Sesiapa yang dah nak bersalin, kalau bersalin hospital swasta, cuba request kat doktor nak ‘skin to skin’ lepas bersalin. Hospital kerajaan tak apa, memang dalam polisi dah ada dinyatakan. Tak risau sangat. Tak apa tak dapat lama pun, janji lepas bersalin terus doktor letak atas badan ibu. Tanpa apa-apa lapik.

Sempat la sementara doktor settle kat bawah tu. Sambil tunggu uri nak keluar bagai. Dalam masa yang sama boleh la Delay Cord Clumping.

Nanti baby tu akan bergerak sendiri mencari payudara ibu. Tahu tak keliling payudara ibu yang dipanggil aerola tu mengandungi bau yang seakan-akan air ketuban. Dia akan mencium dan menjilat pada awalnya. Kita sua je puting tu, nanti automatik dia akan pandai hisap.

Kenapa perlunya ‘skin to skin’?

1. Membina antibodi bayi.

Antibodi pertama bayi adalah melalui ibu. Bila bayi diletakkan bersama ibu kuman/bakteria yang ada bersama ibu akan pergi kepada bayi jadi semasa itulah antibodi bayi akan terbentuk.

IKLAN

2. Memberi ketenangan kepada bayi.

Semasa di dalam perut, bayi mendengar degupan jantung ibu, bila keluar dia tidak dapat mendengarnya lagi dan membuatkan dia ketakutan. Jadi bila diletakkan di dada ibu, bayi akan beranggapan oo.. ibu ada di sini.

3. Untuk stimulate breastfeeding.

IKLAN

Bila bayi diletakkan di dada ibu, bayi akan mengenal bau ibu dan mencari ‘breast’ ibu. Dan ibu pun akan menghasilkan hormon yang menggalakkan penghasilan susu. Jika bayi tidak diperkenalkan dengan bau ibu sejurus keluar, maka bayi agak susah untuk “mengenal” ibu.

Ini juga membantu ibu mengenali bayi tersebut. Macam mana rupa, rambutnya, jari jemarinya. Senang apa-apa ibu cam bayi tersebut. Tak ada kes tertukar bayi.

Kredit: Nurul Fazlin (Kok Lin), Kaunselor Laktasi
Successful 3rd vba2c in hospital

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

IKLAN

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!