Ada yang kata kalau bersalin caesarean tak boleh makan lada hitam. Tapi sebenarnya, lada hitam boleh diamalkan oleh semua orang kecuali ibu hamil. Ia sangat bagus diambil oleh ibu yang bersalin secara caesarean. Kenapa bagus? Lada hitam berfungsi untuk menghangatkan badan dan bersifat karminatif di mana membantu proses pengeluaran gas daripada perut dan usus. 

Lada Hitam Sebenarnya Bagus Untuk Caesarean, Ini Makanan Yang Perlu Dielakkan Selepas Bersalin Caesarean!

Manfaat lada hitam

Membantu proses yang menggalakan mengekstrakkan semua nutrien makanan.

Lapisan luarnya yang mengandungi fitonutrien kuat merangsang pecahan sel-sel lemak. ia juga menggalakkan perpeluhan dan membuang air kecil dan merupakan cara yang baik untuk menghilangkan air berlebihan dan toksin daripada badan. Kesemua kativiti ini secara ringkasnya boleh menurunkan berat badan.

Info tambahan;

Apa yang perlu dielakkan?

Caesarean perlu elakkan sumber protien yang tinggi kandungan asid contohnya ikan pari dan ikan kayu. Jika sejak sebelum hamil memang ada masalah alahan, gatal kulit, resdung, keputihan, sembelit, jerawat, anda perlu elakkan sumber protein yang mencetuskan kegatalan ini. Contohnya ikan bilis.

Jenis ikan bilis yang boleh diambil

Ikan bilis kecil bermata biru boleh diambil, namun ikan bilis bersaiz lebih besar perlu dielakkan kerana ia bersifat gatal.

Ikan bilis bermata biru

Lada Hitam Sebenarnya Bagus Untuk Caesarean, Ini Makanan Yang Perlu Dielakkan Selepas Bersalin Caesarean!

Hal ini mungkin disebabkan oleh kandungan amino asid yang berbeza di dalamnya. Makanan yang dikeringkan memang boleh menyebabkan kegatalan. Makanlah secara sederhana biarpun bersalin secara pembedahan.

Elakkan makanan yang boleh menyebabkan alergi

Sumber daging seperti sumber daging lembu dan ayam sebaiknya diambil setelah luka jahitan baik. lebih-lebih lagi jika anda ada masalah alahan.

Lada Hitam Sebenarnya Bagus Untuk Caesarean, Ini Makanan Yang Perlu Dielakkan Selepas Bersalin Caesarean!

Elakkan makanan yang membuatkan anda lergi seperti susu lembu, tepung gandum, telur (melainkan telur ayam kampung), oat, barli dan kekacang. Namun badam dibolehkan jika anda tidak alah sejak hamil. Contoh makanan yang mengandungi gandum adalah roti dan minum Horlicks.

Sebaik-baiknya, rujuklah bahan yang digunakan dalam pembuatan sesuatu produk dan bandingkan nilai nutrisinya. Hal ini kerana makanan-makanan ini merupakan faktor angin berkumpul di perut, menghasilkan mukus dan menyebabkan keradangang kulit.

Sumber: Nur Syatirah Shuib, Perawat dan Konsultan Qulusa Therapy

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI