Kehamilan adalah satu perjalanan luar biasa yang penuh dengan rasa cinta dan tanggungjawab dalam kehidupan seseorang wanita. Ketika melalui fasa kehamilan, ia adalah satu pengalaman yang mengujakan serta ditunggu-tunggu, apatah lagi apabila merasai perubahan dari segi fizikal dan mental ketika mengandung.

Namun tidak dinafikan, adalah penting untuk mengakui bahawa kehamilan mempunyai cabaran dan komplikasi tersendiri. Mari kita meneroka perjalanan nan indah ini bersama pakar-pakar perubatan dan berkredibiliti dari KPJ Healthcare.

Perubahan Fizikal dan Mental Ketika Hamil

Kehamilan dibahagikan kepada tiga trimester ajaib, setiap perjalanan memberikan perubahan dan cabaran yang unik. Trimester pertama (1 hingga 3 bulan) menandakan permulaan tempoh transformasi yang ketara untuk ibu dan janin.

Lalui Momen Kehamilan & Kelahiran Nan Indah Bersama KPJ Healthcare
Sumber foto: www.shutterstock.com

Biarpun gembira dengan perkhabaran diri sedang berbadan dua dan tubuh ibu sedang bersedia untuk melalui proses kehamilan, mereka mungkin akan mengalami gejala seperti mual, keletihan, payudara menjadi lembut, kerap membuang air kecil serta gangguan emosi yang tidak stabil kerana peningkatan tahap hormon.

Dr. Norliza Mat Desa, Pakar Obstetrik dan Ginekologi dari Hospital Pakar KPJ Batu Pahat, menasihati,

“Memastikan pemakanan yang betul dan melakukan aktiviti fizikal yang bersesuaian dengan kerap membentuk asas untuk kehamilan yang sihat.”

Kebiasaannya pada trimester kedua yang lebih dikenali sebagai “Tempoh Keemasan” (4 hingga 6 bulan), rasa mual akan hilang atau berkurangan. Ketika ini, tahap tenaga mulai meningkat untuk ibu menikmati detik-detik istimewa bersama pasangan mereka. Walau bagaimanapun, cabaran baharu seperti sakit belakang, kekejangan kaki, sembelit dan pedih ulu hati pula akan timbul. Semasa fasa ini, mengekalkan senaman yang konsisten dan sederhana adalah digalakkan untuk menyokong kesihatan si ibu.

Lalui Momen Kehamilan & Kelahiran Nan Indah Bersama KPJ Healthcare
Sumber foto: www.shutterstock.com

Apabila anda memasuki trimester terakhir, tuntutan fizikal dan emosi semakin meningkat. Simptom seperti sakit badan, kaki bengkak, pergerakan bayi yang aktif, lawatan tandas yang kerap dan emosi yang meningkat dijangka kerap berlaku pada tempoh ini.

Pakar Obstetrik dan Ginekologi Hospital Pakar KPJ Puteri, Dr. Laila Shikh A.Rahman mengesyorkan ibu mengandung untuk menjalani perundingan dan pemeriksaan kesihatan berkala serta ujian tambahan seperti Group B Streptococcus (GBS) bagi melindungi kesihatan ibu dan kandungan kerana ia mampu mengesan bakteria bahaya pada anak yang bakal dilahirkan.

Walaupun kehamilan adalah pengalaman yang membahagiakan terutamanya apabila ibu hamil merasai sendiri perkembangan bayi dalam kandungan, namun adalah sangat penting untuk mengetahui bahawa proses ini juga boleh membawa beberapa risiko. Sesetengah risiko adalah biasa dan terurus, manakala yang lain mungkin lebih serius.

Risiko yang lebih ketara termasuk komplikasi seperti hipertensi, pra-Eklampsia, diabetes semasa hamil dan keguguran. Keadaan ini memerlukan pemantauan rapi oleh pakar-pakar kesihatan untuk memastikan kesihatan ibu dan bayi terjaga.

IKLAN

Hipertensi, Pra-Eklampsia dan Diabetes Gestasi Ketika Hamil

Hipertensi dalam kehamilan merujuk kepada tekanan darah tinggi di kalangan wanita semasa mengandung. Ia terbahagi kepada dua golongan, wanita yang menghidap darah tinggi sebelum mengandung dan wanita yang menghidap darah tinggi selepas kandungan berusia 20 minggu. Badan ibu hamil akan menjana lebih banyak darah untuk menyokong pertumbuhan janin. Sekiranya tekanan tinggi berlaku, ia boleh memberi kesan buruk kepada jantung dan buah pinggang ibu.

Hipertensi juga boleh menyebabkan penyakit jantung dan buah pinggang, strok dan kelahiran awal akibat komplikasi dengan perkembangan janin. Hipertensi juga menyumbang kepada komplikasi seperti pra-Eklampsia, yang menimbulkan risiko bahaya kepada kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan. Keadaan ini memberi kesan langsung kepada janin dari segi kekurangan nutrien dan oksigen yang diperlukan untuk membesar.

Lalui Momen Kehamilan & Kelahiran Nan Indah Bersama KPJ Healthcare
Sumber foto: www.shutterstock.com

Pra-Eklampsia adalah risiko serius yang biasanya berlaku selepas lima bulan kehamilan. Ia boleh dikenalpasti melalui tekanan darah tinggi, protein dalam air kencing, dan disfungsi organ lain. Pra-Eklampsia boleh menyebabkan Hemolysis, Elevated Liver Enzymes dan Low Platelet Count (HELLP) yang merosakkan sel darah merah dan mengganggu proses pembekuan darah. Ini boleh menyebabkan sakit dada, sakit perut, pendarahan dalam hati dan kemungkinan kematian.

Menurut The American College of Obstetricians and Gynaecologists, bakal ibu yang didiagnosis dengan pra-Eklampsia berkemungkinan akan menjalani kelahiran awal dan bayi pramatang tersebut mungkin mengalami risiko masalah pernafasan, sukar makan serta pendengaran dan penglihatan yang terganggu. Pra-Eklampsia mempunyai simptom seperti mengalami muka bengkak, kesukaran bernafas, berat badan yang bertambah secara drastik, sakit kepala berterusan dan loya.

Salah satu faktor risiko pra-Eklampsia ialah kencing manis semasa mengandung, juga dikenali sebagai Diabetes Mellitus Gestational (GDM). Ia adalah satu keadaan yang menjejaskan keupayaan tubuh untuk memproses glukosa menjadi tenaga semasa kehamilan. Perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan rintangan insulin, di mana sel tidak menggunakan insulin dengan berkesan. Ini boleh mengakibatkan peningkatan pengeluaran insulin atau, dalam beberapa kes, perkembangan diabetes semasa hamil.

Faktor risiko tertentu, seperti berat badan berlebihan, kekurangan aktiviti fizikal, sejarah GDM atau pradiabetes, Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) dan sejarah diabetes dalam keluarga, boleh menyumbang kepada berlakunya penyakit diabetes gestasi di kalangan ibu semasa mengandung.

Dr. Norhayati Che Soh, Pakar Obstetrik dan Ginekologi dari Hospital Pakar KPJ Bandar Maharani menekankan kepentingan penjagaan pranatal yang betul untuk mengelakkan komplikasi bagi ibu dan bayi.

IKLAN

“Hipertensi kronik, diabetes gestasi dan pra-Eklampsia yang tidak dirawat boleh memberi kesan buruk kepada ibu dan bayi, pemantauan awal dan rawatan segera adalah penting. Pemantauan rapi, termasuk pemeriksaan kerap tekanan darah serta kesihatan janin dan pengawalan gula dalam darah, boleh membantu mengesan potensi risiko yang berkaitan dengan diabetes gestasi dan pra-Eklampsia semasa kehamilan.”

Ambil Berat Kesihatan Mental dan Aktiviti Bersenam Ketika Hamil

Menurut World Health Organization (WHO), kesihatan mental adalah penting semasa kehamilan dan kemurungan boleh mengganggu proses kehamilan seseorang ibu. Perubahan hormon dan perubahan emosi adalah perkara biasa ketika mengandung namun, berpotensi membawa kepada gangguan kemurungan.

Dr. Nurezwana Elias, Pakar Obstetrik dan Ginekologi dari Hospital Pakar KPJ Kajang mengesyorkan ibu mengandung untuk melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya seminggu sekali bagi mengurangkan simptom kemurungan. Senaman dapat membantu meningkatkan suhu badan serta memberi ketenangan kepada si ibu.

Pelbagai senaman disyorkan semasa kehamilan termasuk senaman lantai pelvis, aktiviti menguatkan otot, senaman aerobik seperti berjalan pantas serta berenang dan latihan yoga. Wanita hamil harus mengelakkan aktiviti tertentu yang melibatkan perubahan tekanan, risiko terjatuh dan mengangkat berat.

