Avokado atau nama saintifiknya ‘Persea Americana’ boleh diolah dalam pasta dan makan lain mengikut kreativiti mereka yang mengamalkan ‘eat clean’.
Buah ini boleh digelar sebagai makanan unggul kerana kandungan nutrisi tinggi yang dapat membantu mengekalkan kesihatan tubuh.
Namun bukan hanya isinya sahaja yang berkhasiat, malah bijinya turut mengandungi pelbagai khasiat.
Selalu lepas belah avocado, orang buang saja biji avocado. Ada yang rajin cuba untuk tanam. Tapi sayangnya kalau buang biji avocado.
Rugi besar. Sebab dalam teh biji avocado ni ada macam macam khasiat. Contohnya:
1. Vitamin C,E,K, B6
2. Baiki sistem pencernaan
3. Turunkan kolesterol
4. Membantu untuk menghalang kanser
5. Bantu kawal tekanan darah
6. Bantu turunkan berat badan
7. Kurangkan simptom arthritis
8. Kaya dengan antioksida
Cara nak buat pun senang:
Potong biji avocado kepada 4 potongan. Kalau boleh dapatkan dua biji.
Air pula perlukan dua cawan. Rebus. Bila dah sejuk sikit, masukkan madu. Dah siap dah untuk diminum.
Masa tuang ke cawan tu tapis dulu. Warna teh biji avocado ni sama macam teh biasa. Bolehlah cuba. Kesihatan kita tanggungjawab kita. Gitulah.
Kredit: DrRizal Abu Bakar
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Gemar Makan Keju Tapi Ibu Tahu Tak Berapa Banyak Si Kecil Boleh Makan Sehari?
Makanan berisi keju seperti piza, sering menjadi pilihan dalam pemakanan anak. Tetapi berapa jumlah pengambilan produk tenusu harian yang disarankan untuk kanak-kanak?Ikuti perkongsian dari Hello doktor ini.
Kepelbagaian produk tenusu
Keju yang berbeza akan memberikan jumlah lemak, kalori, vitamin dan mineral berlainan.
Antara jenis keju yang ada di pasaran seperti parmesan, mozarella, keju kotej, keju krim tanpa lemak dan sebagainya.
Boleh terbayang keenakan keju, bukan?
Pun begitu, jangan dilupakan – keju boleh mengandungi lemak tepu yang tinggi, sebab itulah anda perlu mengawal saiz setiap hidangan yang diambil.
Keju termasuk dalam produk tenusu dan secara umumnya, keju dan makanan tenusu lain adalah sumber tenaga, protein, kalsium dan vitamin A yang baik.
Satu bahagian keju boleh menjadi salah satu daripada 3 hidangan susu dan hasil tenusu lain yang perlu diambil kanak-kanak setiap hari.
Pengambilan produk tenusu harian
Dalam garis panduan pemakanan yang dikeluarkan Amerika Syarikat memberikan beberapa kejutan.
Salah satunya adalah kanak-kanak berusia 4 hingga 18 tahun tidak mengambil produk tenusu harian mengikut jumlah yang disyorkan.
Keadaan ini secara tidak langsung meletakkan kanak-kanak kepada risiko untuk mengalami kecederaan atau riket – penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin D mengakibatkan tulang menjadi lembut.
Pengambilan makanan atau minuman hasil tenusu adalah penting dalam diet pemakanan harian.
Ini kerana selain menjadi sumber karbohidrat, protein dan lemak, ia kaya dengan vitamin dan mineral, termasuklah kalsium dan vitamin D.
Penting untuk tumbesaran anak
Umumnya, kalsium dan vitamin D penting dalam semua peringkat kehidupan seseorang individu, khususnya kanak-kanak.
Kalsium diperlukan untuk menjaga tulang kuat. Manakala vitamin D mempunyai peranan penting untuk badan kita menyerap kalsium.
Jadi pengambilan susu mencukupi adalah penting bagi kanak-kanak yang aktif, terutamanya jika mereka bergelar atlet muda.
Kanak-kanak lelaki dan perempuan berusia antara 4 hingga 8 tahun memerlukan 2.5 cawan hasil tenusu setiap hari.
Sementara anak yang berusia 9 hingga 18 tahun disarankan untuk mengambil 3 cawan tenusu sehari.
Bagi memenuhi saranan pengambilan produk tenusu harian untuk kanak-kanak dianggap perkara yang mudah kerana ia boleh diambil dalam pelbagai bentuk.
