Pemakanan anak-anak sebenarnya bergantung pada ibu bapa itu sendiri. Dari anak kecil sepatutnya ibu bapa perlu menjaga pemakanan anak-anak. Pemilihan makanan akan membentuk corak pemakanan anak sehinggalah mereka dewasa.

Banyak kesan pemakanan yang tidak baik boleh berlaku kepada kesihatan anak-anak terutamanya pertumbuhan anak itu sendiri. Ikuti perkongsian penuh daripada Dr. Rizal Abu Bakar.

GULA PUTIH MENGGANGGU PEMBELAJARAN ANAK – DR RIZAL ABU BAKAR

Kesian pun ada. Sedih pun ada bila dengar bualan mak dengan anak ni.

Saya bukan nak pasang telinga. Tapi bila si mak jerit jadi terpandang secara otomatik. Bila tengok si ak siap tunjal tunjal kepala si anak.

“Bila makan semua nak sedap sedap. Bila belajar bodoh. Sifir pun tak boleh ingat. Kau ni dah Tahun 3” kata si mak. Suara bak guruh di langit.

Jari telunjuk si mak dah melekat kat kepala anak dia tu. Sekali tengok macam ada spring. Tolak kepala, kepala tu bounce back. Kena tolak lagi.

Bila tengok kat tangan kiri ada Bubble tea. Ada satu kotak donut. Tangan kanan ada donut sprinkle dengan macam macam benda.

IKLAN

Kesian tu kesian. Tapi boleh tengok saja.

Saya cuma terkesan sikit dengan kata si mak kat anak dia. Bila dia sebut bodoh tu. Bukan si anak pilih nak jadi bodoh. Tapi otak dia dah di’racuni’.

Banyak parents tak sedar yang mereka sabotaj otak anak anak mereka. Terutama bila beri makan benda yang ada gula putih. Inilah yang dimaksudkan dengan sabotaj otak.

Kenapa pula?

Kajian dari Universitiy of California Los Angeles atau UCLA Mei 2017. Kajian ni sahkan gula putih ganggu proses belajar. Gula putih gugat memori.

Gula putih adalah toksid kepada otak.

Tiga tempat di otak diserang. Hippocampus tempat memori dirobek. Prefrontal cortex, pusat berfikir diganyang. Temporal lobe, pusat belajar dihiris hiris.

Bahasa kasarnya begini. Ambil gula putih tingkatkan tahap kebodohan. Gandakan tahap bangang. Bagi bengong datang bersarang.

Tuisyen pula tidak membantu. Mentoring akan gagal. Coaching tidak akan membawa ke mana.

Hantarlah ke program motivasi apapun, anak tu akan kekal sama. Prestasi si anak mendatar. Sebab?

Dia jadi sukar nak ingat. Susah nak menghafal. Lambat nak berfikir. Tak laju macam orang lain.

Jadi untuk parents berhati hati sikit pada benda manis. Semak dulu bahan. Ada gula putih atau tidak. Kalau ditulis sugar, biasanya gula putihlah tu.

Jom bantu anak-anak. Elakkan dari jadi tukang sabotaj otak anak sendiri. Biar mereka sihat. Biar mereka hebat.

Kredit: DrRizal Abu Bakar

#DrRizal

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)