Lepat biasa mungkin sudah terbiasa, sesekali kita olah menjadi lepat cendol yang kini sedang trending. Nak cuba? Jom cuba resipi ringkas perkongsian Pn Mamata Aiza ini.
Paling senang, hanya campurkan kesemua bahan dalam kuali dan bungkus dalam daun pisang. Sejukkan!
Atas permintaan kakak sulung nak lepat cendol ni. First try menjadi. Makan sejuk-sejuk, sedap weh.
Bahan-bahan:
1 cwn tepung jagung
1 cwn gula
2 sudu besar tepung ang kwe (ada dalam gambar)
1 sudu kecik garam
2 kotak santan kara
1 liter air (agak-agak)
1 bungkus cendol (lupa berapa gram)
Daun pisang dilayur atas api
Ads
Bancuh semua bahan. Kacau dahulu bagi tepung semua sebati, baru buka api sederhana.
Kacau sampai pekat dan likat. Dah menggelegak sikit baru masukkan cendol dan kacau lagi bagi sebati.
Ads
Menggelegak sekali lagi baru tutup apinya. Dah suam-suam, bungkus dalam daun pisang dan simpan dalam peti ais.
Resipi Jejari Keledek, Labu dan sebagainya sememangnya cukup popular bagi semua ibu dalam menyediakan finger food pada anak. Namun jika ibu malas hendak sediakan resipi secara berasingan, apa kata ibu gabungkan kesemuanya sekali dalam satu adunan. Idea Puan Shahidatul Nabila ini boleh mama cuba. Khasiat lagi berganda.
Bukan hanya brokoli bahkan lobak merah dan kentang masing-masing mempunyai khasiat yang baik buat anak-anak kita. Jadi jom cuba.
Mikayla love to hold the spoon to feed herself now. So i think it is the right time to introduce her finger food. I choose to make soft finger food for her and to please her gurgling gourmet.
Since I couldn’t find organic version breadcrumbs, so i think better next time buat breadcrumbs sendiri jela.. hari ni kita beli yang emergency version.
Bahan-bahan:
Brokoli
Lobak merah
Kentang
Mild Cheddar Cheese
Telur
Serbuk ikan bilis homemade
Breadcrumbs
Unsalted Butter
Stimkan semua sayur-sayuran. Letakkan dalam bekas berasingan.
Tambahkan dengan unsalted butter, Cheddar cheese dan sedikit serbuk ikan bilis untuk perasa. Kacau sebati dan hancurkan hingga halus.
Masukkan telur dan juga serbuk roti. Kacau adunan sebati dan bentukkan ikut kesukaan mommy.
Celupkan dalam telur dan golek di atas serbuk roti hingga rata.
Masukkan dalam plastik atau bekas dan biarkan dalam peti sejuk selama 30 minit. Goreng hingga kekuningan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Dalam keadaan cuaca panas sekarang ni, dapat makan yang sejuk-sejuk memang sedap. Kalau beli ais krim je atau minum air manis tak berapa elok untuk kesihatan.
Apa kata anda cuba buat sendiri pencuci mulut yang ringkas tapi berkhasiat iaitu agar-agar berasaskan buah naga atau dragon fruit yang pastinya menarik minat anak untuk makan kerana warnanya yang terang dan lembut.
Lagipun buah ini sesuai untuk anak kecil kerana teksturnya yang mudah dikunyah dan tak keras. Jadi apa kata buat puding susu buah naga yang dikongsikan oleh Puan Nurhayati Abd Malek menerusi facebooknya.
Resepi Puding Buah Naga Susu Simple & Sedap
Buah naga juga ada yang mempunyai isi putih dan merah serta rasanya ada yang manis.
Sebelum anda membuat puding buah naga ini, ibu perlu tahu tentang info penting yang dikongsikan oleh Puan Nurhayati Abd Malek iaitu bancuhan agar-agar bertali lihat cara buat di belakang paket.
Yang saya gunakan, meminta saya bancuh 1500 mls air. Jadi saya bahagikan dua 750 mls campur 750 susu cair. Cara masak puding buah naga susu ini, anda boleh lihat seperti di bawah.
Bahan-bahan Puding Buah Naga
1 biji buah naga (isi merah)
1 paket agar-agar bertali 20 gram
750 ml susu cair
750 ml air kosong
1 cawan gula kastor (boleh kurangkan)
Nota : Untuk resepi puding buah naga ni, saya guna loyang 7 inci.
Mula-mula, buah dragon fruit ni potong dulu kecik-kecik. Ikut lah nak potong memanjang ke dadu ke janji boleh muat masuk mulut. Dah siap, ketepikan dulu.
Dalam periuk, masukkan agar-agar dan juga air dahulu. Buka api dan kacau sedikit hingga agar-agar tadi cair dan mendidih.
Bila tali agar-agar tadi dah mencair kesemuanya, masukkan pula susu cair. Kacau lagi susu ni supaya tak hangit. Api kena jaga.
Apabila dah sebati boleh masukkan gula ikut citarasa kalian. Saya tulis je 1 cawan, boleh kurang kan. Boleh rasa sikit. Kalau kurang manis puding buah naga, tambahlah gula. Kalau dah cukup, tak perlu tambah.
Kacau hingga gula sebati.
Masukkan buah naga atau dragon fruit itu tadi yang telah siap dipotong mengikut citarasa masing-masing.
Kacau lagi, kerja kita kalau buat puding buah naga ni memang kena selalu kacau, kalau tak berketul lah nanti. Kemudian tutup api dan masukkan dalam loyang yang disediakan tadi.
Biarkan sekejap supaya sejuk, kemudian masukkan ke dalam peti ais anda.
Tat-tadaaa! Inilah resepi puding buah naga susu. Siaplah sudah puding buah naga kita! Sedap makan waktu sejuk. Ah, segar tekak.
Beginilah puding buah naga bila dah potong, anak-anak dah ready kat depan tv. Mak dia dah ambik 2-3 potong, cukai. Haha! Untuk nak letak topping tambahan lain pun boleh. Ikut citarasa masing-masing. Selamat mencuba.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents ()
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kadang-kadang sebagai isteri pastinya kita dah buntu nak masak apa harini kan. Yelah dah hari-hari masuk dapur, anak-anak pun dah jemu makan lauk yang sama. Apa kata mama semua cuba resipi Ayam Buttermilk yang sangat mudah ni. Anak-anak pasti makan berselera. Resipi ini dikongsi oleh Noor Atika Mahamood.
Lauk paling simple. Pejam mata pun boleh buat (eh… tipulah kalau pejam macammana nak masak kan?)
RESEPI AYAM BUTTERMILK
Bahan-Bahan:
-Dada ayam
-Butter
-Bawang putih (cincang)
-Daun kari
-Cili padi (cincang)
-Perisa
-Tepung bistari (utk gorang ayam)
Cara Masak:
1) Dada ayam dipotong dadu. Kemudian gaulkan dengan tepung bistari. Goreng hingga masak & tos kan.
2) Masukkan butter bila dah cair masukan bawang putih, daun kari, cili padi tumis sampai naik wangi.