Pernah tak dalam setahun anak asyik kerap sakit-sakit? Berhabis banyak pun anak-anak masih lagi sakit. Sebenarnya ada kaitan dengan pemakanan anak-anak.

 

Letih ambil ubat.” Kak Kiah melepaskan keluhannya.

Kak Kiah bekerja sebagai operator pengeluaran. Pendapatan tidak seberapa. Kalau kerja lebih masa, dapatlah lebihan sedikit. Tinggal di Bayan Lepas tidak murah. Apatah lagi menyewa. Suami pun bekerja di sektor yang sama. Pulang ke kampung terserempak dengan Kak Kiah.

“Anak-anak selalu sakit apa?” soal saya meminta kepastian.

“Asyik demam jer budak-budak ni. Si Alif masa UPSR pun boleh demam. Akak risau keputusan dia teruk. Dalam sebulan mesti sekali atau dua kali demam. Ubat penuh dalam peti ais.

Kadang-kadang malas nak pergi klinik. Akak la jadi doktornya. Bagi dia orang makan ubat –ubat yang tak habis.” jelas Kak Kiah penuh semangat.

“Maaf Kak. Selalu anak-anak makan apa?” saya cuba mencari pangkal isu.

“Makan nasi macam biasa. Malam biasanya belilah apa-apa kat pasar malam ke. Burger ke.” kata Kak Kiah lagi.

IKLAN

“Makanan ringan anak-anak makan tak?” soal saya lagi.

“Itulah favourite dia orang. Dari segala jenis keropok, gula-gula, asam-asam, ais krim dan mee segera. Hari-hari mesti makan.”

Saya tarik nafas panjang. Masa berbual dengan Kak Kiah anak-anak Kak Kiah masing-masing menjinjing junk food.

Junk food atau makanan ringan melemahkan sistem imun kanak-kanak.

Apabila sistem imun lemah, penyakit dengan bangganya menghampiri. Tubuh mereka jadi sarang pembiakan penyakit. Virus mudah hinggap.

Junk food juga ganggu otak. Bahagian utama gangguan ialah hippocampus- tempat memori. Ganggu proses belajar. Apabila belajar paling susah nak lekat. Berulang kali pun pelajaran tak masuk. Menjadi benak.

Hantar tuisyen terbaik pun tidak akan membantu. Hantar pula ke kem motivasi. Habis duit berkoyan-koyan. Balik ke rumah masih tiada perubahan.

Tuisyen atau kem motivasi itu umpama software. Walau software itu baik, andai hardware iaitu otak tidak baik masakan software dapat dimuat naik ke hardware?

IKLAN

Baiki hardware. Baiki otak.

Usah beri racun pada otak. Makanan ringan bukan makanan. Makanan ringan adalah racun. Usah kita racun anak dan diri sendiri.

Jaga otak, otak akan jaga kita.

Kredit:  Dr Rizal Abu Bakar

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

IKLAN

WEBINAR AKU TAK TAKUT BERANAK

Sertai Webinar keibubapaan terbesar dianjurkan tahun ini. Pastikan anda bersama kami untuk bersama-sama mendapat ilmu dan peluang memenangi pelbagai hadiah.

Webinar PERCUMA ini membariskan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

🔸 27 JUN 2021
🔸 8.00 PAGI – 10.00 MALAM
🔸 Secara virtual di platfotm ZOOM

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone 📱

Jom jadi peserta terawal!

✍🏻 Daftar sebagai peserta di:
https://bit.ly/3yT61Ex

Jom daftar sekarang untuk berpeluang menang hadiah cabutan bertuah!_