Musim sekarang ni, bila bawa anak makan di luar, kebanyakan ibu bapa akan memilih baby chair. Ini untuk keselesaan anak duduk dan makan terutama bagi yang berusia antara 8 bulan hingga 2 tahun.

Namun pernah tak ibu bapa lapkan dulu baby chair tersebut sebelum letak anak? Jika sebelum ini kita terus angkat dan dudukkan anak, lepas ni sebaiknya lap dulu permukaan meja dan kerusi tersebut sebelum letakkan anak ye.

Ini bagi mengelakkan berlaku jangkitan kuman. Maklumlah bila berada di tempat awam sekarang ini, perlu peka dengan keadaan semasa lagi-lagi bawa anak kecil. Malah kita yang dewasa pun kena amalkan langkah kebersihan juga. Sebaiknya nak duduk di meja makan, guna tisu basah dan laplah dulu sebelum menikmati makanan. Memang nampak dah bersih, cuma apa salahnya lap sekali lagi kan.

BACA [Jangan Suka-Suka Bagi Anak Pegang Menu Restoran. Ada Hampir 200,000 Bakteria Lekat Di Situ]

Seperti yang dikongsikan oleh Public Health Malaysia, survey menunjukkan permukaan meja bayi di restoran lebih kotor dari meja biasa. Dan sebaik-baiknya wipe dahulu sebelum guna.

IKLAN

Bayangkan bayi sebelum ini duduk dengan air liur meleleh di meja makan… kemudian anak anda duduk pula di atas kerusi yang sama.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan kerusi tinggi untuk bayi anda di restoran pastikan ia di bersihkan terlebih dahulu dengan cecair pembersih.

Gambar Hiasan

Survey menunjukkan, permukaan meja bayi ini jauh lebih kotor dari meja lain di restoran. Walaupun jarang menyebabkan kesakitan yang teruk, ia mungkin mengandungi kuman bahaya seperti Coliform.

Permukaan yang bersih jangan disangka suci tanpa kuman, untuk keselamatan bayi anda, WIPE dengan pembersih!

IKLAN

Kredit: Public Health Malaysia

Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma is back!! Buat mama papa yang ada baby boleh merangkak, inilah masanya untuk anda sertai Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma! Serlahkan kepantasan dan kecomelan si manja merangkak dalam bemtuk video yang kreatif dan menarik.

IKLAN

Untuk join pertandingan ini, anda boleh daftar sekarang https://toko.ideaktiv.com/product/merangkak-race/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60193452950

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)