The boy is doing exercises with dumbbells; isolated on the white background

Hidung berair, kerap demam, selesema berulang dan masalah berkaitan usus adalah antara masalah yang kerap dialami oleh si kecil. Ada segelintir ibu bapa beranggapan ia adalah antara sebahagian daripada masalah biasa yang lazim dihadapi oleh kanak-kanak bersekolah dan/atau dalam jagaan pengasuh.

Namun begitu, perlu anda tahu bahawa bukan semua kanak-kanak mudah jatuh sakit. Apabila sistem imun berfungsi dengan baik, si kecil anda mampu melawan masalah-masalah kesihatan ini. Sistem imnunnya yang kuat juga akan membina benteng semula jadi untuk melawan penyakit ini.

Daripada sekadar mempersiapkan ubat demam, selesema dan batuk, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merangsang sistem imun si manja. Lakukan langkah-langkah agar anak anda dapat membina sistem daya ketahanan tubuh yang kuat.

1. Galakkan pemilihan makanan sihat

Mahu Galakkan Sistem Imun Anak Jadi Kuat, 6 Cara Ini Perlu Ibu Bapa PraktikkanNutrisi yang kurang berkhasiat, makanan yang boleh menimbulkan sensitiviti hingga menimbulkan alahan, mengandungi bahan tambahan dan pengawet serta terlalu banyak gula boleh mengganggu sistem imun lalu meyebabkan si kecil mudah terkena jangkitan penyakit tertentu.

Jadi, sebagai ibu bapa, anda perlu bantu si kecil memilih makanan yang sihat dan elakkan makanan rapu yang tidak berkhasiat. Beri dia pilihan makanan yang lebih baik seperti memperbanyakkan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

2. Praktikkan amalan kebersihan yang baik

IKLAN

Mahu Galakkan Sistem Imun Anak Jadi Kuat, 6 Cara Ini Perlu Ibu Bapa PraktikkanGalakkan amalan kebesihan diri yang baik kepada anak anda sejak daripada usia kecil. Dengan yang demikian, amalan ini akan dilakukan secara betreusan lalu dapat membantu tubuhnya membina sistem imun yang kuat.

3. Galakkan waktu tidur berkualiti

Mahu Galakkan Sistem Imun Anak Jadi Kuat, 6 Cara Ini Perlu Ibu Bapa Praktikkan

Bergantung kepada tahap umur, si kecil memerlukan 10 hingga 14 jam waktu tidur sehari. Bukan itu sahaja, kualiti tidur yang baik tanpa adanya gangguan adalah sangat penting untuk dititikberatkan.

4. Elakkan asap rokok pasif

IKLAN

Kanak-kanak lebih mudah terdedah kepada kesan asap rokok pasif berbanding golongan dewasa. Hal ini kerana si kecil anda bernafas pada kadar yang lebih laju. Untuk itu, elakkan dia berada dekat dengan persekitaran yang diselubungi dengan asap rokok kerana ia berupaya mengganggu tahap kesihatan dan perkembangan otaknya.

5. Ambil snek berkhasiat

Mahu Galakkan Sistem Imun Anak Jadi Kuat, 6 Cara Ini Perlu Ibu Bapa PraktikkanTerdapat sesetengah jenis makanan yang boleh menguatkan sistem imun. Usaha mengambil snek berkhasiat dalam jumlah yang seimbang setiap hari, membolehkan tubuh anak anda akan menjadi lebih kuat untuk melawan serangan jangkitan penyakit.

Antara yang boleh diberi ialah kekacang seperti badam atau walnut. Ia dapat memastikan dia memperoleh vitamin E, zink dan omega-3. Sama juga halnya dengan buah sitrus seperti oren, limau dan jambu batu yang kaya dengan vitamin C dan antioksidan.

IKLAN

Jangan dilupakan tentang sayur berdaun hijau yang sememangnya penuh dengan nutrien dan aktioksidan seperti beta karotena dan vitamin penting lainnya. Ia boleh didapati daripada bayam, kubis, brokoli dan lain-lain. Yogurt pun dapat membantu anak anda kerana ia mengandungi bakteria baik iaitu probiotik. Dengan adanya bakteria baik di dalam usus, ia membantu tubuh melawan penyakit dan bakteria jahat.

6. Tambahkan dengan bantuan suplemen

Suplemen ternyata bagus dalam membantu menambahkan kekurangan dalam pengambilan makanan harian si kecil. Ia terbukti secara klinikal menggalakkan sistem imun. Contohnya Chewies Immunolicious Gummies yang membantu mengaurangkan deman dan selesema dengan menggalakkan sistem imun.

Mahu Galakkan Sistem Imun Anak Jadi Kuat, 6 Cara Ini Perlu Ibu Bapa Praktikkan

Setiap satu gummy penuh dengan 50mg Wellmune® iaitu yis beta glucan semula jadi yang menjadi pencetus imun manusia dalam melindungi tubuh.

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI