Gambar hiasan (14)

Betul lah orang kata, sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Begitu juga dengan tabungan, walau pun hanya dibuat secara sambilan banyak juga jumlahnya.

Apa juga yang berkaitan menabung, disiplin menjadi kunci utama. Perkongsian ini boleh dijadikan panduan kepada pasangan suami isteri yang lain. Tabung yang diletakkan di sisi mesin basuh dan diisi dengan wang daripada duit yang tertinggal dari poket suami ketika mencuci boleh selama setahun dalam tak sedar mencecah jumlah ribuan ringgit!

Lumayan ‘Tabung Mesin Basuh,’ Setahun Dapat RM1400++. Mudah Je, Bapa Ini Kongsi Caranya

Suami isteri lain boleh buat juga membuat tabungan pasif seperti ini selain daripada tabungan-tabungan utama yang lain. Ikuti tips yang dikongsikannya ;

Hari ini genap setahun wife saya menabung hanya ditepi mesin Basuh sahaja. Tadi saya pecahkan tabung dengan arahan wife. Setelah dkira Jumlah duit terkumpul adalah sebanyak RM1424.(Tidak termasuk duit syiling).

IKLAN

Tips nya mudah.

Pertama: Pergi kedai DIY beli tabung yang murah dan tidak boleh dibuka,letak tepi mesin basuh.

Lumayan ‘Tabung Mesin Basuh,’ Setahun Dapat RM1400++. Mudah Je, Bapa Ini Kongsi Caranya
Foto: shopee.my

Kedua: Sebelum basuh seluar dan baju suami,seluk dalam poket. Baca bismillah,insyaallah jumlah duit baki yang suami tinggal.

IKLAN

Ketiga: Maklumkan kepada suami yang kita letak satu tabung disebelah mesin basuh,jadi bila suami tiba tiba rajin,dia akan pergi masukkan duit baki beli barang,atau baki bayar tol.

Keempat: Jika terjumpa duit baki dalam kereta suami,dalam bilik,ruang tamu atau mana mana sahaja dalam rumah kita,sila ambil dan masukkan ke dalam tabung.

Kelima: Asalkan ada duit lebih sila masukkan dalam tabung,jangan dok gatal gatal nak simpan dalam poket balik. Cukup setahun pecahkan tabung dan kira. Setelah kira pergilah simpan dalam bank atau pergi beli rantai emas.

IKLAN

Tadi wife saya cakap 10% sedekahkan kepada masjid.

Moga bermanfaat untuk mak mak sekalian.

Sumber: Muhammad Hassan

Artikel berkaitan: Menabung Sejak Gael Dalam Kandungan, Wany Masukkan RM50 Dalam Tabung Setiap Hari

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI