak, menipu,merogol, mencabul dan akhir sekali membunuh. Simptom kelakuan ini adalah kerana gangguan emosi/mental serta trauma kanak-kanak pada masa lampau yang masih bermain dalam memori.

Kena Pukul & Tengok Benda Ganas Anak Trauma. Besar Nanti, Mereka Pula Macam Tu!

Oleh itu, ambil pendekatan serius hal ehwal parenting dan juga dunia kanak-kanak. Mereka hari ini adalah cerminan anda di masa akan datang. Selamat berusaha!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI