Melahirkan seorang anak bukan mudah. Si ibu bakal berhadapan dengan pelbagai risiko dan yang paling dibimbangi apabila melibatkan nyawa ibu. Risiko bersalin boleh menyebabkan ibu dan anak mungkin tidak dapat diselamatkan.

Begitulah besarnya pengorbanan kaum ibu yang berjuang melahirkan zuriat. Hampir separuh nyawa melayang. Sebab itulah darjat seorang ibu diletakkan ditempat yang tinggi.

[Baca: Geli, Kotor, Bahaya! Sebelum Nak Suap Anak Dengan Sudu Kedai Makan Pastikan Basuh Dahulu]

Menurut kisah Puan Nabila pula, dia secara tiba-tiba mengalami sesak nafas selepas mengalami batuk berdarah ketika mengadungkan anak ketiga. Sejurus selepas itu, doktor mengesorkan dia untuk dibius dan akibat daripada ubat bius dia koma selama hampir sebulan dan menurut doktor bayinya mungkin tidak dapat diselamatkan.

TIBA-TIBA BATUK KELUAR DARAH

Assalamualaikum… hai, nak share sikit pengalaman bersalin anak ke3 … 18.10.2018 p hospital sebab demam panas tiba2 batuk keluar darah sesak nafas time ni tengah pregnant 6bulan.

KEMUNGKINAN BABY TAK DAPAT SELAMAT

Saya kena tahan terus ke ICU, masa ni macam tak dak nyawa dah memang sesak nafas sangat2 … doktor syorkan untuk bius untuk saya tido (koma) … sebelum tu doktor cakap kemungkinan depa tak dapat selamatkan baby… nyawa ibu lebih penting.

SAYA REDHA

Saya dah redhaa tapi saya nak jugak baby saya selamat… hampir sebulan lebih koma dekat icu … 5.11.2018 selamat bersalin (31week).. doktor buat emergency czer .. berat baby 1.16kg

NURSE CAKAP BABY SELAMAT

Saya masih koma … 19.11.2018 sedar dari koma… nurse cakap baby saya selamat… saya bersyukur sangat2 … tapi baby dekat NICU hampir sebulan lebih … 3.12.2018..baby discharge dan sekarang saya bersyukur Allah masih panjangkan umur saya dan baby … baby pon dah 7 bulan membesar dengan sihat.

SEMOGA IBU-IBU BAKAL MELAHIRKAN DIPERMUDAHKAN URUSAN

Kenangan yang takkan saya lupakan…. saya doakan ibu2 yang bakal melahirkan semoga dipermudahkan segala urusan

My baby Aneeq Imaan 7months

Sumber: Cho Nabila