Bila melarang anak biarlah berpada-pada. Melarang anak bermain kotor tidak ada salahnya. Akan tetapi jika cubaan yang dibuat oleh anak kecil kita ada kebaikan dan mampu merangsang motornya, apa salahnya kan?

Anak sebenarnya makin kreatif bila otaknya ligat berfikir ketika dia bermain atau fokus kepada sesuatu. Messy play antara aktiviti yang mampu merangsang perkembangan motor dan sensori anak kecil kita. Kotor sikit-sikit tak apa.

Perkongsian Dr Ain Zul di facebooknya ini memang menarik. Malah menurutnya lagi, sensory play juga boleh dibahagikan kepada ‘Dry Play’ dan ‘Messy Play’. Jom cuba pada anak di rumah.

Sebenarnya, sensory play jugak boleh dibahagikan kepada ‘Dry Play’ dan ‘Messy Play’. Dry Play kita guna bahan yang kering, boleh bermain dalam rumah dan tak mengotorkan anak contohnya guna beras, biji kacang, play doh dan sebagainya.

Kalau Messy Play pulak mestilah sinonim dengan namanya, wajib kotor dan bersepahkan so better main di luar rumah

So untuk post kali ini, memang mummy nak share dengan mommies semua aktiviti yang wajib cuba bersama anak, senang dan mudah.

1. PLAY WITH STICKERS & GLUE

Akan asah skill
– Kekuatan tangan melalui gerakan motor halus dan kekuatan small muscles di bahagian tangan waktu anak cuba cabut sticker dan tampalkan.
– Sentuhan: Bahagian yang licin, bahagian yang melekat
– Body Awareness: Tampal sticker di bahagian badan sambil mengenal anggota badan
– Penglihatan: Skill diperlukan untuk membaca, mencari barang dalam bilik yang crowded

Contoh kesan pada perkembangan kalau tidak didedahkan
– Ganggu pembelajaran contohnya kerja yang perlu menggunakan gam, anak jadi geli nak pegang gam bila nak tampal sesuatu
– Tak pandai pegang gunting atau pen dengan betul
– Lambat nak butangkan baju sendiri

2. PLAYING WITH COLOURS – contohnya Aileen main cat dan warnakan kotak

Akan asah skill
– Penglihatan
– Komunikasi percakapan
– Asas kepada pengenalan huruf dan nombor
– Body awareness
– Pergerakan motor kasar bila anak bangun dan duduk
– Sentuhan

Contoh kesan pada perkembangan kalau tidak didedahkan
– Lambat mengenal huruf dan warna
– Anak tak suka bila pegang benda yang kotor


3. BERMAIN DENGAN DOH / TANAH LIAT/ PASIR

4. MERANGKAK DALAM TEROWONG/TUNNEL

Akan asah skill
– Pemerhatian dan daya berfikir, menjana minda dan kreativiti anak dan meningkatkan kemahiran mengikut arahan
– Bantu menguatkan otot dan meningkatkan koordinasi tangan dan mata
– Sentuhan melalui tekstur bahan
– Bantu mengenal warna
– Sosial
– Kuatkan motor kasar anak

Contoh kesan pada perkembangan kalau tidak didedahkan
– Anak jadi picky eater, sebab dia geli dengan jenis tekstur makanan, kebiasaannya nasi sebab lembik
– Memilih nak pakai baju, kalau satin taknak sebab lembut
– Ganggu proses nak toilet training – sebab anak geli nak basuh poo poo sendiri😂
– Geli pegang pasir, pijak rumput
– Kurang gemar aktiviti yang banyak kena move around, lebih prefer duduk diam

So let them enjoy their childhood time mommies
Let them play
Let them explore
Let them get messy
Sesungguhnya bermain tu fitrah seorang anak kecil.
Kita semua dulu pun pernah main kotor hehe.