Setiap ibu bapa pasti teruja tak lama lagi si kecil bakal masuk ke sekolah rendah. Bermakna fasa tadika/taska sudah berlalu bukan? Namun adakah anak-anak anda sudah bersedia untuk menempuhi alam persekolahan yang sebenar?

Ibu ayah perlu meneliti beberapa perkara sebelum anak masuk ke darjah 1 supaya anda dapat mengenalpasti potensi mahupun masalah perkembangan anak. Ikuti senarai sedia sebelum anak masuk ke darjah 1 yang dikongsi oleh penulis keibubapaan ini.

Kena Semak Senarai Sedia Anak Sebelum Dia Masuk Darjah 1! Penting Untuk Persiapan Mental Anak

Readylist ni penting supaya anak boleh survive & tak bergelut di dalam kelas nanti. Ibu ayah boleh semak seawal usia 4 tahun lagi, jangan lambat..

1️⃣ Anak kenal tak sekurangnya 6 warna

Umur 4-5 tahun anak sepatutnya dah boleh kenal & ingat warna primer seperti merah, biru, kuning, hijau, oren dan ungu.

Penting sebab dari kenal warna ini boleh bantu kita kesan anak ada masalah buta warna atau tidak. Jangan terkejut ramai sebenarnya yang buat warna.

2️⃣ Anak mampu mewarna gambar bersaiz kecil

Daripada aktiviti mewarna ni kita boleh tengok anak tu ada masalah fokus atau tidak.

Jika warna terkeluar border sikit sikit tu ok lagi tetapi jika yang terkeluar tu lebih setengah inci jaraknya kena cepat cepat guide anak tu.

3️⃣ Anak boleh memadan gambar / bentuk sama.

Cuba dapatkan buku aktiviti seperti memadankan gambar atau bentuk sama ni. Lihat anak mampu buat atau tidak.

Jika dia tak mampu padankan, ada risiko besar kemahiran VP ( Visual Perception ) anak lemah.

IKLAN

Kemahiran VP ni besar impaknya di dalam proses belajar nanti. Dengan VP ni la penentu anak cepat atau lambat faham apa cikgu ajar di kelas.

4️⃣ Anak boleh tak tulis nama sendiri

Apa tanda anak dah mampu menulis ialah bila dia boleh tulis nama sendiri. Mudah je tapi ramai lagi murid darjah 1 yang tak boleh buat.

Selain itu untuk survive di dalam kelas anak perlu tahu nama sendiri, kerana apa-apa nanti cikgu akan panggil nama sahaja. Jadi kena alert dengan nama sendiri.

5️⃣ Anak dah kenal sekurangnya 4 bentuk

Sebenarnya seawal 4 tahun lagi anak dah patut kenal 4 bentuk at least. Segiempat, segitiga, bulatan & bintang contohnya.

Dari kenal bentuk ni kemahiran visual memory anak akan di asah. Lepas dah kenal baru anak boleh untuk melukis bentuk tersebut.

IKLAN

Visual memory penting juga di darjah 1 kerana banyak gambar, objek & bentuk yang akan di gunakan dalam p&p nanti.

6️⃣ Anak boleh kira sekurangnya 1-20

Ini asas dalam matematik. 1-20 adalah keperluan minima murid darjah 1 kena kuasai. Dapat lebih bagus tapi jika kurang maknanya anak tak capai standard paling minima.

Baru kenal nombor ni, belum masuk operasi tambah tolak lagi. Lebih baik capai usia 6 tahun anak dah boleh kira 1-100.

Kena Semak Senarai Sedia Anak Sebelum Dia Masuk Darjah 1! Penting Untuk Persiapan Mental Anak

7️⃣ Anak mampu duduk diam 6-12 minit minima

Apabila masuk ke sekolah anak anak perlu mampu untuk fokus & duduk diam ketika proses p&p berlangsung.

Jika ikut umur purata attention span normal murid darjah 1 ialah 10 – 14 minit, ini asas jika nak duduk diam dan fokus belajar.

IKLAN

Ke semua Readylist ni bukan self-learned skills. Kita kena bimbing & praktis dengan anak seawal usia 2-4 tahun lagi. Ikut kemampuan.

Lagi awal lagi bagus.

8️⃣ Selain daripada kemahiran untuk belajar, kemahiran urus diri pun super duper penting bila dah masuk sekolah.

Antaranya ialah :

– guna toilet sendiri
– tidak memilih makanan
– makan sendiri
– berkomunikasi
– boleh ikut arahan
– belajar sendiri
– penjagaan diri
– berkawan

Nampak remeh tapi kemahiran ni semua jadi penentu anak boleh survive atau tidak di sekolah nanti.

Kredit: Mohd Fhais Salim

Kena Semak Senarai Sedia Anak Sebelum Dia Masuk Darjah 1! Penting Untuk Persiapan Mental Anak

Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom. Klik DAFTAR segera!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!