Antara hasil tenusu yang boleh menjadi pilihan adalah seperti susu, yogurt dan keju merupakan sumber kaya dengan kalsium.
Produk tenusu rendah lemak
Berdasarkan panduan pemakanan baharu, ibu bapa turut disarankan untuk memasukkan susu tanpa lemak atau rendah lemak.
Garis panduan tersebut mengesyorkan produk hasil tenusu tanpa lemak atau 1% berbanding 2% susu, susu penuh dan keju biasa kerana ia memberikan nutrien yang sama dan kurang lemak.
Saranan lain adalah untuk memilih susu dan yogurt lebih kerap daripada keju kerana kedua-duanya mengandungi kurang lemak tepu dan natrium, tetapi lebih tinggi kalium, vitamin A dan D.
Sekiranya anak mempunyai masalah intoleransi laktosa, berikan mereka susu, yogurt dan keju tanpa laktosa.
Pilihan ini tetap memberikan jumlah kalsium, vitamin D dalam kuantiti yang sama selain mineral lain.
Susu soya juga merupakan pilihan yang baik kerana ia diperkaya dengan kalsium, vitamin D dan pelbagai vitamin dan mineral.
Diet pemakanan harian anak
Untuk membantu anak anda memenuhi pengambilan susu yang disyorkan, ibu boleh mencuba cadangan berikut:
Sarapan pagi
- Susu tanpa lemak atau 1% lemak bersama bijirin sarapan, smoothie atau oat mahupun diminum sahaja
- Yogurt tanpa lemak atau rendah lemak dan buah
- Masukkan sekeping keju ke dalam hidangan masakan telur seperti telur dadar atau telur hancur
Makan tengah hari
- Yogurt tanpa lemak atau rendah lemak
- Sekotak susu tanpa lemak atau 1% lemak
- Letakkan keju rendah lemak bersama sandwic
- Keju rendah lemak dan biskut
- Keju kotej rendah lemak dan buah
Makan malam
- 1 cawan susu tanpa lemak atau 1% lemak
- Masukkan keju rendah lemak bersama protein, salad, sayur-sayuran
Berapa usia sesuai perkenalkan keju kepada si manja?
Mesti ada ibu yang ingin mengetahui masa yang sesuai perkenalkan keju pada si kecil, bukan?
Sebaiknya anda bertanyakan kepada doktor sebelum memberikan keju kepada bayi apabila mereka sudah mula mengambil makanan pejal.
Ada pakar berpendapat keju selamat diberikan kepada bayi seawal usia 6 bulan.
Manakala sesetengah yang lain mengatakan lebih baik menunggu apabila si manja mencecah usia 8 hingga 10 bulan.
Berdasarkan perkongsian daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), keju selamat diberikan dalam makanan harian anak ketika mereka berusia antara 7 hingga 8 bulan.
Walau bagaimanapun, untuk lebih kepastian dapatkan pandangan doktor mengenai panduan khusus bagi bayi anda kerana setiap anak mempunyai perkembangan yang unik dan berbeza.
Paling penting, ibu bapa disarankan untuk menunggu 3 hingga 5 hari sebelum menawarkan makanan baharu kepada bayi.
Dengan cara ini, ia dapat membantu anda untuk mengesan tanda-tanda intoleransi atau reaksi alahan makanan seperti cirit-birit atau ruam.
Perkenalkan keju dan produk tenusu
Keju dan produk tenusu lain adalah makanan berkhasiat untuk anak-anak anda.
Jika anda baharu bercadang untuk memperkenalkannya dalam diet pemakanan anak, mulakan dalam jumlah yang kecil tetapi menyeronokkan.
Paling penting, elakkan memaksa mereka untuk mencubanya.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kesan Makanan Tak Sihat Biasanya Lepas 10-15 Tahun, Kalau Sejak Kecil Dah Makan Macam-Macam Tengoklah Kesannya Nanti
Kesan makan makanan tidak sihat ini selalunya lepas 10-15 tahun. Kalau dari umur 10 tahun dah makan jajan, makanan banyak MSG pengawet perasa pewarna dan transfat, minum air gas, makanan banyak refined karbo, minuman sangat manis, tak minum air kosong, pilih air sejuk manis, tak makan sayur, agak-agak umur berapa baru dapat kesan masalah penyakit kronik?
