Walau dalam berjaga-jaga, ada waktunya kita terlupa memberi yang terbaik buat anak kita. Makanan yang kita jangka tidak akan memberi kesan pada bayi kita kadang kala buat anak terkesan. Jadi perlu lebih berhati-hati. Pemberian finger food misalnya teramatlah baik untuk bayi kita kerana ia merangsang kemahiran dan otak anak berfikir.

Banyak kelebihannya namun jangan pula kita tersalah beri pada anak. Menyediakan finger food nampak mudah namun banyak ciri-ciri yang kita perlu tahu agar anak makan dengan selamat. Ini yang dikongsikan oleh Dietitian Fizah Sobri. Jadikan ia sebagai panduan ketika anda menyediakan finger food buat anak kita.

Menarik: Biar Anak Slow & Steady Tapi Janganlah Slow Sangat-Dr Izzar Saran Mak Ayah Periksa Perkembangan Anak!


CIRI CIRI FINGER FOODS BABY SELAMAT

Haaa kan banyak kali dah kan saya cerita kepentingan finger foods nak bantu anak kembangkan skill mereka. Kait rapat dengan baby led weaning dan boleh dimulakan seawal 6 bulan tapi WAJIB mula waktu 8 bulan.

Penggunaan finger foods penting sebab
1. Bantu anak kembangkan skill untuk pegang barang
2. Bantu anak belajar fokus untuk menyuap makanan dalam mulut
3. Bantu anak menarik minat dekat makanan depan mata (guna konsep play time waktu eating time)
4. Bantu anak belajar gigit kuantiti yang sesuai (banyak sangat takleh kunyah nanti)
5. Bantu mak ayah tentukan makanan apa yang anak suka
Dan banyak lagi.

Tapi waktu buat finger foods takleh senang senang bagi pada anak. Baby bukan macam orang besar semua dah pandai. Mereka masih lagi dalam fasa belajar.

IKLAN

Maka waktu nak buat finger foods pastikan ada ciri ciri berikut:

1. Saiz finger foods lebih besar dari genggaman baby. Senang baby nak pegang, nak belek, nak gigit. Ingat baby tak boleh pegang guna jari / pinch seperti kita. Mereka masih belajar. Bila dah pandai menyuap dan gigit baru saiz dari potongan panjang jadi kiub besar (waktu ini usia lebih kurang 10bulan)

2. Lembut
Tahap kelembutan adalah makanan tersebut boleh dilenyek untuk jadi makanan baby. Kalau tak boleh lenyek, maka makanan tersebut keras dan perlu di stim/rebus untuk lembutkan lagi. Tak kisah makanan tersebut dari kumpulan karbohidrat ke sayur ke protein ke, pastikan lembut.

3. Jangan beri dalam bentuk bulat
Contoh buah anggur, buah kiwi, pasta makaroni, kacang. Bentuk bulat ni meningkatkan risiko untuk baby tercekik.

4. Beri dalam kuantiti sedikit
Jika terlalu banyak sukar untuk anak capai satu satu. Baby capai banyak sekali dan akhirnya bukan belajar menyuap masuk mulut, nanti bagi meja and lantai makan.

5. Sentiasa pantau anak
Walaupun anak sudah pandai makan finger foods, suap sendiri, parents tetap kena pantau untuk elak risiko anak tercekik.

Tapi harus tahu perbezaan gag reflex dan tercekik. Gag relfex apabila anak makan terlalu banyak atau perkenalkan makanan baru yang mereka tak kenal. Akan buat aksi muntah dan berbunyi wuek..air liur selalu meleleh.

Relax..tengok anak dulu..jangan terus ambil makanan. Tapi cekik tiada bunyi dan nampak anak sukar nak bernafas, tiada air liur meleleh dan senyap. Perlu ambil tindakan segera.

Dietitian Fizah


EPISOD 6 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: ANAK BIJAK IQ, PEMAKANAN @ GENETIK

Pemakanan anak memainkan peranan penting bukan sahaja untuk tumbesaran malah untuk IQ anak-anak. Namun, adakah faktor genetik mempengaruhi perkembangan IQ mereka?

Saksikan Episod ke 6, Journey Bersama JoviaNina pada 30 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.

#PaMaJourneyBersamaJoviaNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA

Nak macam-macam info? Jom join channel Pa&Ma D Parents Channel https://t.me/pamadparents

Cuba: Resipi Portuguese Egg Tart Paling Simple Makan Panas-Panas Tak Cukup makan Satu!