Betul ke bayi lelaki menyusu lebih banyak dari bayi perempuan? Mengikut RNI Malaysia 2017 keperluan bayi lelaki lebih tinggi dari bayi perempuan pada usia 0-6 bulan, iaitu lebih kurang 50 kalori.

Ini bersamaan dengan 75ml susu ibu (atau lebih kurang 2 1/2 ounce susu). Ini adalah sebab pertumbuhan bayi lelaki lebih banyak berbanding dengan bayi perempuan. Jika dibandingkan mengikut graf berat untuk umur (weight for age)

Kenapa Bayi Lelaki Kuat Menyusu Berbanding Bayi Perempuan? Ini Antara Sebabnya

– pada waktu lahir berat 50th percentile adalah pada 3.2kg bagi bayi perempuan tapi bayi lelaki 3.3kg
– pada usia 1 tahun berat 50th percentile bayi lelaki adalah 9.6kg manakala bayi perempuan pada 9.0kg

Dan bayi lelaki ada kandungan free fat mass (otot, tulang, organ) lebih tinggi dari bayi perempuan. Maka bayi lelaki memerlukan hampir 3 ounce susu lebih banyak dari bayi perempuan SEHARI jika kandungan zat adalah sama.

Tapi adakah kandungan susu ibu sama saja?

Fakta menarik komposisi susu ibu akan berlainan antara bayi lelaki dan bayi perempuan di mana kandungan lemak dan tenaga dalam susu ibu untuk bayi lelaki lebih tinggi berbanding susu ibu untuk bayi perempuan iaitu 78kcal vs 63kcal (per 100ml)**pada usia 120hari.

Maka jika bayi lelaki minum 2 oz tenaga dan zat yang terkandung dalam 2oz tersebut tidak sama jika dibanding dengan susu yang diminum oleh bayi perempuan.

Jawapan persoalan ini?
Mengikut kepada supply dan demand
Setiap keperluan bayi adalah berbeza
Setiap bayi size berlainan, hidup dalam environment yang berlainan, sakit pun tak sama..maka semestinya permintaan juga berlainan

Kenapa Bayi Lelaki Kuat Menyusu Berbanding Bayi Perempuan? Ini Antara SebabnyaJika dibandingkan keperluan bayi lelaki berdasarkan pertumbuhan dan RNI 2017 memang bayi lelaki memerlukan lebih tapi jika ambil kira komposisi tak semestinya perlu perah lebih banyak untuk capai keperluan.

Penting mommies tak stres dalam perjalanan breastfeeding anda. Jika tak pasti atau perlu bantuan jangan segan-segan tanya jururawat yang menjaga sebab setiap klinik kesihatan ada team yang membantu mengajar penyusuan ibu yang betul atau pegawai sains pemakanan (nutritionist) atau pun support group macam Happy Breastfeeding Malaysia. Dont give up mommies!

Kredit: Dietitian Fizah Sobri

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI