Puasa tidak menjejaskan kandungan air susu ibu (ASI). Kilang susu akan berperanan menghasilkan air susu ibu mengikut keadaan ibu dan ia menyesuaikan pengeluaran susu ibu mengikut keadaan badan ibu.

Bila ibu puasa, hormon prolaktin dan hormon oksitosin masih bekerja seperti biasa dan menyamaratakan kandungan susu ibu ketika ibu itu berpuasa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tip yang perlu anda tahu bagi meneruskan penyusuan sepanjang Ramadan. Baca artikel ini.

Kurma & Madu Bantu Jaga Kuantiti dan kualiti Susu Ibu Ketika Berpuasa. Tak Perlu Risau Susu Tak Cukup

Tip puasa bagi ibu menyusu

IKLAN

Makan 3 kali sehari
Ibu menyusu sebaiknya makan 3 kali sehari iaitu ketika sahur, berbuka dan selepas tarawih dengan komposisi nutrisi terdiri daripada 20% lemak, 30% protein, dan 50% karbohidrat. Ibu menyusu memerlukan tambahan kalori kira-kira 700 kalori sehari yang mana 500 kalori daripada sumber makanan dan 200 kalori daripada lemak tubuh.

Sediakan buah-buahan dan sayuran ketika berbuka dan sahur bagi mendapatkan pemakanan yang seimbang iaitu mengandungi protein, vitamin, mineral dan pelbagai nutrisi penting untuk tubuh.

Rehat yang mencukupi
Menyusu ketika puasa boleh menyebabkan keletihan. Ibu menyusu seharusnya membuat jadual rehat khusus supaya tubuh tidak berasa lemas dan lesu. Dapatkan tidur seketika. Ini kerana rehat yang mencukupi membantu pengeluaran ASI baik dan lancar.

IKLAN

Banyakkan minum air
Daripada berbuka sehingga sahur, selain meminum air kosong anda juga boleh meminum cecair lain seperti jus buah dan susu. Minum segelas susu semasa sahur boleh mengurangkan risiko anemia bagi ibu hamil dan menyusu.

Makan kurma dan madu
Kurma sangat sinonim pada bulan puasa. Bagi ibu menyusu pengambilan kurma dan madu membantu menjaga kuantiti dan kualiti ASI kerana ia adalah vitamin semula jadi yang lengkap. Jus kurma juga baik untuk ibu menyusu kerana ia pemanis semula jadi dan sangat mudah dicerna yang boleh mengembalikan tenaga pada tubuh.

IKLAN

Teruskan mengepam/ memerah ASI
Pengeluaran ASI pada waktu siang mungkin berkurang. Oleh itu, anda perlu memanfaatkan waktu malam untuk mengepam/memerah ASI semaksimum yang mungkin kerana ia boleh dijadikan stok pada waktu siang.

Bagaimanapun, sekiranya puasa boleh mendatangkan kemudaratan kepada ibu menyusu atau bayi, sebaiknya ibu tidak meneruskan puasa. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan nasihat.

Sumber: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI