Tidak dinafikan berbanding anak perempuan, anak lelaki lebih liat hendak membaca buku setiap hari. Ada sahaja alasan yang dibuatnya demi untuk mengelak daripada membaca buku. Terpaksalah ibu memaksa saban hari.

Namun menurut pakar, Pn Siti Aisyah Rozali, ada tip yang boleh dicuba untuk menarik minat anak lelaki untuk membaca buku. Paling penting katanya, mak ayah haruslah lebih kreatif.


5 TIPS UNTUK ANAK LELAKI JATUH MINAT DENGAN BUKU.

Kalau ada anak lelaki yang nak dilatih baca buku, boleh cuba tips ni:

1. Bagi buku dengan penerangan yang ringkas tapi padat.

2. Bagi buku yang ada gambar sebagai bantu faham. Mereka akan mula kan ekplorasi imaginasi mereka dengan gambar.

IKLAN

3. Bagi buku yang kecil dan mudah di bawa.

4. Mulakan dengan buku yang tak panjang kisahnya. Antara satu page dengan satu page tu, ceritanya tak berapa bersambung. Supaya anak tak mudah rasa bosan dan curiosity nya rasa tak cukup. Maka, dia akan baca dan eksplor lagi.

5. Bagi buku yang FAKTA. Anak lelaki suka FAKTA. Buku cerita ni, susah sikit diorang nak hadam. Sebab otak anak lelaki suka benda yang tangible, yang boleh sentuh, yang boleh di bayangkan dengan jelas. Cerita pasal kasih sayang, diorang susah sikit. Sebab tak nampak.

Pengalaman yang anak dapat masa membaca buku, memang besar tau. Anak saya, Thufayl umurnya baru nak masuk 9 tahun. Setiap kali lepas baca buku, Thufayl akan tukar cita-cita dan akan mula eksplor perkara-perkara baru. Dia akan jadi banyak bertanya.

IKLAN

Hari tu Thufayl nak jadi jurutera.
Lepas tu, nak jadi penulis buku origami.
Lepas tu, nak jadi astronaut.
Lepas tu, nak jadi archaeologist.
Ni sekarang nak jadi ZOOLOGIST pula.

SEMUA NI SEBAB BACA BUKU!

Anak lelaki ni, imaginasi mereka tinggi.
Dan mereka ada WILLPOWER yang hebat.

IKLAN

Sebab tu Allah cipta lelaki sebagai pemimpin dan hero. Tapi, nak suruh anak lelaki ni duduk diam baca buku, memang susah.
Sebab diorang ni suka bergerak.

So, boleh cuba 5 tips kat atas tadi tu ya ♥️.

Artikel berkaitan: Anak Lelaki Boleh Harap Buat Kerja Rumah, Jaga Adik, Ini Rahsia Ibu Anak 4

Anak Lelaki Kita Dah Besar Tetap Nak Manja, Layanlah Itu Buat Dia Makin Rapat

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)