Cuba kita kira…
Pengambilan makanan yang tidak sihat dan tidak seimbang juga akan menyebabkan anak kekurangan nutrisi. Kekurangan nutrsi sangat bahaya untuk perkembangan anak-anak.
Apakah yang menyebabkan kurang nutrisi?
Kekurangan nutrisi mungkin terjadi akibat makan terlalu sedikit atau terlalu banyak. Selain itu, pengambilan bahan makanan mengandungi lemak, gula dan garam yang tidak mencukupi juga menyebabkan kekurangan nutrisi.
Tabiat makanan yang tidak seimbang juga akan mengakibatkan kesan negatif teradap kesihatan. Pengambilan protein, serat, vitamin dan sebagainya perlu seimbang bagi menjamin kesihatan individu.
Apakah kesan kekurangan nutrisi terhadap anak anda?
Kanak-kanak yang mengamalkan tabiat pemakanan tidak seimbang berisiko tinggi mengalami pelbagai jenis kondisi kesihatan, antaranya:
- Osteoporosis.
- Penyakit kardiovaskular. Pengambilan lemak, gula dan garam yang berlebihan akan menyebabkan kadar kolesterol dan tekanan darah tinggi serta atherosclerosisas.
- Menyebabkan gangguan pernafasan.
- Obesiti. Kondisi ini disebabkan oleh kekurangan nutrisi yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan dan komplikasi yang lain. Obesiti disebabkan oleh pengambilan makanan segera yang berlebihan. Kondisi ini juga merupakan punca kepada pelbagai penyakit seperti diabetes, kanser, tekanan darah tinggi, gangguan pemakanan, masalah imej serta masalah psikologi untuk jangka masa panjang.
- Mempengaruhi mental dan emosi. Kebanyakan kanak-kanak yang membesar dengan tabiat pemakanan yang tidak sihat cenderung mengalami masalah psikologi yang membimbangkan seperti kegelisahan atau masalah pembelajaran. Kekurangan nutrisi ini juga malangnya boleh mengakibatkan kanak-kanak tidak mencapai kebolehan atau mengasah bakat mereka secara maksimum.
- Menjejaskan pembelajaran. Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami kekurangan tenaga untuk melakukan aktiviti. Mereka juga kebiasaannya tidak mempunyai ramai kawan akibat masalah tingkah laku mereka yang sangat merisaukan ibu bapa.
- Menyebabkan pelbagai penyakit. Kekurangan nutrisi dan obesiti juga akan mengakibatkan penyakit kronik yang lain seperti diabetes jenis 2. Kondisi membimbangkan ini boleh dicegah dengan mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat.
Tip pengambilan nutrisi yang seimbang untuk anak anda
- Makan pelbagai jenis makanan mengikut piramid makanan setiap hari.
- Lebihkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.
- Kurangkan pengambilan lemak, gula dan garam.
- Kurangkan pengambilan air bergula.
Sumber: Dr.zubaidi , Hello Doktor
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Tolak Susu Lepas 2 Tahun? Tetap Kena Bagi Mereka Produk Tenusu, Boleh Tukar Keju Atau Yogurt
Kanak-kanak berumur 1-3 tahun perlukan 500mg kalsium sehari manakala kanak-kanak berumur 4-6 tahun perlukan 600mg kalsium sehari.
Berikan Anak Anda Produk Tenusu Susu Setiap Hari
Hidangkan 2-3 gelas susu penuh krim kepada anak anda. Elakkan memberi anak anda susu rendah lemak atau susu skim kepada kanak-kanak.
Susu dapat membantu pertumbuhan tulang dan gigi kanak-kanak yang sedang membesar. Untuk 1 gelas susu bersamaan 250ml mengandungi 300mg kalsium.
Resipi Banana Smoothie
Bahan-bahan:
2 sudu besar gula perang
4 biji pisang
200ml susu
50ml air
Beberapa ketul ais
Cara penyediaan:
Masukkan pisang dan susu ke dalam pengisar. Kisar kesemuanya. Masukkan air dan gula perang kemudian kisar lagi. Masukkan ketulan ais dan kisah sehingga sebati. Sedia untuk dihidang.
Ingat!!!
Bagi kanak-kanak yang tidak minum susu, gantikan dengan prosuk tenusu lain seperti yogurt atau keju tetapi tidak termasuk minuman yogurt yang mengandungi kalsium dan protein yang lebih rendah.
Kredit: Bahagian Pemakanan KKM
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!
Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI