Menyediakan sendiri makanan untuk bayi memang rasa puas hati. Bukan saja dapat kawal kandungan bahannya bahkan dapat berikan makanan kaya nutrisi buat anak. Jika bijak merancang masa dan tahu tip mudahnya, ibu dapat sediakan makanan berkhasiat buat bayi.
Tip yang dikongsikan oleh Nurul Syahidah Ramli ini boleh ibu jadikan panduan untuk sediakan makanan sihat buat bayi anda. Malah resipi yang dikongsikannya melalui kompilasi resipinya memang awesome!
Kita ibu wonder woman bekerjaya & surirumah memang sentiasa sibuk kalah gaya sotong kan (?) tapi nak juga anak dapat makan makanan sihat. Nak masak sendiri, tak sempat berkejar masa.
Kadang-kadang tertidur penat tak sempat nak prep meal malam tadi. Nak bagi instant food, hailah! rasa kesian anak, mahal pun iya juga.
Sebenarnya, mudah sangat.
1. Sediakan jadual menu makanan anak. PENTING supaya tak buang masa termenung fikir nak masak apa. Gunakan google.
2. Meal prep buat hujung minggu agihkan ikut sukatan untuk seminggu terus.
3. Potong sayur-mayur, ayam daging ikan simpan dalam plastic bag ziplock/bekas. [Note: bawang putih, bawang merah tak digalakkan untuk potong awal-awal ya]
4. Gunakan rice powder buat sendiri.
P/s: Boleh rujuk gambar untuk info perasa semulajadi pengganti garam gula dan letak dalam makanan baby.
Harini ajar semula finger food untuk Zaid. Harini jugak la kena buat spring cleaning rumah sebab seminggu balik kampung huhu. Supermom, share tips uruskan rumah please. Haha
Btw, Zaid dah lupa macam mana nak suap makanan ke mulut ? Asyik membaling makanan aje. Ada ke yang sepesen Zaid? Kalau anak pandai makan sendiri senang sikit kan?
IKLAN
Terus pagi ni ummi buatkan banana pancake untuk Zaid. Dua tiga kali ajar, okay lah dia macam dah ingat dia pernah makan suap sendiri ?
Finger food ni sebenarnya boleh bantu kembangkan kemahiran motor halus, improve genggaman pincer dan koordinasi anak-anak. Biar dia explore texture makanan. Comot bersepah pun takpe lah, biar anak rasa pengalaman.
Bila patut ibu perkenalkan finger food kepada anak?
Bayi biasanya akan mula sedia nak suap makanan sendiri masa umur 8 ke 9 bulan. Perasan tak anak dah mula nak ambil sudu dan nak capai makanan dalam pinggan? Ibu jangan sekat.
Caranya:
1. Letakkan beberapa ketul finger food atas tray baby chair atau dalam mangkuk makanan.
IKLAN
2. Perhatikan amount makanan yang masuk dalam mulut anak. Jangan gelabah ayam ye mommy hihi.
3. Untuk permulaan, memang anak tak reti, semua makanan nak sumbat tapi ibu kena perhatikan untuk elak choking. Walaupun belum ada gigi, tapi gusi baby kuat tau!
Senarai finger food:
1. Sayuran
Rebus broccoli, kentang, sweet potato, carrot dll. Potong dalam bentuk jejari.
2. Buah
Buah yang lembut dan masak. Mangga manis, pisang, epal merah yang direbus dll.
IKLAN
3. Roti
Potong bentuk jejari dan bakar.
4. Biskut
Homemade (google resepi) atau boleh beli biskut yang tiada garam, gula dan pengawet. Dah ramai yang jual.
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir?
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kekurangan berat badan tidak bermaksud kurus ataupun langsing. Sesetengah kanak-kanak, secara semula jadi, bertubuh agak besar dan mengekalkannya dengan mengamalkan diet yang seimbang serta melakukan aktiviti fizikal. Ini adalah sihat dan normal.
Manakala sesetengah kanak-kanak pula, secara semula jadinya bertubuh kecil, namun mereka bukanlah kekurangan berat badan. Walau bagaimana pun, kekurangan berat badan yang sebenar mungkin petanda kepada masalah pemakanan, kesihatan atau emosi.
Bagaimana untuk mengetahui jika anak saya mengalami kekurangan berat badan?
Pertumbuhan adalah petunjuk yang baik bagi status pemakanan seseorang kanak-kanak. Pertumbuhan kanak-kanak dinilai oleh anggota kesihatan untuk mengetahui sama ada kanak-kanak tersebut mengikuti corak pertumbuhannya.
Pertumbuhan kanak-kanak boleh diawasi dengan menimbang berat badan dan mengukur ketinggiannya serta membuat perbandingan dengan rujukan standard. Ini boleh dilakukan dengan memplot nilai berat badan dan ketinggian kanak-kanak pada carta berat badan dan ketinggian mengikut jantina.
Anggota kesihatan akan menimbang berat dan mengukur ketinggian seseorang kanak-kanak untuk menentukan sama ada ia berada dalam lingkungan yang sihat. Umur dan corak pertumbuhan kanak-kanak juga akan diambil kira bagi menentukan sama ada mereka mengalami berat badan yang berlebihan. Kekurangan berat badan di kalangan kanak-kanak adalah sukar untuk ditafsirkan kerana tumbesaran mereka tidak boleh dijangka.
Apakah perkara-perkara yang perlu diambil kira bagi kanak-kanak yang mengalami kekurangan berat badan?
Seorang anak yang kekurangan zat makanan lebih cenderung untuk mendapat jangkitan. Dia mungkin berasa lemah dan letih serta menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian.
Anak tersebut mungkin mengalami pertumbuhan terbantut atau permulaan akil baligh yang agak lewat.
Dalam sebarang keadaan pun, adalah mustahak untuk berunding dengan doktor untuk mengenal pasti masalah dan bagaimana untuk mengatasinya.
Terdapat beberapa faktor yang mungkin menyebabkan masalah kekurangan berat badan. Ini termasuk:
Tidak makan secukupnya mengikut keperluan harian yang disarankan. Pengurangan pengambilan makanan harian biasanya berlaku lebih awal iaitu mungkin beberapa minggu atau bulan sebelumnya.
Penyakit seperti jangkitan cacing.
Tekanan.
Senaman yang berlebihan
Kurang berminat untuk makan. Ini mungkin tanda-tanda kemurungan, alahan pemakanan yang menyebabkan ketidakselesaan selepas makan, kandungan kafein yang tinggi, terlalu risau akan mengalami berlebihan berat badan ataupun penyakit berkaitan pemakanan.
Peningkatan kadar pertumbuhan yang mendadak.
Apakah yang boleh saya lakukan untuk membantu anak yang mengalami kekurangan berat badan? Jika doktor menyarankan pertambahan berat badan, objektif utama adalah untuk:
Menggalakkan anak mengambil kalori yang lebih. Mulakan dengan merancang hidangan dan snek yang berkalori tinggi mengikut setiap kumpulan makanan daripada
Panduan Piramid Makanan Malaysia.
Adalah penting bagi anak anda mengambil protein, karbohidrat serta lemak dengan secukupnya bagi membekalkan tenaga untuk aktiviti, tumbesaran dan perkembangan.
Galakkan aktiviti fizikal sebagai rutin harian Sekiranya anak anda aktif bermain, pastikan dia berehat sekurang-kurangnya 15 minit sebelum waktu makan.
Elakkan memberi anak makan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi seperti gula-gula, minuman ringan ataupun makanan tinggi kandungan lemak dari kedai makanan segera.
Hadkan pengambilan snek sebelum waktu makan kerana amalan ini akan mengurangkan selera makan.
Elakkan pengambilan kafein, galakkan minuman berkhasiat seperti jus dan susu.
Pilih makanan yang digemari oleh anak anda.
Apakah yang patut anak saya makan?
Oleh kerana makanan kurang diambil, ibu bapa atau penjaga harus memberi makanan berkalori tinggi. Apabila menyediakan makanan, utamakan sumber lemak tambahan yang sihat seperti minyak sayuran sebagai pengganti mentega atau marjerin.
Galakkan anak makan dengan kerap. Enam hidangan kecil mungkin lebih mudah dimakan berbanding tiga hidangan utama. Anak anda harus makan sebanyak yang boleh tanpa merasa tidak selesa. Jangan paksa dia makan.
Berikan pelbagai jenis makanan dan snek kepada anak anda sepanjang hari.
Jika anak ke sekolah, bekalkan dia makanan snek sihat seperti biskut kraker, buah-buahan kering (seperti kismis), lobak merah dan kacang.
Pada mulanya, anak anda mungkin tidak biasa makan banyak. Berikan galakkan walaupun terdapat sedikit perubahan. Anda perlu faham bahawa perubahan perlu mengambil masa. Banyakkan bersabar.
Bagaimana saya boleh bantu anak saya rasa positif tentang imej dirinya?
Perlu diingat bahawa setiap anak adalah unik dan begitu juga bentuk badannya. Kanak-kanak berbeza dari segi saiz, bentuk dan ketinggian. Mereka juga membesar pada kadar berbeza. Walau bagaimanapun, yang penting, anak anda sihat.
Jangan timbang anak anda terlalu kerap. Rumah sepatutnya tempat yang selesa dan tidak rasa terasing oleh kanak-kanak. Doktor mungkin mengesyorkan lawatan ke klinik yang kerap untuk memantau perkembangan anak anda. Gunakan kesempatan ini untuk memperoleh maklumat mengenai berat badan anak anda. Selain itu, tumpukan perbincangan mengenai berat badan.
Berat badan sihat adalah berat yang boleh dikekalkan secara sihat dengan memastikan kanak-kanak cukup zat, aktif dan mempunyai perasaan yang positif terhadap tubuh badan dan saiz mereka.
Di dalam periuk nasi elektrik, tanak beras bersama puri tomato, ¼ jus tomato dan air. Tambah 1 sudu makan marjerin.
Sementara itu, tumis bawang putih, halia dan bawang besar dalam kuali berasingan. Masukkan tomato yang dipotong dadu serta baki jus tomato. Tambah hirisan daging dan masak hingga empuk. Tambah lebih air, jika perlu. (Untuk kanak-kanak kecil, gunakan daging cincang atau ayam)
Tutup api dan letakkan berasingan.
Sendukkan nasi ke dalam acuan jeli berbentuk bulat. Buat satu lekuk di tengah-tengah nasi dan letakkan daging yang telah ditumis ke dalam lekuk tersebut.
Telungkupkan nasi tomato berserta daging ke atas pinggan dan hidangkan.
Kandungan nutrisi setiap hidangan
Kalori (kkal) : 173.0
Protein (g) : 10.0
Zat Besi (mg) : 3.5
Lemak (g) : 2.0
Kalsium (mg) : 25.01 – 3 Tahun
Contoh Menu Makanan Berkalori Tinggi Bagi Kanak-kanak Berusia 1 – 3 Tahun
Sarapan
1 gelas susu (penuh krim)
1 keping roti bakar
2 sudu kecil marjerin
Minum Pagi
½ potong betik
2 keping biskut
1 gelas minuman bersusu
Makan Tengah hari
1 cawan nasi (tambah 1 ½ sudu makan minyak masak / marjerin)
1 ekor ikan kembung
1 cawan sayur bayam
1 gelas air kosong
1 biji pisang
Makan Malam
1 cawan mi goreng (tambahkan 1 ½ sudu makan minyak masak / marjerin)
2 ketul ayam (saiz kotak mancis)
½ cawan sayur
1 gelas air kosong
½ potong betik
Makan Lewat Malam
1 gelas susu (penuh krim)
Contoh Menu Makanan Berkalori Tinggi Bagi Kanak-kanak Berusia 4 – 6 Tahun
Sarapan
1 gelas susu (penuh krim)
½ cawan nasi goreng (tambahkan
1 ½ sudu makan minyak masak / marjerin)
½ cawan sayur 1 telur goreng
Makan Malam
1 cawan nasi (tambahkan 1 ½ sudu makan minyak masak / marjerin)
2 ketul ayam (saiz kotak mancis)
1 cawan sayur
1 gelas air kosong
1 biji epal
Kredit: MyHealth Portal
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pemakanan untuk bayi tidak dibenarkan untuk meletak perasa seperti garam dan ajinomoto. Garam atau ajinomoto boleh digantikan dengan beberapa jenis herba dan rempah dalam makanan bayi yang berumur satu tahu ke atas sahaja. Bagi bayi yang berumur 6 bulan pastikan tiada sebarang penambah rasa diberikan.
Puan Syida menerusi laman facebooknya berkongsi penyedap rasa yang digunakan olehnya dalam masakan untuk bayi yang berusia satu tahun.
Sy selalu dpt pm yg bertanyakan, kalau x letak garam gula and aji, mcm mana makanan nak berasa?
Okay lah. Hari nie nak share dgn korg, makanan anak rasanya tidak lah terlalu plain cuma tawar. Natural flavour dari bahan2 yg kita guna tu tetap ada.
Tp utk rasa yg lebih kick and sedap, sy memang selalunya akan add on herbs & spices dalam makanan Opa. Herbs & spices nie mmg bagus utk pencernaan (bg dgn kuantiti yg berlimit la kalau x cerry berry pulak) and boost immune.
So far Opa mmg x pernah sembelit and jarang flu atau demam selama dua tahun nie. Lupa nak cakap, sy intro most herbs and spices masa Opa 8m.
Utk sedikit rasa manis sy akan tambah sikit date concetrate atau madu (utk 1y above). Alhamdulillah Opa dah 2y.
Cuma gula, sy masih elakkan and cukup sekadar pemanis dari natural honey or date concentrate. Ok sy akan terangkan sikit2 di setiap gambar apa yg boleh dibuat dgn antara herbs & spices yg ada nie.
Tak semestinya brand nie je korg boleh guna ya. Depends la. Baca label and ikot kemampuan harga ok.
Oregano nie sedap letak dalam aglio olio. Tp mama byk tibai je letak dalam egg muffin, carbonara, murtabak telur, fritters, daging perap. Semua sedap tp jgn byk ya sbb kalau lebih boleh jadi pahit.
Kalau nak bakar ayam ke, kentang ke nak kasi warna merah2 lawa mcm alala ayam goreng mamak, korg gaul la parika nie. Rasa x pedas langsung. Sedap pon sedap. Kalau anak dah pass capsicum baru boleh guna yg nie ya.
Paling byk jasa so far. Korg kalau nak buat sauce bolognese yg bau and raaa sebijik mcm sos prego tu, wajib tabur mix herbs nie ok. Rasa and bau dia sgt sedap. Mama campak je dalam sup, dalam pasta, dalam baked potato, masak lemak pon sedap wangi je. Kalau opa x poopoo dua hari, letak nie je confirm lepas tu smooth je.
Sedap and ada sikit rasa2 masin. Kalau tgk ingt mmg xde salt. Tp rasa dia tu dah boleh menambah flavour. Kalau nak goreng2 kunyit je mama gaul lauk dgn ini lah + kunyit. Sedap bau pon bes. Selain tu mama campak je dalam apa2 yg kena guna garlic kalau malas sgt. Bagus nie superfood.
Tabur lepas pasta dah siap as garnish. Mama tabur je atas telur, atas kentang putar, atas kuah2 pasta. Sedap and wangi. Kalau jumpa yg fresh lg sedap. tp kalau xde yg nie pon ok.
Mama suka letak dalam perapan or apa2 makanan mcm sup, goreng2 sayur..rasa dia sedap and berangin.
Immume booster nie. mama guna blackpepper yg powder. Blend kering halus biji2 nie. Setiap kali nak, amik hujung sudu masukkan. Letak dalam masak blackpepper, sup, marinate, goreng gorengan pon sedap. Letak sikit je jgn byk. kang pedas anak x suka pulak.