“Senaman yang kerap memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan mental semasa kehamilan. Ia bukan sahaja membantu mencegah kemurungan tetapi juga menawarkan banyak manfaat fizikal dan emosi yang menyumbang kepada perjalanan kehamilan yang lebih sihat.”

Keguguran: Punca, Faktor Risiko dan Cara Pencegahan

IKLAN

Pengalaman yang paling menyedihkan bagi ibu mengandung adalah keguguran. Ia merujuk kepada bayi atau janin yang tidak berkembang secara normal dan terkeluar dari rahim ibu. Kebarangkalian setiap kehamilan berakhir dengan keguguran sekitar 10 peratus.

Keguguran boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti isu genetik dalam embrio yang sedang berkembang. Selain masalah kesihatan ibu, seperti diabetes yang tidak terkawal atau masalah tiroid yang tidak dirawat, umur ibu yang lebih berusia ketika hamil adalah faktor penting. Selain itu, keabnormalan dalam sistem pembiakan ibu seperti masalah fibroid atau kecacatan kongenital dalam rahim juga boleh menjadi punca keguguran.

“Usia ibu juga dianggap sebagai faktor risiko keguguran, termasuk juga dengan merokok, pengambilan alkohol, pengambilan kafein yang berlebihan, keguguran lepas yang kerap, trauma, jangkitan daripada ibu, ubat-ubatan tertentu, dan tekanan fizikal yang berlebihan,” jelas Dr. Noorashikin Maan, Pakar Obstetrik dan Ginekologi dari Hospital Pakar KPJ Johor.

Dalam banyak kes, mencegah keguguran adalah di luar kawalan. Kuncinya terletak pada pengambilan berat tentang kesihatan ibu, kerap menjadualkan dan menghadiri janji temu doktor, mengelakkan faktor risiko yang boleh meningkatkan peluang keguguran dan pengambilan makanan tambahan seperti asid folik secara konsisten pada setiap hari.

Lalui Momen Kehamilan & Kelahiran Nan Indah Bersama KPJ Healthcare
Sumber foto: www.shutterstock.com

Jika ibu mengandung mempunyai keadaan kronik seperti diabetes atau masalah tiroid, adalah penting untuk mendapatkan rawatan dan memastikan kesihatan mereka dioptimumkan dan diurus dengan baik sebelum hamil.

Bukan mudah untuk melalui proses kehamilan dan fasa keibubabapaan. Banyak cabaran yang perlu diharungi bagi memastikan bayi dalam kandungan berkembang dan membesar tanpa masalah serta kesihatan ibu sentiasa di tahap terbaik.

Di KPJ Healthcare, para doktor dan petugas kesihatan yang berdedikasi sentiasa bersedia untuk membimbing bakal ibu dan bapa, melalui setiap langkah dalam proses kehamilan. Mereka merupakan pakar yang mempunyai pengetahuan, empati dan komitmen yang tinggi dan tidak berbelah bahagi dalam menjaga kehamilan bakal ibu bapa dengan rapi dan penuh kasih sayang.

KPJ Healthcare telah berada di barisan hadapan dalam industri penjagaan kesihatan sejak hospital pakar swasta pertamanya diperkenalkan di Johor pada tahun 1981. KPJ Healthcare beroperasi dengan sejumlah 29 hospital pakar di seluruh negara dengan lebih daripada 1,300 perunding perubatan dalam rangkaiannya.

Tanpa mengenal erti lelah dan sentiasa bersedia untuk memberikan yang terbaik, KPJ Healthcare berkhidmat dengan merawat lebih 3.3 juta pesakit domestik dan antarabangsa setiap tahun. Berpegang kepada prinsip ‘Care for Life’, KPJ Healthcare terus merangka langkah untuk memperbaiki perkhidmatan melalui penggunaan teknologi dan pendigitalan.

Raikan momen indah sepanjang kehamilan dan kelahiran dengan Pakej Bersalin KPJ di Hospital Pakar KPJ pilihan anda! Perunding pakar di KPJ Healthcare sentiasa bersedia untuk membantu bakal ibu bapa dengan tawaran pakej eksklusif, hadiah istimewa dan baucar.

Tempah janji temu anda dengan perunding KPJ Healthcare hari ini. Layari www.kpjhealth.com.my/maternity untuk maklumat lanjut mengenai Pakej Bersalin KPJ dan faedah-faedah yang ditawarkan.