Korg mesti selalu je jumpa apa2 pastry yg guna cinnamon kan. Sedap cinnamon nie..dia bg rasa naturally sweet tp x la manis mcm gula. Gaul dgn apple then baked, buat pie, tabur cinnamon and tambah madu pon sedap. mama masukkan dalam pancake, muffin, tabur atas french toast, or pastry. Sedap. Sweet & savoury.
Kalau buat sayur goreng tgk sayur warna pucat x menarik tu, korg boleh la titis kan sikit sesame oil nie. Bau dia alala2 chinese food. Masuk dalam bubur pon bau alala bubur mcd. Mama guna utk marinate jugak. Nnt bau semerbak. Try!
Lebih tertumpu pd masakan italy mcm pasta or pizza. Lebih kurang mix herbs je tp herbs lain ya. Sedap and wangi!
Biasanya ibu yang anak-anaknya bakal manginjak 6 bulan akan tanya soalan anak nak bagi makan apa, kuantiti macam mana, kekerapan macam mana, dan macam mana nak cepat prepare makanan baby especially untuk mak-mak bekerja.
Baby 6 bulan (yang dah ada tanda-tanda minat terhadap makanan) seeloknya start dengan bubur kosong. Sebab apa bukan puri dulu? Sebab takut puri tu manis, anak cenderung nak yang manis-manis walaupun puri tu tanpa gula tambahan.
KUANTITI untuk baby start makan ni 2-3 sudu besar makan je. Ada baby yang jenis makan banyak, ada yang sikit tapi kalau baby yang makan banyak, stop lah takat 6-7 suap sebab takut bila terlebih, senang sembelit. AIR kena minum banyak bila dah start makan.
BERAPA KERAP nak bagi anak makan? Baby yang baru start makan, bagi 1 kali sehari je bubur… paling elok :-
Pagi : Susu
Tengah hari : Bubur
Petang/malam : Snek buah / susu
Dah masuk minggu ke-2, boleh nak add bijiirin oats / barli sebagai sarapan pagi atau malam. Atau bagi bubur 2 kali sehari. Ikut pada kemampuan anak makan.
MACAM MANA NAK PREPARE BUBUR BABY? Sama ja macam buat bubur dekat rumah. Basuh beras bersih-bersih, rebus beras dengan air yang banyak.
BERAPA LAMA NAK MASAK? Selalunya lama dekat 1 jam..nak mudah dan cepat, mummy boleh sangai kering beras ( api slow sebab tak mau hangit) lepastu blend. Then sangai lagi sekali (api slow). Dah masak tu boleh sejukkan, simpan dalam bekas kedap udara. Nak masak nanti amik 2-3 sudu makan ja, masak bubur 10minit ja siap.
Nak buat bubur siap-siap masak untuk 3 hari terus masuk dalam chiller pun boleh ja…tapi kita tak galakkan masuk dalam freezer, sebab nanti bila panaskan bubur, bubur tu akan cair berpasir/ berketul.
SAYURAN & BUAHAN pun boleh buat frozen puree. Tapi jangan frozen sayuran berdaun ya. Sebab kandungan nitrate dalam sayur hijau ni lebih tinggi dari sayuran biasa dan tak sesuai untuk buat frozen.
Senang je nak buat frozen puree. Basuh bersih buah/ sayuran. kupas kulit elok. Potong dadu dan steam dalam 10-15 minit. Dah sejuk, boleh blend terus dan masukkan dalam ice cube mold. Dah beku nanti mummy boleh keluarkan dan simpan dalam tupperware atau plastik ziplock simpan dalam freezer ya. Senang amik 1-2 kiub ja bila nak masak nanti.
PROTEIN AYAM / IKAN pun boleh buat frozen. Mummy basuh bersih ayam/ikan , potong dadu & simpan ikut portion 1-2 kali makan. Macam ni mummy tak perlu nak thaw seketul ayam keras melekat 3-4 ketul ayam sekali. Jimat masa disitu.
Baby atau orang besar, nak makan sihat, mesti kena masak. Cuma mummy kena improvise sikit dari segi masa untuk mudah & cepatkan proses memasak. Tambah yang anak ramai, mak ayah yang work from home atau yang kena selalu travel atau kerja shift.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!